Sloboda se ponovo nada Evropi

Izvor: Politika, 19.Maj.2012, 23:12   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sloboda se ponovo nada Evropi

„Imamo sjajnu atmosferu, moderan stadion, odličnog trenera i sjajne fudbalere”, kaže predsednik Užičana Dragan Subotić, koji je na čelu kluba dvadeset godina!– Novi finanijski planovi za narednu godinu.– Navijači za primer

Za tim se moraju imati dobri igrači, dobrim igračima je neophodno potreban dobar trener a kada iza njih stoji sve profesionalnija klupska organizacija, onda je to formula za uspeh. Reklo bi se jednostavna. Ni najbolji prognozeri nisu mogli da >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << pretpostave da će se ove godine voditi žestoka borba za Evropu. Pored Partizana i Crvene zvezde, koji su sigurni putnici, kolo pre kraja, za preostala dva mesta koja vode u Evropu, ravnopravno će se boriti: Vojvodina, Jagodina, Sloboda Point Sevojno i kragujevački Radnički.

Nakon trijumfa Crvene zvezde u našem najmasovnijem fudbalskom takmičenju trećeplasirani i četvoroplasirani tim našeg šampionata igraće kvalifikacije za Ligu Evrope. Superligaš iz Užica je pre tri dve sezone kao finalista Kupa igrao na međunarodnoj sceni aunasom i Lilom a pred poslednje kolo šampionata i gostovanje na staroj Karaburmi ambicije su ponovo pobedničke.

Predsednik Dragan Subotić ove godine obeležava vredan jubilej – 20 godina na čelu kluba. Za dve decenije rada klub je od opštinske lige, najpre kao Sevojno prošao sve rangove takmičenja a potom se fuzionisao sa užičkom Slobodom i pod novim imenom plasirao se u Super ligu i igrao u Evropi. U međuvremenu Užice je dobilo moderan sportski objekat, izvršilo potrebnu seklekciju, postavilo nove standarde…

– Ostvarili su mi se dečački snovi, kaže uspešni predsednik Dragan Subotić. U Užicu sam odrastao pored stadiona, kao dete gledao sam sve Slobodine utakmice. Sloboda je oduvek bila instituacija za ovaj kraj Srbije. Sada,sa ponosom mogu da kažem da je puno toga urađeno u ove dve decenije.

Čini se da je fuzija Slobode i Sevojna bila pun pogodak za razvoj fudbala u Vašem kraju?

– Samo je bilo pitanje vremena kada ćemo se opredeliti za novu koncepciju. Priča o fuziji je dugo godina bila u opticaju i na sreću svih istinskih poklonika fudbala dogodila seza čas. Jednom željom, voljom i autoritetom napravili smo potez za neko buduće vreme. Velike zasluge pripadaju i gospodinu Subotiću. Ubrzo je izgrađen stadion čija je rekonstrukcija koštala oko 250 miliona dinara. Grad Užice je u poslednje četiri godine od 40 infrastrukturnih projekata uradio čak 30 i time se zaista ponosimo.

Jedan ste od retkih klubova u Srbiji a i na Balkanu koji je uspeo da održi dugogodišnji dobar odnos sa trenerom Ljubišom Stamenkovićem.

– I Užice ima svog Aleksa Fergusona, kaže u šali predsednik Subotić. Sigurno da takav primer ne postoji u okruženju ali to je stvar poverenja i vere u uspeh. Započeli smo jedan zajedničkiprojekat, bilo je i teških momenata i uvek kada je bilo teško bio sam uz trenera i igrače.Ta doslednost i stabilnost koju smo gradili vratila nam se na pravi način. Uspeli smo da izvršimo pravu selekciju, igramo napadački i ne spadamo u onu grupu klubova kada im je teško da odmah menjamo trenera. Trener je za nas Bog i svetinja.

Koliki je godišnji budžet kluba koji je pred vratima Evrope?

– Negde između 800 hiljada i milion evra. To je bar za naše prilike još uvek daleko od Zvezde i Partizana. Imamo ambiciju da ponovo izađemo u Evropu ali ne po svaku cenu. Želja nam je da još napredujemo i da za dve – tri godine budemo ozbiljan takmac. Zajedno sa svojim saradnicima pripremam novi plan kako bismo u narednom periodu uložili još milion evra, onda bismo uspeli da napravimo ozbiljnu ekipu i za Evropu Ovih dana ćemo i o tome raspravljati. Zaista imam sjajne saradnike, mlade i ambiciozne ljude poput Duška Nikolićaostalih.

Kakav odnos imate sa navijačima?

– Atmosvera na našem stadionu je odlična. Imamo sjajne navijače koji su zaista ponos našeg grada. Sa njima imamo korektan i pošten odnos, bodre svoj klub iz ljubavi i sa njim su do kraja. Mnogo puta su učestvovali u humanitarnim akcijama i mi smo ponosni na njih.

U nedelju pada odluka o tome ko će pored Partizana i Zvezde predstavljati srpski klupski fudbal u Evropi.

– Verujemo da Zvezda može da pobedi Vojvodinu, da je uzme makar bod. Jer, realno Jagodina je favorit protiv Novog Pazara. Sa druge strane „romantičari” su nam stari dužnici od jesenas. Nervira me to što moramo da zavisimo od drugih, iskren je prvi čovek Superligaša iz Užica Dragan Subotić u razgovoru za „Politiku”.

-----------------------------------------------------------------------

Komisija Uefe pregledala stadion

Nedavno je užički „ Old Traford” obišla komisijaUefe i kako saznajemo dala visoku ocenu za kvalitet, komfor i smeštaj gledalaca. Nema sumnje, ukoliko Sloboda Point Sevojno izbori mesto u Evropi da će stadion biti ispunjen do poslednjeg mesta, jer Užičani su zaslužili da gledaju evropski fudbal u evropskim uslovima.

Lakše i Oliveri Jevtić

Izgradnjom stadiona dobili su sportisti Užica i okoline, kako fudbaleri tako i atletičari Mladosti koji sada na super modernoj atletskoj stazi svakodnevno treniraju. Mnogo lakše je i našoj najboljioj atletičarki Oliveri Jevtić i budućim asovima srpske atletike.

Dragan Todorović

objavljeno: 20.05.2012.
Pogledaj vesti o: Večiti derbi,   Zvezda - Partizan,   Subotica

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.