Šta kaže matematika – na koga će Partizan plej-ofu?

Izvor: B92, 03.Apr.2023, 14:28

Šta kaže matematika – na koga će Partizan plej-ofu?

Do kraja ligaškog dela Evrolige ostala su još dve kola, a Olimpijakos, Barselona, Real i Monako su već zvanično i matematički obezbedili Top 8.

Ostala su još četiri mesta, a šest ekipa Makabi, Partizan, Fenerbahče, Baskonija, Žalgiris i Efes imaju šanse da obezbedi kartu za plej-of.

Makabi, Partizan i Fener su praktično >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << jednom nogom u Top 8, dok aktuelni dvostruki uzastopni šampion Efes mora skoro da veruje u čudo da bi se našao među osam timoma koji će nastaviti borbu u elitnom takmičenju posle 34. runde.

Ipak je sve moguće u zavisnosti od kombinacije rezultata koji se budu ostvarili u poslednja dva kola.

Beogradski crno-beli do kraja imaju duel sa Monakom u petak na gostovanju, 14. aprila u goste im dolazi grčki Panatinaikos, a prema matematičkim proračunima izabranici Željka Obradovića će u četvrtfinalu za rivala verovatno imati Real ili Barselonu.

Partizan je trenutno na sedmom mestu na tabeli sa učinkom 18-14 kao i Fenerbahče, dok je tim iz Katalonije drugi sa skorom 22-10 i obezbedio je prednost domaćeg terena u doigravanju.

Prema sudiji zasnovanoj na metodi klasifikacije Elo, koju je objavio "Lostgps", koja uzima u obzir prethodne rezultate i faktor domaćeg terena, Partizan ima 41 posto šansi da završi na sedmom mestu, dok su su izgledi da će Barselona zadržati drugo mesto čak 72 odsto.

Ovo bi značilo da će ekipa Željka Obradovića i Šaruansa Jasikevičiusa potencijalno sastati u četvrtfinalu.

Ovaj algoritam daje 44 posto šansi da crno-beli ligaški deo završe kao šesti na tabeli, dok je 10 posto verovatnoća da mogu da budu i peti.

Ukoliko Partizan bude šesti, rivali mogu da mu bude Real, koji će 71 odsto ostati na trećoj poziicji ili Barselona, kojoj se daju šanse od 23 odsto da sa druge pozicije sklizne na treću.

U slučaju da se crno-beli domognu pete pozicije, protivnik bi im tada bio Monako, koji je sa 93 posto zacementiran na četvrtom mestu.

Da se Baskonija nađe na osmom mestu šanse su 48 posto, a Žalgiris je i dalje u trci i njihov duel u četvrtak protiv Makabija (19.00) biće odlučujući, dok će mnogo toga biti poznato i posle okršaja Fenera i Efesa (19.45).

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

OVO GROBARE NAJVIŠE ZANIMA: Evo na koga će Partizan u PLEJ-OFU

Izvor: SrbijaDanas.com, 03.Apr.2023

Kalkulacije....Do kraja ligaškog dela Evrolige ostala su još dve kola, a Olimpijakos, Barselona, Real i Monako suveć zvanično i matematički obezbedili Top 8. Ostala su još četiri mesta, a šest ekipa Makabi, Partizan, Fenerbahče, Baskonija, Žalgiris i Efes imaju šanse da obezbedi kartu za plej-of...Makabi,...

Nastavak na SrbijaDanas.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.