Šta očekivati od prvog košarkaškog derbija u sezoni

Izvor: RTS, 16.Nov.2019, 19:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Šta očekivati od prvog košarkaškog derbija u sezoni

Košarkaši Partizana i Crvene zvezde igraju u nedelju (20.00) u "Štark areni" prvi ovosezonski derbi. Crno-beli u Evropi imaju nešto bolje rezultate, dok su u regionalnom takmičenju timovi izjednačeni. Šta očekivati od duela koji je u Srbiji "više od igre"?
Vreme je za prvi ovogodišnji derbi. Partizan i >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Crvena zvezda sastaju se u okviru sedmog kola ABA lige, pa iako meč nema preveliki rezultatski značaj, može biti dobar pokazatelj o odnosu snaga dve ekipe u ovom trenutku, ali i slanje poruke pred okršaje koji se očekuju u borbi ta trofeje.

Dva najveća srpska košarkaška kluba ušli su u ovu sezonu sa velikim ambicijama. Nešto bolje je krenulo Partizanu, dok Zvezda, posle turbulencija na početku sezone, polako nalazi pobednički ritam.
Andrea Trinkijeri napravio je tim po svojoj meri. Odbrana je izuzetno agresivna i angažovana, dok u napadu mnogo zavisi od šuta za tri poena. U utakmicama u kojima je Partizan pogađao iza linije 6,75 metara, do pobede se stizalo glatko, dok je u suprotnim situacijama trijumf po pravilu izostajao.
Zvezda je, s druge strane, imala za protivnike neuporedivo jače ekipe u elitnom takmičenju, pa i nije veliko iznenađenje što posle osam kola ima skor 2-6. Utisak je da crveno-beli u nekim mečevima nisu imali ni sreće, kao kada su u pitanju dueli protiv Makabija u Tel Avivu i Asvela u Beogradu, koji su izgubljeni posle dodatnih pet minuta.
Partizan je fantastično ušao u sezonu. U pripremnom periodu zabeležene su sve pobede, osvojen je ABA Superkup u Zagrebu, dok su u Evrokupu crno-beli zabeležili pet startnih trijumfa.
Ipak, usledio je blagi pad forme kao posledica velikog broja mečeva, naročito na gostujućim terenima, što podrazumeva česta putovanja i mali broj treninga.
Pored toga, pojedini igrači imali su problema sa povredama, pa je Partizan zabeležio dva uzastopna poraza u Evropi (Venecija i Tofaš), ali je, posle neuspeha od Primorske i Cedvite, ustalio formu u regionalnoj ligi, gde su savladani FMP i Zadar.
U sličnoj situaciji je i Zvezda, koja je užasno započela sezonu - porazom od Primorske u ABA Superkupu, dok su izgubljeni mečevi u ABA ligi od Budućnosti i Krke "oterali" sa klupe trenera Milana Tomića.
Od tada, crveno-beli igraju ubedljivo u regionalnom takmičenju, savladani su Mega, Cibona i Igokea, ali su u Evroligi ušli u seriju poraza - Asvel, Real, Efes i Barselona, s tim što je u međuvremenu savladan Himki.
Teško je odrediti ko se trenutno nalazi u boljoj formi. Obe ekipe imaju po nekoliko izuzetno kvalitetnih košarkaša koji mogu rešiti pitanje pobednika. I jedan i drugi tim igraju snažnu odbranu i u velikoj meri zavise od šuta za tri poena, koji "širi" odbranu protivnika i daje dodatan prostor za igru pod samim košem.
Ipak, ako izbegnemo staru floskulu "u derbiju nema favorita", veće šasne za trijumf daju se Partizanu. Crno-beli su poslednji meč igrali u sredu, dok će Zvezda imati samo dan odmora – u petak je igrala produžetak protiv Asvela. Takođe, Partizan naredni meč igra u sredu, dok crveno-bele očekuje dupli program u Evroligi - utakmice u utorak i četvrtak.
Crno-beli dosta zavise od igre pod obručima Rašona Tomasa, kao i pik-en-rola Gordića i Jaramaza sa centrima Jankovićem i Mozlijem. Džejms Gist se od početka sezone nametnuo kao predvodnik crveno-belih, dok je Bili Beron u sve boljoj šuterskoj formi.

Zvezda ima daleko iskusniju ekipu, dok je mladost i energičnost prednost Partizana. Dženkins, Perperoglu, pa i Lazić imaju u nogama veliki broj evroligaških mečeva, dok se crno-beli uzdaju u atleticizam nešto "neiskusnijih" Jaramaza, Zagorca, Tomasa i Mozlija.
Jedan od faktora koji bi bitno mogli uticati na konačan ishod je i taktička borba dva trenera. Na strani Andree Trinkijerija je znatno veće iskustvo u vođenju bitnih mečeva, dok Andrija Gavrilović tek treba da dokaže da je kadar da predvodi tim koji se takmiči u Evroligi, a u regionalnim i nacionalnim takmičenjima ide na sve trofeje.
Zanimljivo je i da će se derbi, prvi put posle deset godina, igrati u "Štark areni". Poslednji put Partizan i Zvezda su igrali u najvećoj dvorani u regionu davne 2009. godine, u polufinalu ABA lige. Tada je Partizan slavio sa 64:58, a u timu crno-belih bio je sadašnji kapiten Novica Veličković.
Očekuje se veliki broj navijača u Areni, a Partizan, kao domaćin, obezbedio je jedan sektor za Zvezdine navijače, pa bi, posle mnogo godina, jednom derbiju trebalo da prisustvuju pristalice oba kluba.
Jedno je sigurno – očekuje nas košarkaški spektakl, a dva najveća srpska kluba trebalo bi da u direktnom okršaju pokažu košarkaškoj javnosti najbolje što Srbija u ovom trenutku ima da ponudi.
Pogledaj vesti o: Večiti derbi,   Zvezda - Partizan

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Stig´o derbi, a večiti u problemu

Izvor: MozzartSport.com, 17.Nov.2019, 09:59

Vreme je! Merili su navijači i Partizana i Crvene zvezde timove, upoređivali rostere još od letos, pretili jedni drugima “kako će ih razbiti” kada dođe derbi i on je - došao. Večeras od 20 časova u Areni gledaćemo obračun večitih rivala, prvi u ovoj sezoni i to u situaciji kada i jedni...

Nastavak na MozzartSport.com...

Drugi derbi u Areni, Novica se seća 2009…

Izvor: MozzartSport.com, 17.Nov.2019

Prvi sudar Partizana i Crvene zvezde u Beogradskoj Areni igrao se 2009. godine. Danas, 10 godina kasnije, gledaćemo njihov novi obračun. Partizan se ovog leta preselio u Arenu i potpisao ugovor na pet godina, tako da ćemo večeras gledati susret u potpuno novom okruženju u kom će crno-beli biti...

Nastavak na MozzartSport.com...

Tri duela koja bi mogla da odluče pobednika

Izvor: MozzartSport.com, 17.Nov.2019

Teško da je u poslednjih nekoliko godina vladala veća neizvesnost pred neki večiti derbi. Svemu tome kumovali su promenljivi startovi Partizana i Crvene zvezde u ABA ligi, što nas je dovelo u situaciju da predstojeći duel ljutih rivala ima neverovatno veliki rezultatski značaj. Ko god bude poražen...

Nastavak na MozzartSport.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.