Tražio sam od Bertomeua licence za Partizan i Zvezdu

Izvor: Politika, 01.Maj.2014, 11:03   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tražio sam od Bertomeua licence za Partizan i Zvezdu

Selektor Aleksandar Đorđević prenosi utiske iz razgovora s prvim čovekom Evrolige, ali i o fajnal-foru ABA lige na koji gleda pozitivno uprkos porazima naših klubova

Mnogi su poraze Crvene zvezde i Partizana na finalnom turniru ABA lige doživeli kao smak sveta, međutim, ima i onih koji smatraju da to može da se iskoristi za stvaranje nove snage u srpskoj košarci. Iako u ovom trenutku deluje kao utopija da „večiti” rivali mogu oko bilo čega da se slože, pa >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << i oko toga šta je interes srpske košarke, selektor Aleksandar Đorđević je ubeđen da energija i strast koju ta dva kluba bude kod naših ljubitelja igre pod obručima mogu da budu najjače oružje za napredak obe strane, samo ukoliko se ta moćna sila dobro kanališe.

– Na fajnal-for regionalne lige došle su dve ekipe iz Zagreba koncentrisane na košarku i na trofej, iskoristivši šansu što igraju u dekoncentrisanom ambijentu, u kojem se najmanje vodi računa o igri – iznosi Aleksandar Đorđević utiske o završnom turniru regionalne ABA lige, sa kojeg su se, mimo očekivanja, Cibona i Cedevita plasirali u Evroligu, dok su Crvena zvezda i Partizan ostali praznih šaka. – Ali, ove poraze ne samo da ne treba doživljavati kao tragediju, već bi ih trebalo staviti u službu popravljanja stanja u našoj košarci. Ovo je velika prilika za naše igrače, trenere, košarkaške radnike da realno sagledamo gde se trenutno nalazimo. Da ne letimo svi zajedno ka visinama koje su trenutno nedostižne za nas, već da polako gradimo čvrste temelje. Nije smak sveta ako se ne igra Evroliga. Osvajao sam i nju i evropski Kup „Koraća” i oba trofeja su mi bila podjednako važna. Preko su nam potrebna finala i medalje, a ime takmičenja je manje važno. Jer pobednički mentalitet se gradi kroz finala i medalje. Ako igramo Evrokup, hajde da probamo ga da osvojimo.

Đorđević ističe da je verovatno svaki vrhunski igrač osetio na svojoj koži svu nemilosrdnost prelomnog koša uz zvuk sirene (tako je Partizan izgubio od Cedevite), a i sam je više puta u karijeri tako presuđivao rivalima. Ali, podseća da je i njega Riben Daglas na isti način poslao u „penziju”, na meču Armani – Fortitudo (1:3 u pobedama) u Milanu, 2005. godine:

– Zašto je košarka za mene najlepši i najatraktivniji sport, baš zato što je nepredvidljiva. Milimetar je između pokojnika i pobednika, jedna srećna ili nesrećna situacija, potez koji je u stanju da u čitavom timu promeni pojedinačne karijere. Veliki igrači i veliki timovi u obe situacije reaguju staloženo, narednu sezonu vide kao novu šansu. Mene pamte kao strelca nekih takvih koševa, ali mnogi zaboravljaju da je moja karijera završena tako što je u četvrtom meču finalu plej-ofa Ruben Daglas iz okreta sa centra odlučio šampiona Italije. Tada je prvi put u istoriji premotavan snimak, ali nije bilo potrebe, jer Daglasov koš je bio čist kao suza. Istorija košarke puna je takvih koševa, bržih od zvuka sirene, od Slavnića u polufinalu Olimpijskih igara u Montrealu 1976. do Printezisa u finalu Evrolige u Istanbulu 2012.

Dan posle finala ABA lige, Đorđeviće je zajedno sa svojim kolegom Božidarom Maljkovićem, koji mu je inače prvi košarkaški učitelj, odveo na ručak izvršnog direktora Evrolige Đordija Bertomeua. Iako je dan ranije Bertomeu izjavio da Partizan teško može da dobije specijalnu pozivnicu za Evroligu, a da Zvezda treba svoj put ka tom takmičenju da traži kroz kvalifikacije, Đorđević i Maljković su pokušali da izdejstvuju nešto više.

– Košarkaška organizacija ovlastila je Maljkovića i mene, zbog naših odnosa sa Bertomeuom, da se sretnemo s njim u Beogradu – kaže Đorđević. – Imali smo veoma koristan razgovor,  pričali smo svemu što bi moglo da se tiče interesa srpske košarke. Složili smo se da je Evroliga takmičenje kome je potreban košarkaški ambijent Beograda, sa obe strane, „crno-bele” i „crveno-bele”, jer ovakva strast, ljubav i energija, koju dve armije navijača daju svojim klubovima, ne sreće se često u Evropi. Svakako, Panatinaikos i Olimpijakos imaju isti takav ambijent. Kazao sam Bartomeuu da su Zvezda i Partizan neprocenjivo blago i za srpsku i za evropsku košarku. A to da li u areni ima 24.000 ili 22.000 gledalaca na tribinama važno je samo za statistiku a ne za one koji se zbog toga ponose svojim klubom. U svakom slučaju, to je svetska atrakcija.

Đorđević je sa Maljkovićem pokušao i nešto da izdejstvuje od Bertomeua:

– Da sve ne bi ostalo samo atrakcija, da bi ceo sport imao nešto od te ljubavi i veze tribina sa terenom, moramo da nađemo način da to i dalje traje u Evropi i da nije vezano za rezultate jednog kluba u jednoj sezoni. Cilj je da se izborimo za kontinuitet u Evroligi kroz sistem, da nađemo način da Partizan i Zvezda dobiju licencu Evrolige za dugi niz godina. To je i bilo moje pitanje za Bertomeua, ali sam se založio i da ostali klubovi u Srbiji moraju da dobiju takmičarsku sigurnost za njihova takmičenja. Da osiguramo druge da budu ravnopravni sa Zvezdom i Partizanom, da imaju kvalitet da ih pobede i da takav uspeh ne doživljavamo kao skandal. Tako se podiže interesovanje za sport.

I šta je Bertomeu rekao na to?

– Bertomeu želi da nastavimo razgovor na tu temu, ali i on iznosi pred nas neke zahteve. Naša ideja će naići na podršku ukoliko obezbedimo sigurnost, kvalitet i kontinuitet u klubovima Bertomeu vidi da u Srbiji ne postoji finansijska stabilnost, što je rizik i za Evroligu. S druge strane, ako neko zna da će narednih pet godina sigurno igrati u Evroligi, to mu svakako daje šansu za mirniji i bolji rad, ali i za realniji finansijski plan.

Đorđević ponavlja da je veliki protivnik regionalne ABA lige:

– Od osnivanja te lige sam protiv nje jer smatram da ne donosi ništa dobro srpskoj košarci. Srpski klubovi su ti koji pune hale širom nekadašnje zemlje, pa i u Širokom Brijegu umesto u Čačku, Kraljevu, Valjevu, Nišu… Znam šta znači kad Partizan ode u Kraljevo pa ga Sloga s pola koša dobije a bori se za opstanak. To znači da u toj Slogi imamo tri potencijalna reprezentativca. Ne prihvatam kao argument za učešće u ABA ligi to što su klubovima pokriveni svi troškovi. Pa valjda smo i mi u stanju da u Srpskoj ligi svojim klubovima pokrijemo sve troškove.

Što se tiče najavljene privatizacije u sportu, Đorđević kaže da bi bilo dobro da država u nekom obliku bude partner košarke:

– Od države tražimo da stane uz projekta srpske košarke, a ne uz jedan ili dva kluba. Ali košarka treba da ponudi konkretan projekat. Nerealno je da klubovi troše kao sada. Zbog njihovih zaduživanja trpe igrači, trpi košarka, jer samo u sređenom sistemu svaki talenat može da dođe do punog izražaja. Ne igra se vrhunska košarka kad glava nije mirna.

Aleksandar Miletić

objavljeno: 30.04.2014
Pogledaj vesti o: Partizan,   Zvezda - Partizan,   Crvena Zvezda,   Večiti derbi

Nastavak na Politika...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Đorđević od Bertomeua tražio licence za Partizan i Zvezdu

Izvor: Sportski Žurnal, 01.Maj.2014

Mnogi su poraze Crvene zvezde i Partizana na finalnom turniru ABA lige doživeli kao smak sveta, međutim, ima i onih koji smatraju da to može da se iskoristi za stvaranje nove snage u srpskoj košarci.. Iako u ovom trenutku deluje kao utopija da „večiti” rivali mogu oko bilo čega da se slože,...

Nastavak na Sportski Žurnal...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.