Sud o odbacivanju optužnice

Izvor: B92, 10.Maj.2010, 19:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sud o odbacivanju optužnice

Beograd -- U obrazloženju odbacivanja optužnice protiv navijača, zbog pretnji Brankici Stanković, stoji da je tužilac morao opisati šta znači "proći ćeš kao Ćuruvija".

Prvi osnovni sud u Beogradu je dostavio televiziji B92 obrazloženje rešenja kojim je odbačena optužnica protiv šestorice navijača Partizana za nasilničko ponašanje i ugrožavanje sigurnosti autorke "Insajdera", Brankice Stanković. >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Podsetimo, skandiranje "otrovna si kao zmija, proći ćeš k'o Ćuruvija" sud je ocenio kao uvredu, a ne pretnju.

U obrazloženju odbacivanja optužnice protiv šestorice navijača Partizana, sudija Prvog osnovnog suda Jelena Milinović između ostalog navodi da je "tužilac u optužnici morao opisati šta znače reči 'proći ćeš kao Ćuruvija' i zašto te reči predstavljaju pretnju napadom na život.

Veće sudija na čelu sa sudijom Milinović smatra da je to "očigledna metafora koja bi verovatno trebalo nešto trebalo da znači, ali da sud ne sme sam na osnovu ličnih saznanja članova veća zaključivati šta bi to moglo da znači".

Tako sudija Milinović zaključuje da skandiranje navijača "otrovna si kao zmija proći ćeš k'o Ćuruvija" upućeno sa tribina Partizana Brankici Stanković predstavlja eventualno uvredu a ne pretnju smrću.

Podsetimo, ovo je prva optužnica na osnovu prošlogodišnjih izmena Krivičnog zakona, kojim se novinari tretiraju kao službena lica. Međutim, sudija Milinović navodi da "tužilac u optužnici nije opisao zašto konkretnu oštećenu smatra licem koje obavlja poslove od javnog značaja u oblasti informisanja, označavajući je samo kao novinarku i autorku izvesne emisije".

Po mišljenju sudije, to ne mora biti posao od javnog značaja u oblasti informisanja, jer nije svako zanimanje koje se može nazvati novinarskim i svako autorstvo neke emisije posao od javnog značaja u oblasti informisanja.

Podsetimo, pretnje su počele u toku serijala "Insajdera" u kojem je otkriveno da je protiv nekoliko navijača Partizana, Crvene Zvezde i Rada u poslednjih nekoliko godina podneto više od 100 krivičnih prijava i to za ubistva, pokušaje ubistva, otmice, iznude, razbojnistva, pljačke.

U serijalu je otkriveno da ove krivične prijave nisu procesuirane jer su procesi skoro po pravilu zastajali u sudovima.

Tužilaštvo je uložilo žalbu Apelacionom sudu na rešenje Prvog osnovnog suda.
Pogledaj vesti o: Insajder

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.