Svaki građanin može da predloži naziv ulice

Izvor: Blic, 02.Mar.2011, 15:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Svaki građanin može da predloži naziv ulice

BEOGRAD - Nekadašnji fudbaler “Partizana” Dragan Mance biće peti domaći sportista čije će ime poneti neka od beogradskih ulica iz 10 centralnih opština, jer su do danas samo košarkaši Aleksandar Nikolić, Radivoje Korać i Radomir Šaper i fudbaler Velibor Vasović imali tu privilegiju. Iako ima još onih koji su svojim rezultatima i angažovanjem zadužili domaći sport, interesantno je da više ni za jednog sportistu ne postoji čak ni inicijativa da eventualno neka ulica >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << ili plato ponesu njihova imena.

S obzirom da je jedan od kriterijuma da ulica ponese nečije ime to što mora da prođe tri godine od njegovog upokojenja, za neke, nedavno preminule velikane našeg sporta inicijativa će sasvim sigurno biti pokrenuta kada se ispuni taj uslov.

Generalni sekretar Sportskog saveza Srbije Dane Korica, nekadašnji čuveni dugoprugaš, smatra da bi više ulica u prestonici trebalo da ponese imena po našim poznatim sportistima.

Sportisti koji su životnim delom zadužili Beograd (Kliknite za uvećanje + )

- Ima dosta spostista koji zaslužuju tu čast, a na prvom mestu mogli bi da budu fudbaleri Stjepan Bobek i Rajko Mitić. Međutim, ne treba zaboraviti ni čuvenu "levicu” Boru Kostića, kao ni sjajnog golmana Srđana Mrkušića. U ovoj grupi trebalo bi da se nađe i Milan Bata Ercegan, koji je godinama bio prvi čovek Svetske rvačke federacije, ali i Ivan Gubijan koji je Jugoslaviji doneo prvu olimpijsku medalju u atletici - kaže Korica

Inicijativu da ulica, plato ili trg ponesu nečije ime može da podnese svako, od pojedinaca, do udruženja, grupa građana, opština...

- Predlog mora da sadrži kraću biografiju i obrazloženje zašto se neko predlaže. Uslov je i da je od smrti te osobe prošlo tri godine. U predlogu ne može samo da stoji kojoj ulici se želi da da naziv, već mora biti precizirano od kog do kog broja, ili od koje do koje katastarske parcele - objašnjava predsednik Komisje za imenovanje ulica i trgova Slobodan Stanimirović.

Spomenik Kaporu u aprilu

U čast jednog od najčitanijih domaćih pisaca Mome Kapora, na dan njegovog rođenja 8. aprila, na Adi Ciganliji biće postavljena skulptura od žice, urađena po njegovom crtežu "Dafne”. U pitanju je trodimenzionalna skulptura od aluminijumske žice, visine oko četiri metra, uz koju će ići puzavice, a okruživaće je tri breze.

On kaže da Komisija potom razmatra predlog i, ako se saglasi sa inicijativom podnosilaca, on se šalje na mišljenje Ministarstvu za državnu upravu i lokalnu samoupravu. Ako je njihovo mišljenje pozitivno, konačnu odluku donosi Skupština grada.

- Kod dodele naziva uvek se rukovodimo strukom, zbog čega u radu učestviju stručni saradnici iz raznih oblasti: arhitekture, lingvisti, likovni umetnici, istoričari poput Predraga Markovića - kaže Stanimirović.

Komisija ima 15 članova, koji su ujedno i odbornici gradskog parlamenta, i koje predlažu sve stranke. Da bi neki predlog bio usvojen dovoljno je osam glasova ali se, objašnjava Stanimirović, svi trude da odluke budu jednoglasne što je, kako kaže, najčešće i slučaj.

Inače, nazivi pojedinim ulicama se dodeljuju čim dobiju pozitivno obrazloženje Komisije, dok se neki nazivi usvajaju i idu u takozvani rezervni fond.

- Ti nazivi se koriste da se imenuju ulice u onim delovima gde se grad širi, ili u novim naseljima gde ulice još nemaju svoja imena. Ako ih građani sami ne predlože, a obrate se Komisiji, mi predlažemo naziv iz rezervnog fonda - objašnjava Stanimirović.

Komisija odluke o imenovanju donosi za 10 centralnih gradskih opština, dok rubne imaju svoje opštinske komisije. Tako fudbaler Dragan Mance već ima svoju ulicu u Mladenovcu.

Linkoln, Vivaldi i Betoven u rezervnom fondu Komisije

U rezervnom fondu Komisije za imenovanje ulica i trgova trenutno postoji oko 120 imena koja bi mogla da budu dodeljena beogradskim ulicama, njihovim delovima ili prilazima koji su u ovom trenutku bez konkretnog naziva. Između ostalih, u "ponudi” su imena Mileve Marić Ajnštajn, Milića od Mačve, Patrijarha srpskog Germana, Abrahama Linkolna, Vivaldija, Žaka Prevera, slikara Ivana Tabakovića, kneza Pavla Karađorđevića, kralja Nikole Petrovića, Betovena, Luisa Bunjuela, ali i grčkih mislilaca i filozofa Platona i Aristotela.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.