Šta kaže zakon? Meč Partizana i Reala bi se igrao pod istim uslovima sve i da dani žalosti počinju u četvrtak, a ne u petak

Izvor: SrbijaDanas.com, 03.Maj.2023, 15:39

Šta kaže zakon? Meč Partizana i Reala bi se igrao pod istim uslovima sve i da dani žalosti počinju u četvrtak, a ne u petak

Mnogi su se pitali da li bi se meč igrao i da li bi bilo publike da je u četvrtak dan žalosti.

Zbog užasnog višestrukog ubistva u Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar" u Srbiji su proglašeni dani žalosti od 5. do 7. maja, tačnije od petka do nedelje. Utakmica između Partizana i Real Madrida se igra u četvrtak i prema zakonu, ona bi bila odigrana uz prisustvo publike sve i da se tog dana obeležava dan žalosti.
>> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << />
Zakon o obeležavanju dana žalosti na teritoriji Republike Srbije prema članu 9 upućuje na način kako bi na sportskim manifestacijama trebalo obeležiti ovaj dan. Prenosimo ga u celosti:

"Dan žalosti u sportskim halama, na stadionima i igralištima obeležava se spuštanjem na pola jarbola ili na pola koplja zastave Republike Srbije i zastava sportskih klubova, a ako je reč o sportskim susretima međunarodnog značaja onda i spuštanjem zastava međunarodnih sportskih organizacija na pola jarbola ili na pola koplja.

U slučaju iz stava 1. ovog člana, pre početka sportske manifestacije, sudija zviždukom pištaljke označava početak i završetak odavanja pošte minutom ćutanja, i prikladnih poruka kojima se odaje pošta nastradalim u nesreći zbog koje je proglašen dan žalosti.

Igrači, rezervni igrači, treneri, sudije i svi ostali učesnici sportske manifestacije, kao i prisutni gledaoci (osim nepokretnih invalida), dužni su da pri odavanju pošte minutom ćutanja ustanu i da dostojanstveno obeleže odavanje pošte nastradalima u nesreći zbog koje je proglašen dan žalosti."

Ranije tokom dana je iz Partizana potvrđeno da će meč u četvrtak početi minutom ćutanja, kao i da neće biti ni muzike niti uobičajenog spektakla koji prati Partizanove utakmice.

S te strane, što se tiče meča Partizana i Real Madrida nema nikakve razlike u načinu obeležavanja ove nezapamćene tragedije, dakle sve i da dani žalosti počinju u četvrtak, a ne u petak, na samoj utakmici će žrtve biti dostojno ispoštovane.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.