Velika želja Partizana presudila Zvezdi u Kaunasu! Marjanović rekorder Evrolige, ali ne može sve sam...

Izvor: MozzartSport.com, 03.Apr.2015, 20:36   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Velika želja Partizana presudila Zvezdi u Kaunasu! Marjanović rekorder Evrolige, ali ne može sve sam...

Prvi centar Evrope upisao 15. dabl-dabl učinak ove sezone i tako pretekao nekadašnjeg krilnog centra Žalgirisa Tanokea Birda, koji je od sezone 2004/05 držao rekord...

Crvena zvezda se od evropskih gostovanja oprašta porazom! Preko 1.500 kilometara prešli su crveno-beli u četvrtak kako bi došli do Kaunasa i koplja ukrstili sa Žalgirisom, a utakmica koja za obe ekipe nije imala takmičarski značaj donela >> Pročitaj celu vest na sajtu MozzartSport.com << je domaćinu petu pobedu u TOP 16 fazi, a srpskom vicešampionu nove teme za razmišljanje - 76:70 (12:12, 28:15, 11:28, 25:15). 

Beogradskom sastavu je u Žalgiris Areni presudio čovek koji je prošle godine bio ogromna želja Partizana i trenera Duška Vujoševića - Vil Čeri! Američki plejmejker, koji je u poslednjem momentu izabrao aktuelnog šampiona Litvanije pre prvaka Srbije odigrao je maestralnu poslednju četvrtinu, u kojoj je ubacio čak 11 poena i tako se direktno nadovezao na više nego dobru rolu šutera Paulijusa Jankunasa i njegovih 19 poena, čime je umnogome uticao da se Zelena šuma šuma od kuće oprosti na najlepši mogući način. Košarkaši Crvene zvezde će priliku da oproštajnu evropsku utakmicu dobiju pred svojim navijačima u Beogradu, ali se u domu bivšeg šampiona Evrope nisu baš proslavili.

Po ko zna koji put ove sezone ekipa Dejana Radonjića jahala je na talasu izvrsne igre u trećoj četvrtini, u kojoj je Zvezda „okajala grehe“ u prva dva kvartala i gotovo preslikano izdanje kao u prvom meču, odigranom u Kombank Areni početkom februara. Crveno-beli su posle anemične igre u prvom delu i minusa od 13 poena na poluvremenu (27:40) velikim koracima grabili ka pobedi, a na ruku im je išlo skoro sve. Probudila se dobro poznata odbrana Beograđana, koja je naterala protivnika da prvih sedam napada ne iskoristi, a Zvezda je žestokim ritmom i serijom 18:4 došli do prvog vođstva posle gotovo deset minuta (45:44). Pokušao je Gintaras Krapikas da zaustavi siguran let gostiju, ali rešenja u trećoj deonici nije bilo - Dženkins i Dangubić podelili su po trojku i Zvezdu gurali napred, ali sve je brzo isparilo na startu poslednjih deset minuta.



Čak i u trenucima kada je beogradski klub imao najveću prednost na meču (62:56), bilo je i više nego evidentno da kraj nije ni blizu. A kada je loptu u ruke uzeo Čeri, više nije bilo povratka za crveno-bele. Junak Žalgirisa uradio je sve što je bilo do njega, izrešetao je koš Zvezde, koja u poslednjih pet minuta nije pogodila šut iz igre, što je još jednom pokazalo da Beograđani imaju određenih problema u tesnim završnicama.

Ipak, lepa novost je to da je Boban Marjanović postao rekorder Evrolige po broju dabl-dablova u jednoj sezoni! Prvi centar Evrope upisao je 15. dabl-dabl učinak u 23 odigrane utakmice i tako pretekao nekadašnjeg krilnog centra Žalgirisa Tanokea Birda, koji je od sezone 2004/05 držao sada već srušen rekord... Ali, gorostasni dugajlija nije mogao sve sam! Imao je Marjanović određenu pomoć imao u raspoloženom Dženkinsu, ali su falili njegovi poeni u presudnim trenucima. Kao i veći učinak bar još jednog igrača, s obzirom da je povratnik Vilijams (ne)planirano na terenu proveo nešto više od 20 minuta i ubacio samo dva poena.

Crvena zvezda je po prvi put posle više od mesec i po dana bila kompletna – u sastavu su bili rekonvalescenti Branko Lazić i Markus Vilijams. Da trener Radonjić podsvesno razmišlja o polufinalnoj seriji Jadranske lige sa Partizanom nagovestio je odlukom da u prvu petorku „gurne“ Lazića, koji je na terenu proveo samo tri minuta, ali je osetio „meso“ i ambijent takmičarske utakmice.

Interesantno, Zvezda je punih 55 minuta bila bez trojke protiv Žalgirisa, računajući i susret iz Beograda, a svoj prvi dalekometni hitac pogodila je tek preko Stefana Jovića polovinom druge četvrtine, posle čak osam vezanih promašaja. Na kraju klub sa Malog Kalemegdana imao je svega pet realizovanih trojki iz 23 pokušaja.

Domaćina je do pobede vodio Jankunas sa 19 poena, Čeri je dodao 17, dok je Anderson imao deset poena, sedam skokova i pet asistencija. Kod Crvene zvezde Marjanović je imao 14 poena i 12 uhvaćenih lopti, dok je 12 koševa dodao Dženkins.

-------------------------------

ŽALGIRIS – CRVENA ZVEZDA 76:70 (12:12, 28:15, 11:28, 25:15)

Dvorana: Žalgiris Arena

Navijača: 8.084

Sudije: Dani Jerezuelo (Španija), Emilio Perez Pizaro (Španija), Marsin Kovalski (Poljska)

Žalgiris: Čeri 17, Lekavičijus 2, Vene 3, Gudaitis 6, Songaila 4, Lipkevičijus, Jankunas 19, Javtokas 2, Milaknis 11, Anderson 10 (8sk, 5as), Tarolis, Ulanovas 2.

Crvena zvezda: Vilijams 2, Rebić, Dangubić 7, Mitrović 7, Lazić, Blažič 8, Kalinić 5, Marjanović 14 (12sk), Tejić 2, Dženkins 12, Jović 6, Cirbes 7.

-------------------------------

(FOTO: MN Press)

Nastavak na MozzartSport.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta MozzartSport.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta MozzartSport.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.