Velikan kojem je oduzet identitet i severnjaci pojačani Afrikancima

Izvor: B92, 07.Avg.2023, 14:57

Velikan kojem je oduzet identitet i severnjaci pojačani Afrikancima

Fudbaleri Partizana ukoliko prođu Sabah u trećem kolu kvalifikacija za Ligu konferencija, u plej-ofu će igrati sa boljim iz dvomeča između FCSB i Norsjelanda.

Oba tima su dobro poznata imena na evropskoj sceni, a dobro ih znaju i crno-beli.

Partizan je prošao FCSB u trećem kolu kvalifikacija za Ligu šampiona u sezoni 2015/2016 sa ukupnih 5:3, tako što je nakon 1:1 u Bukureštu slavio 4:2 posle >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << preokreta u Humskoj.

U sezoni 2018/2019 Partizan je eliminisao i Norsjeland, u trećem kolu kvalifikacija za Ligu Evrope, takođe sa ukupnih 5:3.

Crno-beli su slavili i na gostovanju u Danskoj 2:1 i u revanšu u Beogradu 3:2.

Sportski direktor fudbalskog kluba Partizan Ivica Kralj rekao je da je ekipa mogla da prođe i lošije na žrebu za plej-of za Ligu konferencija, ali da prvo treba da eliminiše azerbejdžanski Sabah u trećem kolu kvalifikacija.



"Moje misli su usredsređene pre svega na Baku i Sabah, moje misli i svih igrača. Ako bude sve kako očekujemo, moram da kažem da je ovo bolje nego da smo igrali sa Osasunom ili nekom drugom ekipom. "Poštujemo protivnike, Steaua je nekadašnji prvak Evrope, Nordsjeland ne poznajem dobro, ali znam da imaju dobre rezultate u poslednje vreme. Prvo Sabah pa onda sve ostalo
", rekao je Kralj.

FCSB je nekadašnja Steaua, ali je klub u sporu sa Vojskom na sudu početkom 2017. izgubio pravo da nosi ime rumunskog velikana, šampiona Evrope iz 1986. godine.

Klub je 26 puta bio šampion Rumunije, 24 puta osvajač Kupa, uz šest Superkupova i dva Liga kupa.

Otkako je klubu zabranjeno da se zove Steaua, nije osvojio nijednu titulu šampiona, a stigao je samo do jednog trofeja u Kupu.

Poslednjih godina u centru pažnje je pre svega zbog svog kontroverznog vlasnika Điđija Bekalija.

Glavni trener je Kipranin Elijas Haralambus, dok su u sastavu mahom rumunski fudbaleri, uz samo šestoricu stranaca, po jedan Kamerunac, Italijan, Francuz, Južnoafrikanac, Crnogorac Risto Radunović i Hrvat Damjan Đoković.

Prošle sezone FCSB je bio vicešampion, iza prvaka Farula, a ispred Kluža koga je prestigao u plej-of fazi sezone.

Prvo ime tima je Italijan Andrea Kampanjo koji je tokom prošle sezone stigao iz Univerzitatee Krajova i bio je drugi strelac lige sa 20 golova.

Nosilac igre je rumunski trio Koman-Olaru-Popesku koji je zajedno zabeležio 22 asistencije, a veliki posao u sredini terena obavlja i Francuz Malkom Eđuma.

Tokom leta ekipu je pojačao bivši štoper Totenhema, Napolija i Sasuola Vlad Kirikeš, povratnik u Bukurešt, a stigao je i Južnoafrikanac Sijabonga Ngezana.

U tekućoj sezoni FCSB je u seriji od šest pobeda, uključujući i trijumf nad bugarskim CSKA 1948 iz Sofije sa ukupnih 4:2 u dvomeču drugog kola kvalifikacija za LK.

U međuvremenu, FCSB je slavio minimalnu pobedu i u rumunskom derbiju nad Klužom sa 1:0, golom Kampanje iz penala.

FCSB igra na Nacionalanoj areni kapaciteta 55.600 mesta.

Norsjeland je osnovan pre samo 20 godina fuzijom dva lokalna ligaša iz grada Faruma.

Iste sezone kada je osnovan stigao je do trećeg mesta u Superligi, a u međuvremenu je četiri puta učestvovao u grupnoj fazi Lige Evrope.

Norsjeland je 2012. stigao do za sada jedine titule šampiona Danske i debija u grupnoj fazi Lige šampiona.

Ima i dva trofeja kupa, sa početka prošle decenije.

Utakmice igra na stadionu kapaciteta 10.300 mesta koji se zove "Pravo na snove" (Right to Dream Park).

Ekipa koju predvodi Johanes Hof Torup je bogata internacionalcima, a tu su čak četvorica fudbalera iz Obale Slonovače.

Severnjaci su prošle sezone dugo bili lideri Superlige, ušli su u plej-of kao prvoplasirani, ali su ostali bez titule od Kopenhagena.

Novu sezonu su počeli sa tri ubedljive pobede u Superkupu – 4:1, 3:1, 3:1.

Posebno je zablistao 19-godišnji napadač iz Gane Ernest Nauma Apija sa četiri gola u ta tri susreta, uključujući het-trik na premijeri sezone protiv Viborga.

Po dva gola postigli su Danac Markus Ingvartsen i Šveđanin Benjamin Nigren.

Ingvartsen je stigao ovog leta iz nemačkog Majnca u transferu vrednom tri miliona evra, dok je dva miliona plaćen štoper Lukas Hej.

FCSB će biti domaćin prvog meča u četvrtak od 20.30, dok je revanš u Danskoj 17. avgusta od 18.30.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.