Izvor: MozzartSport.com, 21.Okt.2021, 23:26

UEFA koeficijenti: Skup poraz Partizana, Belgijanci nam prete, a Ukrajinci nam beže za direktno mesto u LŠ

Moglo je da bude znatno bolje, ali rezultati večeras nisu išli na ruku Srbiji

Srbija ostaje na 12. mestu UEFA rang liste za nacionalne koeficijente. Sve je izvesnije da ćemo od leta 2023. imati pet predstavnika u Evropi, od čega dva u kvalifikacijama za Ligu šampiona. Ali večeras je napravljen mali korak unazad u ambiciji da šampion Srbije izbori direktan plasman u grupnu fazu elitnog takmičenja od leta 2023.

Posle trećeg kola grupnih faza u Ligi šampiona, Ligi >> Pročitaj celu vest na sajtu MozzartSport.com << Evrope i Ligi Konferencija, Srbija je povećala zaostatak za Ukrajinom koja je na 11. poziciji, a istovremeno se smanjila prednost u odnosu na Belgiju koja je na 13. mestu.

TRENUTNO STANJE

...

9. Škotska – 32.100 (pet predstavnika, jedan direktno u Ligi šampiona)

10. Rusija – 31.682 (pet predstavnika, jedan direktno u Ligi šampiona)

11. Ukrajina – 31.000 (pet predstavnika, jedan direktno u Ligi šampiona)

12. Srbija – 29.125 (pet predstavnika, dva u kvalifikacijama za Ligi šampiona

13. Belgija – 28.600 (pet predstavnika, dva u kvalifikacijama za Ligi šampiona)

14. Švajcarska – 27.425 (pet predstavnika, dva u kvalifikacijama za Ligi šampiona)

15. Hrvatska – 24.900 (pet predstavnika, dva u kvalifikacijama za Ligi šampiona)

16. Češka - 24.600 (četiri predstavnika, jedan u kvalifikacijama za Ligu šampiona)

....

Crvena zvezda je večeras popravila koeficijent Srbije ali je propuštena dobra šansa da se priđe Ukrajincima i da se odmakne Belgijancima. A podsetimo da je razlika između 11. i 12. mesta velika. Ovo prvo donosi diretkno mesto u Ligi šampiona, a od 12. do 15. pozicije su države čija dva predstavnika će morati u kvalifikacije za Ligu šampiona.

Išli su na ruku Srbiji porazi Briža, Dinamo Kijeva i Šahtjora u Ligi šampiona, ali direktna konkurencija u Ligi Evrope i Ligi konferencija je danas odradila bolji posao od srpskih klubova.

Crvena zvezda je u Danskoj osvojila novi bod za ovu sezonu i popravila ukupan petogodišnji koeficijent Srbije sa 28.875 na 29.125. Čak je bila blizu pobede i mogla dodatno da popravi brojke.

Ali Partizanov poraz je doneo dvostruku štetu. Propuštena je šansa da ukupan koeficijent skoči na 29.375 (remi) ili 29.625 (pobeda nad Gentom), a sa druge strane su bodovi otišli direktnim konkurentima Belgijancima. Oni su do ovog kola zaostajali za Srbijom 875 bodova, a večeras su razliku smanjili na 525. Najviše zahvaljujući pobedi Genta u Beogradu i plus remiju Antverpena sa Fenerbahčeom u Istanbulu. Makar im je Genk dočiveo očekivan poraz u Londonu od Vest Hema...

Ne valja ni što je Ukrajina koja drži 11. mesto ispred Srbije popravila malo svoj koeficijent. Dinamo i Šahtjor jesu poraženi u Ligi šampiona ali je zato Zorija večeras slavila u Sofiji protiv CSKA i popravila koeficijent Ukrajine sa 30.600 na 31.000. Sada Ukrajinci beže Srbiji skoro cela dva boda.

Međutim, ima i dalje razloga za optimizam i nadu.

Srpski klubovi su na dobrom putu da prođu grupe, obezbede evropsko proleće i da nastave da sakupljaju bodove. Sa druge strane, Ukrajincima su Šahtjor i Dinamo u teškoj situaciji u Ligi šampiona i preti im poslednje mesto u grupama što znači da se za njih završava evropska sezona i sakupljanje bodova za koeficijent. Treći predstavnik Zorija bi takođe mogla da ispadne od Rome i senzacionalnog Bodea u Ligi konferencija. Lako može da se desi Ukrajinci nemaju nijednog predstavnika na proleće, a da Srbija tada nastavi da sakuplja bodove i da ih prestigne. Do tada nam je potrebna pomoć u nastavku sezone od Barselone, Bajerna, Benfike (protiv Dinama), Reala, Intera i Šerifa (protiv Šahtjora) i Rome, Bodea i CSKA (protiv Zorije).

Naravno, i da večiti rivale beleže dobre rezultate, skaupljaju bodove i popravljaju koeficijent.

Tagovi:

Favoriti i notifikacije:
Pogledaj vesti o: Partizan

Nastavak na MozzartSport.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta MozzartSport.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta MozzartSport.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.