Stranci obeležili 150. derbi, preokret Zvezde u Humskoj!

Izvor: B92, 27.Feb.2016, 17:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Stranci obeležili 150. derbi, preokret Zvezde u Humskoj!

Fudbaleri Crvene zvezde pobedili su Partizan rezultatom 2:1 u jubilarnom 150. derbiju odigranom na stadionu u Humskoj 1.

Zvezda je u poslednjem meču 24. kola Superlige Srbije još jednom pokazala da je bez konkurencije u srpskom šampionatu, trijumfom posle preokreta u prvom poluvremenu.

Sva trojica strelaca bili su stranci – za goste su pogađali Luis Ibanjes i Ugo Vijeira, dok je gol za >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Partizan delo Sedrika Gogue.

Ekipa koju sa klupe predvodi Miodrag ’Grof’ Božović nastavila je da ispisuje nove stranice istorije 21. uzastopnim trijumfom u šampionatu, čime je pobegla na 27 bodova prednosti u odnosu na drugoplasirani Borac iz Čačka.

’Crno-beli’ su ostali na šestoj poziciji sa čak 32 boda manje od najvećeg rivala – 36.

U postavi Partizana našao se Saša Ilić koji je postao igrač sa najviše nastupa u derbijima – 26.

Jubilarni 150. ’večiti’ derbi pružio nam je mnogo kvalitetniji fudbal nego što je to bilo ranije, a svi osim navijača i sudije Vlada Glođovića su tome doprineli. Glavni arbitar meča, koji je prvi put sudio na našoj najvećoj utakmici, nije se snašao i od početka je bio na udaru.

Partizan je krenuo ofanzivnije i već u 12. minutu tražio je penal – mladi napadač Partizana Nemanja Mihajlović ušao je u šesnaesterac sa leve strane, predriblao Marka Petkovića koji ga je oborio, ali kontakt nije bio dovoljno jak, iako je defanzivac gostiju zadržao nogu, a Mihajlović prerao krenuo da pada.

Ipak, to nije omelo domaće da povedu samo nekoliko minuta kasnije. Posle kratke kombinacije iz ugla, lopta je došla do Saše Ilića, a ovaj iz prve pronašao usamljenog Mihajlovića. Krilni napadač se namestio i centrirao na penal gde je ’Dominator’ Gogua fenomenalno skočio i smestio loptu u levi ugao gola nemoćnog Damira Kahrimana.

Tada je krenuo pad u igri ’crno-belh’ koji su gosti iskoristili u sledećih petnaestak minuta. Posle faula na nekih tridesetak metara, zbog kojeg je trener Ivan Tomić još jednom žustro reagovao, Luis Ibanjes je zatresao mrežu Bojana Šaranova šutiravši iz slobodnjaka preko Saše Ilića koji je spustio glavu.

Samo nekoliko minuta kasnije bilo je 1:2, a najbolji pojedinac Superlige Srbije Ugo Vijeira odlično je ispratio akciju Srnića i iz peterca glavom zakucao loptu u mrežu.

To je bilo sve od golova u ovom duelu, ali ne i od uzbuđenja – u 47. minutu odlični Mihajlović je postigao gol za izjednačenje koji je poništen zbog nepostojećeg ofsajda. Sredinom nastavka kapiten gostiju Aleksandar Luković je zaradio dva žuta kartona, ali Parizan nije uspeo da iskoristi brojčanu prednost, da bi Kahriman u finišu izrastao u heroja odbranama šuteva Vlahovića i Kosovića.

Dušan Vlahović je u jubilarnom 150. derbiju ušao u istoriju – zamenio je Božinova i sa samo 16 godina i 29 dana postao najmlađi učesnik najveće srpske utakmice. Vlahović je oborio rekord Luke Jovića, koji je bio starter u derbiju sa svega 16 godina, devet meseci i devet dana.

U prvom delu sezone na stadionu ’Rajko Mitić’ Zvezda je slavila sa 3:1, a heroj je bio dvostruki strelac Ugo Vieira.

Na ispunjenom stadionu u Humskoj nije moglo bez sitnih problema na startu – navijači Partizana zasuli su protivničke igrače topovskim udarima dok su ulazili u tunel sa zagrevanja, da bi potom krenule i uvrede upućene premijeru Aleksandru Vučiću.

Čim je sudija Vlado Glođović označio početak utakmice na južnoj tribini krenula je velika bakljada i ubrzo nije bilo uslova da se meč nastavi. Od dima golman ’crno-belih’ Miloš Šaranov nije video igrače i utkamica je prekinuta. Prethodno se Marko Grujić našao u dobroj situaciji u kaznenom prostoru rivala, bilo je kontakta sa Darkom Brašancem, ali nedovoljno za penal.

Već u petom minutu viđen je prvi oštar start – u duelu su bili Grujić i Everton, a posle klizećeg Brazilca, deblji kraj je izvukao Savo Pavićević. Ipak, minut kasnije se pridigao i duel je nastavljen.

Domaći tim brzo je uzvratio i na isteku osmog minuta pripretio. Bogosavac je lepo ušao u sredinu sa levog boka, dodao do Saše Ilića koji se okrenuo i pronašao usamljenog Alena Stevanovića čiji šut je sjajno izblokirao Le Talek.

Dva minuta kasnije Everton je još jednom pokazao da je izuzetno nervozan i trećim startom zaradio žuti karton.

Igralo se otvoreno od samog starta, a već u 12. minutu igrači Partizana tražili su jedanaesterac. Na levoj strani Mihajlović je dobio loptu i odlično ’slomio’ Petkovića. Došlo je do blagog kontakta, ali glavni arbitar meča nije pokazao na penal i pored žustrih protesta. Najglasniji u njima bio je trener Ivan Tomić zbog kojeg je čak i nakratko prekinut susret.

Terenska inicijativa i bolja igra isplatile su se ’crno-belima’ u 18. minutu. U akciji koja je prethodila korneru Božinov je ostao sam na levoj strani, ali je njegov centaršut izblokirao Pavićević.

Posle kratke kombinacije iz ugla, lopta je došla do Saše Ilića, a ovaj iz prve pronašao usamljenog Mihajlovića. Krilni napadač se namestio i centrirao na penal gde je ’Dominator’ Gogua fenomenalno skočio i smestio loptu u levi ugao gola nemoćnog Damira Kahrimana – 1:0.

Radost domaćih igrača trajala je samo sedam minuta, pošto je Zvezda, i bez neke sjajne igre uspela da stigne do izjednačenja. Petković je povukao loptu ka kaznenom prostoru, našao se u sendviču i pošto njegovo dodavanje nije pronašlo saigrače, Glođović je svirao faul.

Loptu je na nešto više od 25 metara postavio ko drugi do Luis Ibanjes i postigao gol iz slobodnog udarca. Levi bek gostiju šutirao je kroz zid koji se razdvojio, pomogao mu je i Saša Ilić koji je spustio glavu, a lopta je završila u donjem desnom uglu gola Šaranova – 1:1.

Samo minut kasnije moglo je ponovo da bude 2:1, Alen Stevanović propustio stopostotnu šansu. Mihajlović, koji je bez dileme najbolji igrač Partizana od početka meča, po ko zna koji put je probio i zavrnuo loptu na drugu stativu gde je Stevanović bio usamljen. Šutirao je iz prve, ali je čuvar mreže gostiju izašao kao pobednik.

Kazna je stigla samo nekoliko minuta kasnije kada je prvi put od početka meča ispao Bogosavac. Slavoljub Srnić dobio je dobru loptu od Grujića i probio levog beka Partizana, zavrnuo na peterac gde je Ugo Vijeira pobegao Gogui i glavom zakucao loptu pod prečku – 1:2.

Od tog trenutka ritam utakmice je malo opao što je više odgovaralo ’crveno-belima’. Obično su pretili iz kontri i polukontri, da bi Marko Jovanović zaradio žuti karton posle grubog faula nad Grujićem. Usledila je gužva nakon tog detalja, ali su se strasti brzo smirile.

Partizan ni na koji način nije uspevao da pripreti do kraja poluvremena, a u poslednjem minutu Ibanjes je poslao još jednu ’bombu’ iz slobodnjaka. Ipak, sa nekih tridesetak metara šutirao je pravo u Šaranova koji je odbio loptu i na poluvreme se otišlo prednošću gostiju iz Ljutice Bogdana – 1:2.

Drugo poluvreme počelo je onako kako je protekao dobar deo prvog poluvremena – potencijalnom greškom sudije i protestima Partizana. ’Crno-beli’ su kombinovali na nekih 30 metara, a Saša Ilić se izborio za loptu i pokušao da pronađe napadače. Gurnuo je loptu između štopera kojima je pobegao Stevanović i zatresao mrežu Kahrimana. Ipak, pomoćni sudija je podigao zastavicu i poništen je, čini se, regularan gol.

Već u sledećem napadu Zvezda je mogla da povede sa 3:1. Najbolji igrač Ugo Vijeira krenuo je po sredini sa nekih četrdesetak metara, fenomenalno proigrao Srnića koji je izašao oči u oći sa Šaranovim, ali je šutirao pravo u protivničkog golmana.

U 53. minutu nove stranice istorije ispisane su u jubilarnom 150. derbiju – Dušan Vlahović zamenio je Božinova i sa samo 16 godina i 29 dana postao najmlađi učesnik najveće srpske utakmice. Vlahović je oborio rekord Luke Jovića, koji je bio starter u derbiju sa svega 16 godina, devet meseci i devet dana.

Vidljivost je ponovo bila problematična jer su se navijači oba kluba dobro obezbedili bakljama, a polupriliku nije realizovao Grujić koji je iskosa sa leve strane pogodio suprotni aut. U 65. minut Partizan je imao dobru priliku kada je Darko Brašanac oboren na ivici kaznenog prostora. Mihajlović je izveo slobodan udarac, ali je njegov pokušaj završio daleko iznad gola.

Usledio je period u kojem nije bilo previše prilika, da bi u 73. minutu Aleksandar Luković zaradio isključenje. Kapiten Crvene zvezde dobio je drugi žuti karton jer je oborio Brašanca u polukontri, dok mu je prvu javnu opomenu sudija Glođović pokazao desetak minuta ranije.

Od tog trenutka očekivano je domaći tim preuzeo inicijativu, ali je ona bila jalova. Šansi nije bilo sve do samog finiša utakmice, dok su gosti pretili iz kontri. Trener Božović napravio je dve izmene posle 90. minuta kada je viđena veoma čudna situacija. Semafor je pokazivao 95. minut kada je četvrti sudija, tek tada, podigao tablu na kojoj je pisalo da će se igrati dodatnih četiri minuta.

To je bio uvod u veliku dramu na kraju u kojoj je Damir Kahriman izrastao u heroja prvoplasiranog tima na tabeli. U 98. minutu je zaustavio udarac Vlahovića sa ivice kaznenog prostora, a samo minut kasnije skinuo je stopostotnu priliku Kosoviću. Mladom rezervisti lopta je posle centaršuta pala na nogu, on je gađao sa nekih 12 metara, ali ga je čuvar mreže ’crveno-belih’ pročitao i odbranio trijumf za 32 boda viška nad najvećim rivalom.

Možda ovaj meč nema veliki značaj kada je reč o ishodu šampionata, ali će zauvek ostati upisan kao jubilarni u najvećem rivalstvu u srpskom sportu. Broj 50 završen je nerešenim ishodom, 100. derbi dobila je Zvezda sa 2:1, a ostaje nam da vidimo ko će danas izrasti u heroja.

Sportska redakcija B92 spremila vam je bogat uvod u derbi, a i u danima posle utakmice moći ćete da čitate interesantne priče o jednom od najvećih derbija na svetu.

Novinari B92 sagledali su derbi iz ličnog ugla i u rubrici Moj derbi pronaći ćete mnogo interesantnih tekstova, a vi, naši čitaoci, dobili ste priliku da pišete u rubrici Vaš Derbi.

I narednih dana objavljivaćemo vaše priče, a možete da čitate i intervjue s akterima derbija, bivšim i sadašnjim, u segmentu Junaci derbija.

Put u prošlost popunjavamo desetominutnim video snimcima o najzanimljivijim derbijima iz istorije, uz aktere kao sagovornike – za sada smo se u rubrici Video podsetili šest na ovaj ili onaj način specifičnih mečeva Partizana i Zvezde.
Pogledaj vesti o: Zvezda - Partizan,   Crvena Zvezda

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Večiti derbi, 150. epizoda (UŽIVO) (video)

Izvor: Sportske.net, 27.Feb.2016

Pratite uživo najveći praznik srpskog fudbala, derbi između Partizana i Crvene zvezde uživo na našem portalu...Stadion Partizana..gledalaca: oko 27000..sudija: Vlado Glođović..Partizan: Šaranov, Bandalovski, Gogua, Jovanović, Bogosavac, Everton, Brašanac, Ilić, A. Stevanović, Mihajlović,...

Nastavak na Sportske.net...

Beogradski 150. vječiti derbi: Zvezda preokretom do pobjede

Izvor: Nezavisne Novine, 27.Feb.2016

BEOGRAD – Fudbaleri Crvene zvezde i u 150. jubilarnom vječitom beogradskom derbiju protiv Partizana potvrdili su svoju superiornost ove sezone u Super ligi Srbije. U susretu 24. kola pred punim tribinama stadiona „Partizana“ Zvezda je do trijumfa rezultatom 2:1 došla poslije preokreta...„Crno-beli“...

Nastavak na Nezavisne Novine...

Zvezda slavila u 150. derbiju

Izvor: TV Arena Sport, 27.Feb.2016

Fudbaleri Crvene zvezde pobedili su Partizan rezultatom 2:1 u jubilarnom 150. derbiju odigranom na stadionu u Humskoj 1...Zvezda je u poslednjem meču 24. kola Superlige Srbije još jednom pokazala da je bez konkurencije u srpskom šampionatu, trijumfom posle preokreta u prvom poluvremenu...Sva trojica...

Nastavak na TV Arena Sport...

SLAVLJE NA MARAKANI: Napravljen verovatno najbitniji korak ka tituli (FOTO)

Izvor: HotSport.rs, 27.Feb.2016

Veliko slavlje na stadionu Crvene zvezde nakon pobede nad Partizanom.. . . Pobeda i 32 boda više od Partizana šest kola pre kraja preliminarnog dela takmičenja dovoljan su razlog za slavlje na stadionu Crvene zvezde, što se može videti i na osnovu slike koju je klub okačio na svom zvaničnom Tviter...

Nastavak na HotSport.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.