Skupštinska borba  partizana i četnika

Izvor: Blic, 15.Sep.2011, 03:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Skupštinska borba partizana i četnika

Partizansko-četničke teme juče su ponovo podelile poslanike vladajuće koalicije, koji po drugi put ove nedelje nisu uspeli da se slože oko predloga Vlade. Koalicioni partneri juče su zaratili oko zakona o rehabilitaciji, koji je povučen sa dnevnog reda parlamenta jer se SPS nije složio sa rešenjem Ministarstva pravde da pripadnici Ravnogorskog pokreta budu obeštećeni tim zakonom.

Taj amandman je uvršten u tekst zakona na zahtev SPO, a potom povučen na doradu. U vladajućoj >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << koaliciji, međutim, tvrde da ne postoji kriza u funkcionisanju institucija. Predsednica Skupštine Srbije Slavica Đukić-Dejanović uverena je da će do kraja meseca biti izglasani svi „evropski" zakoni.

- Očigledno da su stranke ušle u izbornu kampanju i da građanima šalju različite poruke - ocenila je ona.

Međutim, poslanici SPS, SPO i SDSP slali su jedni drugima oštre kritike. Potpredsednik SPO Aleksandar Jugović poručio je SPS-u da „neće moći u Evropu sa zvezdom petokrakom i Slobodanom Miloševićem". Doduše, nije odgovorio na pitanje da li to znači da sa SPS više neće ulaziti u koaliciju.

- Ravnogorski pokret je bio antifašistički i nijedan zakon ne može da obeštetiti žrtve komunističkog terora - ponavljao je Jugović.

Uzvratio mu je poslanik SPS Milisav Petronijević, rekavši da "u Srbiji neko ko je pravosnažno osuđen za zločine ne može da bude proglašen herojem".

- Ako je neko ubijen, osuđen, optužen samo iz ideoloških i političkih razloga, nacionalnih ili verskih, zaslužuje rehabilitaciju bez obzira na ideologiju - rekao je Petronijević.

Poslanik SDPS Meho Omerović pozdravio je povlačenje zakona iz procedure, tvrdeći da je nepotrebno da „građani Srbije ponovo slušaju osporavanje NOB-a i jedinog antifašističkog pokreta - partizanskog na čelu sa drugom Titom".

I SVM je pozdravio odluku o povlačenju zakona jer je toj stranci neprihvatljivo postojanje principa kolektivne odgovornosti, izjavio je poslanik Laslo Varga.

Uprkos tome, u vlasti svi tvrde da vladajuća koalicija nije ugrožena i da postoji većina za izglasavanje evropskih zakona, ali da "usvajanje zakona o rehabilitaciji nije uslov za EU”.

- Ne mislimo da Srbija sedam dana pre izjašnjavanja Evropske komisije treba sama sebi da slomi kičmu još jedanput zbog toga što između sebe ne mogu da naprave dogovor - kazao je Čedomir Jovanović, lider LDP.

Tomislav Nikolić, lider SNS, kaže da Vlada nema legitimitet i da će uskoro izgubiti i legalitet „jer nema 126 poslanika i ima mnogo problema". SNS, kazao je, neće podržati zakon o rehabilitaciji, mada su njihovi koalicioni partneri iz Nove Srbije izjavili da bi rado vladajućoj koaliciji dali kvorum, pa čak i glasali za ovaj zakon.
Pogledaj vesti o: Partizan

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.