Stefan Babović za MOZZART Sport: Nedostaje nam sportske kulture!

Izvor: MozzartSport.com, 05.Okt.2015, 23:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Stefan Babović za MOZZART Sport: Nedostaje nam sportske kulture!

Kapiten Partizana objasnio šta je izazvalo neprimerenu reakciju po završetku meča sa Čukaričkim

Užasno veče za Partizan, a izuzetno potresno za Stefana Babovića. Kapiten crno-belih, koji je od početka susreta sa Čukaričkim trpeo uvrede dela publike, na kraju je označen kao jedan od glavih krivaca sa četvrti prvenstveni poraz tima koji >> Pročitaj celu vest na sajtu MozzartSport.com << predvodi, pa je sa stadiona ispraćen povicima:

„Stefane, odlazi“.

To je od njega tražio istok zdanja u Humskoj 1, nesvestan činjenice da se prava drama odigravala zapravo na zapadu, gde je i počeo verbalni sukob između iskusnog veziste i pojedinca, čija tematika, prema rečima samog Babovića, nije fudbal. Ni sport.

U izjavi za MOZZART Sport, Stefan Babović je pojasnio šta je izazvalo njegovu reakciju za koju, sam kaže, ne traži opravdanje. Samo razumevanje.

„Sve je počelo u finišu utakmice, prilikom izvođenja slobodnog udarca iskosa sa desne strane naših napada u drugom poluvremenu, dakle, bliže zapadnoj tribini. Odatle sam čuo povike: „oteli su ti oca, oteće ti i dete“. Nisam mogao da verujem šta čujem. Ponovo je to šest puta. Eksplodirao sam, jer je otmica mog oca najgora stvar koja mi se desila u životu. Okrenuo sam se prema gledaocu, a on gestovima ruku aludirao na mog sina. „Izgoreo“ sam. Jednostavno, posle toga nisam mogao da se suzdržim, pa je po okončanju meča došlo do sukoba, jer se sa istog mesta vređanje na račun moje porodice nastavilo. A to ne mogu i neću da dozvolim“, u dahu je ispričao Babović za naš portal.

Sve što je uradio posle toga predstavlja, reklo bi se, reakciju čoveka pod tenzijom. A uradio je ono što navijači ne praštaju. Pokazao im je srednji prst. Onima na istoku, koji ga već dugo imaju „na zubu“.

„Ja razumem kritiku i prvi sam za nju. Niti tražim opravdanja za poraz, niti ću to ikad činiti. Za igru možete da me vređate, takođe, ali porodicu... Nju mi ne dirajte. Iznerviralo me to kakvo smo društvo. Ljudi, pa nije ovo 1991. godina, nismo u ratu. Ne znam, zaista, odakle ljudima ta inspiracija da mrze. Zbog čega? Zbog loše partije? Ljudi moji, pa ovo je sport. Jednom dobiješ, drugi put izgubiš. Meni se čini da je ovo veći problem od sporta. Da je rečo sociološkom fenomenu, koji pokazuje kakvo smo društvo. Zaista se pitam odakle ljutima poriv za mržnjom“, dodaje Babović.

Kapiten Partizana koji je bio jedan od najboljih pojedinaca na prethodne tri utakmice (Rad, Voždovac, Augzburg)  večeras je propustio priliku da u 80. minutu duela sa Čukaričkim realizuje jedanaesterac i tako spasi ekipu poraza. U tom detalju valja tražiti samo deo odgovora na pitanje zbog čega je navukao gnev publike, jer problemi između Stefana i istoka nisu od juče.

„I ja to znam. I naučio sam s tim da se borim i nosim. Nije problem ni kad mi zvižde, ali, pazite sad ovo: kad osvojimo titulu prebacuju nam „što ništa niste uradili u Evropi“, a kad u Ligi Evrope pobedimo dva rivala koja su finansijski jača od nas, onda kažu: „pusti Evropu, hoćemo titulu“. Možda nam nedostaje malo više objektivnosti i sportske kulture.“

U tom smislu, Stefan Babović je za naš portal ispričao anegdotu sa gostovanja u Bavarskoj prošle sedmice.

„Igrali smo proitv Augzburga i pobedili ekipu koja je minulu sezonu Bundeslige završila na petom mestu. Dali smo joj tri gola. Zamislite kako je navijačima Augzburga bilo u tim trenucima. Verovatno su mislili „ko su ovi Srbi što su nas dobili“. A na kraju tog meča njihovim igračima ni reč pridike, nijedan zvižduk. Naprotiv, ceo stadion je ustao i apladurao im. To je ta sportska kultura koja nama nedostaje. Naravno da ovo večeras nije bilo za aplauze, ali...“, zaključio je Stefan Babović razgovor za MOZZART Sport, nijednog trenutka ne promenivši boju glasa, iako bi to, posle svih dešavanja u Humskoj 1, bilo očekivano i razumljivo.

(FOTO: Star Sport)

Nastavak na MozzartSport.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta MozzartSport.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta MozzartSport.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.