Srbiji srebro, Arsovićevoj bronza

Izvor: Politika, 18.Feb.2012, 23:26   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srbiji srebro, Arsovićevoj bronza

Andrea Arsović, Dragana Todorović i Ivana Maksimović nove vicešampionke Evrope u gađanju vazdušnom puškom

Ženska reprezentacija Srbije u sastavu Andrea Arsović, Dragana Todorović i Ivana Maksimović osvojila je srebrnu medalju na Evropskom prvenstvu u finskom mestu Vierumaki sa 1.188 krugova  i 92 centra (Andrea Arsović 397, Dragana Todorović 396, Ivana Maksimović 395). To je ujedno i novi državni rekord, za dva kruga bolji od prethodnog, koji je 2007. postavila >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << ekipa Partizana.

U konkurenciji 21 selekcije zlatnumedalju osvojila je reprezentacija Nemačke sa 1.190 krugova, a bronzanu reprezentacija Francuske, takođe sa 1.188 krugova koliko su imale naše reprezentativke, ali i sa četiri centra manje (88).

Već to govori da su naše reprezentativke ostvarile i sjajne pojedinačne rezultate. Arsovićeva je sa 597 krugova čak morala da raspucava za plasman u finale i bila najuspešnija od pet takmičarki, a Dragani Todorović, koja je zauzela 16. mesto sa 396 krugova samo je krug nedostajao da izbori olimpijsku vizu. Ivana Maksimović, koja je kao i Arsovićeva već obezbedila učešće u Londonu imala je krug manje (395) i bila 21.

A u finalu Andrea Arsović se sa drugim rezultatom finala (10,4) probila sa šeste na treću poziciju i osvojila bronzanu medalju iza Nemice Sonje Fajlšifter i Čehinje Katerine Imons, koje spadaju među najtrofejnije takmičarke današnjice.

Fajlšifter je pobedila sa 502,8 (398) krugova, Imons je bila druga sa 502,2 (398), a reprezentativka Srbije treća sa 501,4 (397).

Andrija Zlatić nije uspeo da odbrani srebrnu medalju, a muška ekipa Zlatić, Mikec, Grgić bronzanu u disciplini vazdušni pištolj osvojenu prošle godine.

Zlatić je u finalu pucao sjajno i sa 101,8 krugova imao drugu najbolju seriju, ali to mu je donelo samo peto mesto sa 682,8 krugova, pošto je u osnovnom delu bio sedmi sa 581 krugom i 5 krugova zaostatka za najuspešnijim. Na kraju od bronze delilo ga je 1,7 krugova...

Damir Mikec i Dimitrije Grgić, koji su kao i Zlatić, već obezbedili učešće na Olimpijskim igrama u Londonu imali su rezultate daleko ispod očekivanja, a to im je donelo i loše plasmane i pištoljašku reprezentaciju Srbije udaljilo od pobedničkog postolja – na šesto mesto. Zlatićevom 581 krugu Mikec i Grgić dodali su po 571 i zbir od 1.723 kruga bio je za 17 krugova manji od onog kojim su na prošlogodišnjem šampionatu u Breši osvojili ekipnu bronzu.

Mikec je bio 40. u pojedinačnom plasmanu – četiri mesta ispred Grgića, pošto je imao četiri unutrašnja kruga više.

Damir Mikec je posle objasnio da je imao problema s pištoljem, koji mu je ispao, pa nije imao dovoljan pritisak gasa u „boci”...

Titulu prvaka Evrope osvojio je Španac Karera sa 687,1 (548) kruga, ispred Turčina Dikeca sa 685,7 (584) i Rusa Jekimova sa 684,5 (586). Medalje u ekipnoj konkurenciji osvojili su – zlatnu Rusija sa 1746, srebrnu Turska sa 1.741 i bronzanu Belorusija sa 1.735 krugova.

Danas od 10 časova takmičiće se Zorana Arunović, Jasna Šekarić i Bobana Veličković u disciplini pištolj, u kojoj su trijumfovale na dva poslednja prvenstva Evrope,a prvu medalju u disciplini vazdušna puška pokušaće da izbori trojka Nemanja Mirosavljev, Stevan Pletikosić i Milutin Stefanović (početak u 13 č).

Naravno, u ovom trenutku našem streljaštvu je važnije da Jasna Šekarić i Stevan Pletikosić osvoje olimpijske vize.

Ž. B.

objavljeno: 19.02.2012
Pogledaj vesti o: Evropsko prvenstvo

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.