Izvor: MozzartSport.com, 30.Jun.2020, 17:25

Uporedna statistika - Mekintajer vs Volden

Šta Partizan dobija, a šta gubi rokadom na plejmejkerskoj poziciji?

Mnogo toga se desilo Partizanu u proteklih desetak dana. Od izvesnog odlaska Andree Trinkijerija, preko informacija da bi Vlado Šćepanović mogao da bude novi trener, do odlaska Korija Voldena koji je dobro zaboleo crno-bele, posebno jer se pominje da će preći u redove Crvene zvezde. Ali, danas su navijači Partizana dočekali lepu vest. Parni valjak je dogovorio >> Pročitaj celu vest na sajtu MozzartSport.com << dolazak Kodija Milera Mekintajera u crno-bele redove. Doskorašnji plej Cedevita Olimpije stiže u redove Parnog valjka kako bi zamenio Voldena. Čeka se samo potvrda.

I zato postavljamo pitanje - šta je Partizan u celoj priči dobio, a šta je izgubio?

Odgovor na to pitanje najpre ćemo dobiti kroz uporednu statistiku ova dva igrača, ali i kroz utisak o njihovim sličnostima i manama. Treba napomenuti i da je Volden bio dosta istrošeniji, da je igrao pod većim pritiskom i protiv jačih protivnika u Evrokupu, te da nije isto bilo igrati za Partizan i Cedevitu prošle sezone, pa sve to mora da uđe u konačni račun.

Krenimo od toga da je Partizan sigurno hteo da zadrži Voldena, ali je ovaj napustio klub iskoristivši klauzulu u ugovoru. I može se reći da su crno-beli prilično brzo reagovali i, suštinski, doveli vrlo sličnog igrača u svoje redove.

Da li su crno-beli doveli dostojnu zamenu?

Miler Mekintajer i Volden čak i fizički imaju dosta sličnosti. Mekintajer je viši tri centimetra (i mlađi dve godine), igraju na sličan način i radi se o igračima koji poseduju odličan prodor.

Ako pričamo o poređenju ova dva igrača, pošto se radi o plejmejkerima, krenućemo od asistencija i tu će Partizan dobiti, kako se to moderno kaže - "upgrade".

Završeno: Mekintajer novi plej Partizana!

Mekintajer je prošle sezone prosečno u ABA ligi imao pet asistencija po utakmici, dok je Volden imao dva završna dodavanja, što je razlika. I to pozitivna za crno-bele. Mekintajer je u Evrokupu imao u proseku 4,5 asistencija po utakmici, a Volden u istom takmičenju 2,8. Voldenu jeste nedostajalo malo kreacije, a tu bi sa Mekintajerom crno-beli trebalo da imaju više koristi. Mada se to nikada ne zna i zavisi od toga kako će se Mekintajer uklopiti u tim koji crno-beli stvore ovog leta. Asistencije ne zavise samo od dodavača, već i od ostatka ekipe.

Drugi parametar kada se radi o igračima koji igraju na pozicijama jedan i dva svakako jesu poeni. I tu, gledajući brojke u ABA ligi, Partizan može da bude zadovoljan kako je prošao. Mekintajer je imao 14 datih poena za 30 minuta u igri uz ukupan procenat šuta od 47,7%, dok je Volden ubacivao 8,9 poena u proseku na Jadranu uz ukupan procenat šuta od 39,8%.

Mekintajer je u Evrokupu davao 15,2 poena, dok je Volden ubacivao 9,8. I tu svakako treba dodati činjenicu da je Volden igrao više utakmica i imao teže protivnike, pa ove parametre ne treba uzimati tek tako zdravo za gotovo.

S obzirom da se radi o igračima na niskim pozicijama, za pohvalu je koliko obojica učestvuju u skoku. Volden je u ABA ligi hvatao 3,5 lopti po utakmici, a Mekintajer 3,8.

Ukupan indeks korisnosti Voldena u ABA ligi bio je 9,8, dok je Mekintajer imao 15,3 indeksnih poena.

BOMBA: Volden prelazi iz Partizana u Zvezdu!

Mekintajer je u Evrokupu brojao do prosečnog indeksa 17, a Volden do 11,5. Mada tu opet dodajemo kao faktor težinu protivnika i broj utakmica Korija Voldena.

Čini se da će Partizan ipak sa Mekintajerom biti malo porozniji u odbrani jer je Volden u tom smislu bio fenomenalan, što je sve samo ne manje važna stavka od napadačkog učinka.

Pogledajmo procente šuta u ABA ligi:

Sa linije slobodnih bacanja: Mekintajer (76,5%) - Volden (83,9%)

Šut za dva poena: Mekintajer (51,6%) - Volden (48,1%)

Šut za tri poena: Mekintajer (33,3%) - Volden (32,2%)

Dakle, za tri poena su suštinski totalno izjednačeni, Mekintajer je bio bolji za dva, a Volden dosta sigurniji sa linije za slobodna bacanja.

Procenti šuta u Evrokupu:

Sa linije slobodnih bacanja: Mekintajer (76,2%) - Volden (85,7%)

Šut za dva poena: Mekintajer (57,1%) - Volden (47,2%)

Šut za tri poena: Mekintajer (27,6%) - Volden (45%)

Ovde je Volden bio mnogo bolji, imao je veći procenat šuta sa linije za slobodna bacanja, ali i daleko veći procenat van linije 6,75. Procenat od 45,2% je jako, jako dobar i sigurno da je bliži njegovoj pravoj vrednosti nego što to pokazuje onih 32,2% za tri poena u ABA ligi. Obojica su imali oko dve izgubljene lopte u Evrokupu, a Mekintajer i skoro dve ukradene naspram Voldenovih 0,7.



Zaključak?

Gledajući samo brojke, može se reći da je Partizan doveo dostojnu zamenu za Voldena i igrača koji će moći da ga odmeni u dobroj meri, mada je teško praviti bilo kakva predviđanja u momentu kada Partizan još nema kompletiran sastav. I kada Mekintajer još nije ni potpisao. Ukoliko Kori pređe u redove Crvene zvezde, kao što je najavljeno, biće to prava prilika da se ova dvojica igrača izmere na terenu i sledeće sezone.

Tako bi bilo najmerodavnije. I sve su prilike da ćemo uživati u njihovim duelima i sledeće sezone. Samo u novim ulogama.

Tagovi:

Favoriti i notifikacije:

Tagovi:
Pogledaj vesti o: Partizan

Nastavak na MozzartSport.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta MozzartSport.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta MozzartSport.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.