Tatonovi: Da plate za oduzet život

Izvor: B92, Beta, 11.Jan.2011, 01:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tatonovi: Da plate za oduzet život

Beograd -- Završne reči u "slučaju Taton": Tužilaštvo zatražilo najstrožu kaznu za optužene, odbrana tvrdi da nema nijednog direktnog dokaza da su huligani krivi za smrt.

Suđenje za ubistvo Tatona je počelo u junu i smatra se jednim od najefikasnijih suđenja srpskog pravosuđa. Iznošenje završnih reči nastavlja se i sutra.

Porodica francuskog navijača Brisa Tatona ubijenog 2009. godine u centru Beograda, zatražila je danas pred Višim sudom u Beogradu >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << da odgovorni za taj zločin "plate za život koji su uzeli".

"Porodica je povređena ovim surovim činom. Ne možemo da prihvatimo da Brisa nema. Porodica je uništena... Očekujemo od suda da učini sve da oni koji su to učinili plate za život koji su uzeli", rekla je majka Brisa Tatona, Suzan Taton, a na te reči je njegov otac Alan Taton zaplakao.

Suzan Taton je istakla da je tog septembra 2009. godine, Bris prvi put otišao u inostranstvo da bi pratio svoj klub Tuluz.

"Za njega je dolazak u Beograd bila prilika da otkrije ovaj grad. Došao je kao turista i navijač. On nije bio agresivan i njegova strast prema fudbalu nikada nije imala za posledicu nasilje", nastavila je ona.

Iako je, kako je navela, Bris znao da postoje nasilne srpske navijačke grupe, nije oklevao da dođe jer "nije mogao da zamisli to varvarstvo", a posebno da on bude meta, i ukazala da su za porodicu "svi oni krivi".

Suzan Taton je pročitala pismo svoje ćerke i starije sestre Brisa koje je naslovila "Ko je bio Bris" ukazavši u pismu da očekuje pravdu kako bi brata mogla da oplače na pravi način.

"Ono što je za mene veoma bitno, za nekog ko je iz ove zemlje i ovog grada, da se nadam da će ova presuda pomoći da se društvo vrati na put i u stanje kako je nekad bilo, ovde je nekad svako mogao da dođe slobodan bez straha, sada je drugo vreme, društvo je opterećeno ksenofobijom i mržnjom. Očekujem osuđujuću presudu i očekujem da će to doprineti da se nešto slično nikad ne dogodi", kaže Slobodan Ružić, advokat porodice Taton.

Ružić je u završnoj reči zatražio 200.000 evra oštete za roditelje, navodeći da bi to država Srbija trebalo da isplati jer "nije uradila ništa da zaštiti te momke" (francuske navijače).

"Kako su ovi mladi ljudi (optuženi) mogli brutalno, mučki i kukavički da napadnu Francuze koji su mirno sedeli, pili piće i nikog nisu provocirali", upitao je Ružić.

Zamenica Višeg javnog tužioca Gordana Janićijević je u završnoj reči ukazala da su optuženi izvršili teško ubistvo potpuno svesni posledica koje su, kako je rekla, i hteli.

"Svi optuženi su po dogovoru i uputstvima vođa napali Francuze. Svaki od njih je imao svoju ulogu, nebitno koju povredu je naneo...Ostaje u svesti prizor mladića u grču", navela je ona.

Prema njenim rečima, kazna bi trebalo da pokaže da se nasilje neće tolerisati, kao ni organizovane navijačke grupe koje sport koriste kao masku za nasilje.

"Uvažavajući njihovu mladost, postoje brojne otežavajuće okolnosti, iako su od vođa gurnuti u krivično delo", rekla je tužiteljka, navodeći kao organizatore napada na francuske navijače Đorđa Prelića i Dejana Puzigaću koji su u bekstvu, kao i Ljubomira Markovića i Ivana Grkovića.

"Prišli su im pritajeno, povikali "Tuluz, Tuluz!" i počeli da ih tuku palicama, pesnicama nogama. Taton je ostao zaglavljen između dva stola, nije mogao da pobegne te su ga udarali, vukli, nabijali na ogradu stepeništa i bacili naglavce sa četiri metra", opisala je Janićijevićeva trenutak napada na francuske državljane.

"Nakon munjevitog napada od 30 sekundi, na komandu 'Gotovo je!', otišli su (napadači) i ostavili pustoš", kazala je tužiteljka Gordana Janićijević.

Završnu reč od advokata, danas je izneo Prelićev branilac Ivan Bajazit koji je rekao da njegov branjenik nije izvršio krivično delo koje mu se stavlja na teret i zatražio oslobađajuću presudu.

"Optužnica je patetično prepričavanje događaja, više laičko nego pravno. Navodi u njoj su preterana konstrukcija bez oslonca na bilo kakav dokaz", naveo je Bajazit.

"U pitanju su suprotstavljeni ciljevi - pravo je države da sankcioniše nasilje na sportskim terenima, ali i u obavezi je da utvrdi ko je ubio Tatona, svedoci smo da ovde to nije utvrđeno a onda je u nefer suđenju pokušano posredno da se dokaže da je 14 i više lica učestovalo u tome podjednako. To je tautološka greška, nelogičnost koja je i laicima dobro poznata", rekao je Bajazit.

Tačan datum izricanja presude biće poznat najkasnije u ponedeljak, jer sud ima rok od tri dana nakon iznošenja završnih reči da zakaže presudu.

Prvo suđenje sa zaštićenim svedocima pred "običnim" sudom

Četrnaest "Partizanovih" navijača optuženo je da su na smrt pretukli francuskog državljanina Brisa Tatona, 17. septembra 2009. godine u centru Beograda, dok je jedan optužen za pomaganje nakon izvršenja krivičnog dela.

Za to krivično delo, koje spada u kategoriju "teškog ubistva”, optuženima preti kazna od 10 do 40 godina zatvora. Tužilaštvo smatra da su organizatori fatalnog prebijanja bili Đorđe Prelić, Ivan Grković i Ljubomir Marković i još jedna za sada nepoznata osoba. Prelić i Puzigaća su i dalje u bekstvu.

U optužnici se navodi da su oni mobilnim telefonima pozvali preostale optužene i neke još nepoznate napadače da se nađu u Terazijskom parku, gde su im podeljene baklje, palice i hirurške maske.

Odatle su krenuli ka Obilićevom vencu, gde su napali grupu francuskih navijača, među kojima je bio i Bris Taton. Grupa navijača Partizana uspela je da zuastavi Tatona pored ulaza u garažu na Obilićevom vencu, gde su ga tukli rukama, nogama i palicama, a potom bacili niz četiri metra visoke stepenice.

Dvanaest dana nakon napada, Bris Taton je od posledica batina preminuo. Svi optuženi nisu krili da su kobnog dana bili na Obilićevom vencu, ali su svi negirali da su tukli Tatona.

Inače, suđenje za ubistvo Brisa Tatona počelo je sredinom juna prošle godine i u istoriju srpskog pravosuđa ući će kao jedno od najefikasnijih suđenja ikada, jer je za svega šest meseci saslušano oko stotinu svedoka i završen glavni pretres.

Takođe, ovo je prvo suđenje pred takozvanim običnim sudom, na kome su saslušani zaštićeni svedoci. Pre toga, zaštićeni svedoci pojavljivali su se jedino na suđenjima za ratne zločine u Specijalnom sudu.
Pogledaj vesti o: Partizan

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.