Srbija ima samo jednog predstavnika u Evropi, ispred su Hrvatska, Kazahstan, Moldavija, Azerbejdžan...

Izvor: Sportal.rs, 08.Avg.2014, 10:27   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srbija ima samo jednog predstavnika u Evropi, ispred su Hrvatska, Kazahstan, Moldavija, Azerbejdžan...

Samo još fudbaleri Partizana predstavljaju srpski fudbal u evropskim takmičenjima. Crvena zvezda kao šampion nije ni dobila prilliku da se oproba u borbi za elitu zbog suspenzije nakon kršenja finansijskog fer-pleja, dok su Vojvodina, Čukarički i Jagodina eliminisani u prethodnoj fazi takmičenja. Partizan je imao priliku da se plasira u Ligu šampiona, ali ga je na tom putu zaustavio prvak Bugarske, Ludogorec. >> Pročitaj celu vest na sajtu Sportal.rs << Crno-beli sada imaju priliku za popravni, pošto očekuju žreb za plej-of u Ligi Evrope.

Dakle, Srbiju će predstavljati samo Partizan. Samo jedan klub iz naše zemlje ima šansu da zaradi finansijski, ali i da poboljša koeficijent, koji će značiti u nekim narednim sezonama u UEFA takmičenjima. I dok će oči srpske sportske javnosti biti uprte ka Partizanu, neke druge države imaće više predstavnika u evropskim takmičenjima.

Tako je na primer Hrvatska u rangu sa Rusijom i Holandijom, sa četiri predstavnika u plej-ofu za Ligu Evrope. Doduše, Dinamo Zagreb je eliminisan iz kvalifikacija za Ligu šampiona, ali su uvodna kola kvalifikacija za Ligu Evrope uspešno prebrodili Hajduk, Rijeka i Split. U žrebu za plej-of Lige Evrope, od Srbije će više predstavnika imati i Kazahstan, Belorusija, Moldavija i Azerbejdžan. Aktobe, Astana, Dinamo Minsk, Šahtjor Soligorsk, Šerif, Zimbru, Karabag i Nefči. I Rumunija ima dva predstavnika, ali je naš sused odavno Srbiju prestigao u fudbalskim standardima, tako da ovaj broj klubova nije iznenađenje.

Nekada su naši timovi priželjkivali za rivale "tamo neke" Kazahstance, Moldavce ili Azere, ali su se vremena očigledno promenila. I to u negativnom smislu za klubove iz Srbije. Po jednog predstavnika (između ostalih) na žrebu u Nionu osim Srbije imaće Poljska, Mađarska, Finska, Slovačka i Bosna i Hercegovina.

Spisak timova na žrebu za plej-of Lige Evrope:

Rusija (4):
 Lokomotiva, Rostov, Dinamo Moskva, Krasnodar

Hrvatska (4): Dinamo Zagreb, Rijeka, Split, Hajduk

Holandija (4): Tvente, Zvole, Fejenord, PSV

Kipar (3): Apolon Limasol, AEL Limasol, Omonija

Ukrajina (3): Metalist, Dnjipar, Zorja

Grčka (3): Asteras, PAOK, Panatinaikos.

Švajcarska (3): Cirih, Grashopers, Jang Bojs

Italija (2): Torino, Inter

Belgija (2): Briž, Lokeren

Portugalija (2): Rio Ave, Nasional

Francuska (2): Sent Etjen, Olimpik Lion

Engleska (2): Hal, Totenhem

Turska (2): Trabzon, Karabukspor

Španija (2): Vijlareal, Real Sosijedad

Kazahstan (2): Aktobe, Astana

Moldavija (2): Šerif, Zimbru

Azerbejdžan (2): Karabag, Nefči

Rumunija (2): Astra, Petrolul

Belorusija (2): Dinamo Minsk, Šahtjor Soligorsk

Danska (1): Mitjiland

Nemačka (1): Borusija Mehengladbah

Austrija (1): Rapid

Škotska (1): Seltik

Mađarska (1): Debrecin

Finska (1): Helsinki

Izrael (1): Makabi Tel-Aviv

Srbija (1): Partizan

Češka (1): Sparta

Švedska (1): Elfsborg

Poljska (1): Ruh

BiH (1): Sarajevo

Slovačka (1): Spartak Trnava

Island (1): Stjarnan

Napomena: Direktan prolaz u Ligu Evrope obezbedili su branilac trofeja Sevilja (Španija), Dinamo Kijev (Ukrajina), Fiorentina (Italija), Volfsburg (Nemačka), Everton (Engleska), Eštoril (Portugal) i Gengan (Francuska).

(Foto: MN Press)
Pogledaj vesti o: Fudbal,   Crvena Zvezda

Nastavak na Sportal.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Sportal.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Sportal.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.