Sud oslobodio navijače Partizana

Izvor: B92, Beta, Tanjug, 22.Apr.2010, 15:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sud oslobodio navijače Partizana

Beograd -- Sud odbacio optužnicu protiv šest navijača Partizana za ugrožavanje sigurnosti Brankice Stanković. Tužilaštvo će se žaliti.

Šestorica navijača Partizana koji su bili optuženi za ugrožavanje sigurnosti novinarke B92 Brankice Stanković pušteni su na slobodu. Sudija Prvog osnovnog suda Jelena Milinović odbacila je optužnicu i to obrazložila, između ostalog, i time da skandiranje "opasna si kao zmija, proći ćeš k'o Ćuruvija" nije pretnja, već uvreda.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << />
Pogrdno skandiranje, bušenje gumene lutke i poređenje sa ubistvom novinara Slavka Ćuruvije u koga je ispaljeno 17 metaka, za sud nije bio dovoljan dokaz da su huligani sa južne tribine pretili Brankici Stanković.

Za odbacivanje optužnice, Sudskom veću kojem je predsedavala sudija Jelena Milinović, bilo je dovoljno nepunih 20 minuta pri čemu okrivljeni nisu ni saslušani.

"U pitanju je pretnja, a ne uvreda"

Sudija Milinović predložila je Brankici Stanković da podnese privatnu tužbu protiv navijača zbog uvreda što naša novinarka neće učiniti jer smatra da je u pitanju pretnja, a ne uvreda i da je samim tim to problem ove države, a ne njen lično.

Autorka "Insajdera" je rekla da se ovakvom odlukom suda praktično pravdavaju pretnje, a nadležne institucije, možda nenamerno, postali su saučesnici i podstrekači u pozivu na linč.

Optužnica Prvog osnovnog javnog tužilaštva je odbačena kao podneta od neovlašenog tužioca, jer prema stavu sudskog veća, u radnjama optuženih za koje se terete nema elemenata krvičnih dela ugrožavanja sigurnosti i nasilničkog ponašanja, već eventualno krivičnog dela uvrede.

Portparol Tužilaštva Tomo Zorić najavljuje žalbu i dopis Visokom savetu sudstva kako bi se proverilo da li je u radu suda bilo nepravilnosti.

"Tužilaštvo je iznenađeno odlukom Suda da odbaci optužnicu i Tužilaštvo će sigurno uložiti žalbu čim dobije pisani otpravak rešenja. Iznenađenje je tim pre veće što je optužnica već prošla proveru suda i Krivično vanraspravno veće suda je pre glavne rasprave odbilo sve prigovore branilaca ", kazao je Zorić.

"Tužilaštvo će uputiti dopis Visokom savetu sudstva da ispita ovaj slučaj i utvrdi da li je eventualno bilo nekih drugih propusta", kazao je on.

Zorić je naglasio da je značaj optužnice izuzetno veliki, praktično istorijski, pošto je to prva optužnica na osnovu prošlogodišnjih izmena Krivičnog zakona kojim se novinari tretiraju kao službena lica.

"U pitanju je ozbiljno krivično delo ugrožavanje sigurnosti (novinara) za koje je zaprećena kazna zatvora od jedne do osam godina", naveo je Zorić.

Prema njegovim rečima, činjenica da je neko sa tribina javno poručivao Brankici Stanković da će "proći kao Ćuruvija" jeste pretnja, a nikako uvreda.

Okrivljeni su odmah pušteni na slobodu. Zajedno sa prijateljima koji su ih bodrili na suđenju, neki su uz vesele poklike izašli iz Palate pravde, a drugi su ostali u zgradi kako bi prisustvovali ročištu za ubistvo francuskog navijača Brisa Tatona.

Direktor B92 Veran Matić kaže da ova sudska odluka kao da je doslovno prepisana iz nekog od slučajeva o kojima je "Insajder" izveštavao.

"Ono što me užasava je poruka koja se šalje i Brankici Stanković i novinarima uopšte. A ta poruka je da postoje zabranjene teme i da postoje stvari o kojima je bolje ćutati. Ako se i usudite da progovorite, ovo društvo i ova država će vas ostaviti na cedilu”, ocenjuje Matić.

"Sve dok vas ne ubiju oni kojima se vaše izveštavanje ne dopada, sve što vam urade je obična uvreda, vaš privatni problem. A ako vas i ubiju, ovo društvo i ova država će vas i onda ostaviti na cedilu, kao što sto je mrtvog Ćuruviju, Pantića ili Dadu Vujasnović ostavila na cedilu, ne otkrivajući i ne osuđujući njihove ubice i nalogodavce njihovih ubica”, upozorava on.

Kompletnu izjavu direktora B92 o odbacivanju optužnice protiv navijača koji su pretili našoj novinarki možete čitati u našoj rubrici Mišljenja.

Advokat Dušan Miljuš, pravni zastupnik B92, smatra da je ovim rešenjem poslata negativna poruka koja će ohrabriti mnoge huligane da čine još teža krivična dela.

Brankica Stanković od decembra prošle godine ima policijsko obezbeđenje. Pretnje našoj novinarki sa tribina uputili su navijači Partizana tokom utakmice sa Šahtjorom.

Sud je današnjim rešenjem oslobodio odgovornosti Gorana Klještana, Aleksandra Perišića, Milana Gudovića, Dragana Đurđevića, Nemanju Odalovića i Nemanju Bogdanovića.

Optužnica ih tereti da su 16. decembra 2009. godine, na stadionu FK Partizan, za vreme utakmice Partizana i Šahtjora, koja je direktno prenošena na televiziji B92, sa tribina ugrozili sigurnost novinarke Brankice Stanković.

Pretnje su počele u toku serijala "Insajdera” u kojem je otkriveno da je protiv nekoliko navijača Partizana, Crvene Zvezde i Rada u poslednjih nekoliko godina podneto više od 100 krivičnih prijava i to za ubistva, pokušaje ubistva, otmice, iznude, razbojnistva, pljačke.

U serijalu je otkriveno da ove krivične prijave nisu procesuirane jer su procesi skoro po pravilu zastajali u sudovima.

Navijači fudbalskog kluba Partizan na utakmici su vređali novinarku B92 i uputili joj pretnje smrću, skandirajući sa tribina "Opasna si kao zmija, proći ćeš kao Ćuruvija".

Sve je bilo praćeno šutiranjem, udaranjem u glavu i probadanjem plastične lutke, koja je predstavljala Stankovićevu.

NUNS i UNS razočarani odlukom suda

Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) i Udruženje novinara Srbije (UNS) razočarani su odlukom suda koji je odbacio optužnicu protiv šestorice huligana koji su sa tribina pretili Brankici Stanković.

NUNS ocenjuje da će takva odluka suda osnažiti napade na sve kolege čije se izveštavanje nekome ne dopada.

Iz NUNS-a navode da su "zaprepašćeni odbacivanjem optužnice" i podsećaju da je tom optužnicom prvi put u istoriji srpskog pravosuđa novinar tretiran kao službeno lice.

"Bez angažovanog i odgovornog novinarstva i slobodne javne reči Srbija nikada neće postati moderno demokratsko društvo, a zanemarivanje napada na novinare najsigurniji je put da se javna reč i odgovornost zatru", navedeno je u saopštenju NUNS-a.

Predstavnici tog novinarskog udruženja ocenjuju da je strah veći utoliko što je optužnica odbačena u isto vreme kada je pred istim sudom počelo suđenje optuženima za ubistvo francuskog navijača Brisa Tatona.

"Protagonisti nasilja u više navrata su dokazali da ne prezaju ni od najbrutalnijeg obračuna sa neistomišljenicima. To je dovelo i do zvaničnog zahteva za zabranu najagresivnijih navijačkih grupa", podsećaju u NUNS-u.

Udruženje navodi i da podržavaju najavu Tužilaštva da će se žaliti na sudsku odluku i poziva sud da postupi u duhu Zakona.

UNS je saopštio da je odlukom suda neprijatno iznenađen. "Neprijatno smo iznenađeni da je sud procenio da navijačko skandiranje 'Proći ćeš kao Ćuruvija', ne predstavlja pretnju sigurnosti, već uvredu na javnom skupu, delo za koje se postupak vodi po privatnoj tužbi", ocenio je UNS.

Predstavnici tog udruženja ocenjuju da se "grupno skandiranje huligana ne može shvati drugačije nego kao pretnja ubistvom" i dodaju da podržavaju nameru Tužilaštva da se žali zbog ovakve odluke suda.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.