Suđenje za paljenje Bajrakli džamije

Izvor: S media, 03.Apr.2012, 18:41   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Suđenje za paljenje Bajrakli džamije

Suđenje grupi od 20 optuženih za paljenje beogradske Bajrakli džamije 2004. godine nastavljeno je danas pred Prvim osnovnim sudom.

Na suđenju je saslušano tri svedoka, a sledeći glavni pretres zakazan je za 9. maj. Tada će biti saslušani iskazi još tri svedoka odbrane.

Muftija Jusufspahić: Kimi nije palio džamiju!

Miloš Radisavljević Kimi izručen Srbiji

Okrivljeni za paljenje Bajrakli džamije negirali krivicu

Ovo >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << suđenje je 27. februara počelo ispočetka, zbog spajanja postupka protiv optuženog vođe navijača Partizana Miloša Radisavljevića Kimija, uhapšenog 21. februara u Skoplju.

Danas je Miloš Radosavljević Kimi doveden u sudnicu sa dvadeset minuta zakašnjenja. U velikoj sali Prvog osnovnog suda tridesetak prijatelja i rođaka optuženih slušali su izlaganje svedoka.

S obzirom na vremensku distancu od osam godina otkako se desio incident, sudiji Ivani Ramić svedoci su na većinu pitanja odgovarali da se više ne sećaju detalja događaja, ali da stoje iza iskaza datih 2005. godine.

Miloš Radisavljević Kimi pravosnažno je osuđen na šest meseci zatvora zbog nasilničkog ponašanja, a Apelacioni sud je 11. jula 2011. godine ukinuo deo presude koji se odnosi na ugrožavanje sigurnosti novinarke B92 Brankice Stanković. Radisavljević je pred Prvim osnovnim sudom u Beogradu u avgustvu 2010. godine osuđen na 16 meseci zatvora zbog nasilničkog ponašanja i ugrožavanja sigurnosti Brankice Stanković, skandiranjem sa tribine stadiona FK Partizan: "Otrovna si kao zmija proći ćeš ko Ćuruvija".Danas je to suđenje odloženo na 23.maj.

Optuženima se sudi za delo "učestvovanje u skupini koja vrši krivično delo", za koje je zaprećena kazna do pet godina zatvora.

Neredi kod džamije izbili su posle nasilja nad Srbima na Kosovu i Metohiji 17. marta 2004. godine. Demonstranti u Beogradu su probili policijski kordon na uglu Ulice kralja Petra i Gospodar Jevremove i, uz povike "Ubij Šiptara", provalili u dvorište džamije, a potom je i zapalili.

Polupani su prozori i inventar, a zatim je džamija zapaljena. Te noći do temelja je izgorela i biblioteka sa više od 7.000 knjiga velike vrednosti.

Beogradski muftija u više navrata branio je Miloša Radisavljevića-Kimija, jednog od optuženih za paljenje Bajrakli džamije, rekavši da je upravo Kimi javio da džamija gori i da je među prvima pomogao u gašenju požara.

M. Č.

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.