Izvor: Piplmetar.rs, 27.Jan.2023, 14:31

Tradicija na Zvezdinoj strani, Partizan kao uklet na gostovanjima

Često u medijskim najavama susreta Crvene zvezde i Partizana možete pročitati da “u derbijima nema favorita“, da trenutna forma nema uticaja na ishod derbija i da je u takvim utakmicama sve moguće, ali ako pogledamo kako su se prethodnih godina odvijali košarkaški derbiji u kojima je Crvena zvezda bila domaćin, može se uočiti prilično duga tendencija da crveno-beli ne gube pred svojim navijačima.
Računajući >> Pročitaj celu vest na sajtu Piplmetar.rs << utakmice u AdmiralBet ABA ligi i u domaćoj Superligi, Crvena zvezda je, verovali ili ne, dobila čak 16 poslednjih utakmica protiv Partizana u kojima je bila u ulozi domaćina!
Poslednji set aside je Partizan slavio pred Zvezdinim navijačima još u junu 2016. godine, u finalnoj seriji plej-ofa Superlige Srbije, kada je bilo 75: 72 za crno-bele. Ta serija je bila specifična po tome da su od četiri odigrane utakmice u tri pobeđivali gosti – Partizan jednom, a Zvezda dva puta. Ekipu Partizana je u to vreme sa klupe predvodio Aleksandar Džikić, ali usled velikih finansijskih problema koji su  potresali klub, crno-beli po igračkom kadru nisu bili blizu evroligaškog nivoa, pa je ovaj trijumf bio utoliko vredniji. Ta Džikićeva ekipa je “pokazivala zube“ evroligaškoj Zvezdi, što je najviše došlo map izražaja u pomenutoj utakmici finala plej-ofa koju je obeležila i trojka Adina Vrapca sa više od pola terena na kraju treće četvrtine i na kraju se ispostavilo da je taj pogodak bio možda i ključni tas na vagi da crno-beli dobiju taj meč.
“Nekako mi se čini da Zvezda izvlači dosta toga dobrog iz nas“, rekao je posle te utakmice Aleksandar Džikić, a navijači Partizana tada nisu ni slutili da će to biti poslednja pobeda njihovog tima u gostima protiv Zvezde u narednih sedam godina.
Ako posmatramo samo utakmice u AdmiralBet ABA ligi, Zvezda ima 13 uzastopnih pobeda na svom terenu, a Partizan je u ovom takmičenju poslednji set aside kao gost uspeo da trijumfuje (70: 68) pre skoro osam godina, aprila 2015.
To je bila polufinalna serija plej-ofa, Partizan je tada izjednačio na 1:1 u pobedama, ali je kasnije Zvezda prošla u finale. Duško Vujošević je u to vreme još uvek bio na klupi Partizana, a njegov tim je ovaj duel dobio pre svega zahvaljujući odličnom učinku u skoku. Imali su crno-beli čak 12 skokova više, iako je za Zvezdu u to vreme sjajno igrao gorostasni centar Boban Marjanović koji je te večeri bio potpuno neutralisan od Partizanove odbrane. Zasenio ga je Milan Mačvan koji je sa 14 poena bio najefikasniji u ekipi Partizana.
Danas Partizan ponovo ima evroligašku ekipu, ima najboljeg evropskog trenera Željka Obradovića na svojoj klupi, ali opet Zvezda izgleda kao preveliki zalogaj za crno-bele koji su u dva prethodna derbija ove sezone, oba puta poraženi.
Poslednji susret pred Zvezdinim navijačima odigran je 28. novembra prošle godine, dakle pre nepuna dva meseca, kada je Zvezda ubedljivo trijumfovala rezultatom 90: 74. Obradovićev tim je u tom meču bio ravnopravan samo tokom prvog poluvremena, ali u nastavku je Zvezda preuzela potpunu kontrolu i na kraju ubedljivo trijumfovala. Šuterski tandem Vildoza-Nedović je u tom meču dominirao, a upravo njih dvojica su presudili Partizanu i pred njegovim navijačima, 8. decembra u prvom evroligaškom derbiju, kada je Vildoza maestralno pronašao Nedovića u “korneru“, a ovaj pogodio trojku za pobedu Zvezde i utišao “Arenu“.
I ne samo da je tradicija na strani Zvezde kada joj Partizan dolazi u goste, nego crno-beli generalno imaju dosta problema u Evroligi ove sezone na gostujućim terenima. Po učinku na gostovanjima ekipa Željka Obradovića je trenutno među najslabijima u Evroligi ove sezone, sa samo dve pobede na 10 gostovanja. Jedina dva evroligaška trijumfa u gostima Partizan je ostvario protiv Panatinaikosa u Atini i Fenerbahčea u Istanbulu, i to minimalnim rezultatima u dramatičnim završnicama.
Očigledno je da se ekipa Partizana “hrani“ velikom podrškom navijača na domaćem terenu, ali na gostovanjima ostavlja znatno lošiji utisak, što se videlo i pre nedelju dana u Valensiji. Ako želi da ostane u trci za plasman u Top 8, Partizan će morati da u petak prekine neugodnu tradiciju protiv Zvezde, ali crveno-beli su favoriti.
Kvota u AdmiralBet-u na pobedu Crcvene zvezde iznosi 1.51, dok je na trijumf Partizana znatno veća i iznosi 2.75.
Ekipa Duška Ivanovića ostavlja odličan utisak od njegovog dolaska na mesto trenera, ima kontinuitet dobrih igara bez obzitra na nekoliko poraza, a iskusni stručnjak može da računa na veliki broj kvalitetnih igrača na svim pozicijama. Imaju veliko samopouzdanje, pogotovo kada igraju u “Pioniru“, a to se u derbijima posebno odnosi na starosedeoce Dobrića, Mitrovića i pogotovo Lazića koji su odavno navikli da pobeđuju Partizan pred svojim navijačima.
AdmiralBet je pripremio veliki izbor igara

Opširnije
Izvor: Sportske NET

Pogledaj vesti o: Večiti derbi,   Zvezda - Partizan,   Košarka

Nastavak na Piplmetar.rs...






Povezane vesti

U SUSRET DRUGOM EVROLIGAŠKOM DERBIJU: Tradicija na Zvezdinoj strani, Partizan nije pobedio kao gost već punih šest godina!

Izvor: Pančevac-online.com, 27.Jan.2023

Sećate li se poslednje Partizanove gostujuće pobede u derbiju? Često u medijskim najavama susreta Crvene zvezde i Partizana možete pročitati da “u derbijima nema favorita“, da trenutna forma nema uticaja na ishod derbija i da je u takvim utakmicama sve moguće, ali ako pogledamo kako su se prethodnih...

Nastavak na Pančevac-online.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Piplmetar.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Piplmetar.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.