Saldanja za B92.net: Bolje da ne znate šta sam rekao Jagu VIDEO

Izvor: B92, 06.Jan.2024, 10:16

Saldanja za B92.net: Bolje da ne znate šta sam rekao Jagu VIDEO

Kada je Mateus Saldanja stigao u Partizan, mnogi su pomislili da će biti još samo jedan strani napadač koji će neopaženo projuriti kroz Partizan na svom evropskom putu.

Nije pomoglo ni obeštećenje koje je plaćeno Nefčiju od 1.300.000 evra, čime je postao treći najplaćeniji fudbaler u istoriji kluba iz Humske.

Odmah mu je “nalepljena” etiketa da je “Roberto Firmino sa Ali Ekspresa” >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << (zbog, zaista, velike sličnosti sa sunarodnikom), te da će biti još jedan u nizu promašaja aktuelne uprave Partizana.

Međutim, pokazalo se da su Ivica Kralj i Igor Duljaj dobro procenili, jer je Saldanja vrlo brzo dokazao da će biti veliko pojačanje, možda i najveće u letnjem prelaznom roku.

Već u prvoj utakmici u sezoni, protiv TSC-a, postigao je gol praktično u prvom kontaktu ušavši sa klupe, a do kraja jesenje polusezone dao je ukupno 14 pogodaka na 18 odigranih utakmica, uz još pet asistencija.

Na kraju je sve začinio golom u 171. "večitom" derbiju kojim je srušio najvećeg rivala i Partizanu doneo titulu jesenjeg šampiona.

Sa najboljim strelcem Mozzartbet Superlige Srbije razgovarali smo u restoranu brazilske hrane “Rodizio” na Novom Beogradu i, uz prevod trenera kapoere Novaka i Jelene Đoković, saznali nešto više o odrastanju malog Mateusa i njegove porodice.

Za razliku od mnogih velikih igrača iz Brazila, on nije ponikao iz čuvenih favela. Već je iz grada Uberaba, naširoko poznatog po sajmu goveda, ali i pronađenim fosilnim ostancima nekadašnjeg postojanja dinosaurusa, krenuo u svoj fudbalski put.

Kada je reč o praznicima koje ovih dana praznuje ceo svet, u njegovoj domovini imaju poseban značaj.

“Svako je kod kuće sa svojom porodicom. Bude puno hrane, muzike, pesme. Ali, uvek te dane provodimo sa porodicom. To nam je najvažnije”, počeo je Saldanja.

Nema dileme da su mu, za života, mnogi rekli da izuzetno liči na Roberta Firmina. Ipak, jedno poređenje posebno je izdvojio.

“Da, to mi stalno govori moja baka. Ona često gleda utakmice Brazila i kada vidi Firmina na ekranu, ona misli da sam to ja. Viče: “hej, vidi ga, to je moj Mateus”. A onda joj ukućani kažu: ‘Ne, ne, nije to on’”, smeje se Saldanja.

Partizanov “Firmino” ističe da nikada nije upoznao pravog, a zatim smo ga kroz šalu pitali da li je tu sličnost koristio da nekada preko reda prođe u banci ili dobije rezervaciju u restoranu.

“Ne, nisam, ali bih mogao”, nasmejao se Saldanja.

Vrlo je čest gost na košarkaškim utakmicama Partizana i iz prvih redova se uverio u atmosferu koju prave crno-beli navijači. Ne skriva da je veliki ljubitelj igre pod obručima.

“Za mene, taj momenat je sjajan. Volim da osetim tu atmosferu koju prave navijači Partizana. Jedna je stvar koju gledam tamo, a druga kod nas na stadionu. I nadam se da ćemo jednog dana i mi, fudbaleri Partizana, imati takvu atmosferu na svojim utakmicama. Verujem da je sada taj momenat!”

Bruno Kaboklo je u KK Partizan, Jago dos Santos u KK Crvena zvezda. Bez obzira na klupsku i navijačku pripadnost, Brazilci u Beogradu drže se zajedno.

“Da, često dolazimo zajedno u restoran ‘Rodizio’. I sa Brunom i sa Jagom. Mi smo Brazilci u Srbiji i nema nikakve veze da li neko igra za Partizan ili Zvezdu. Gledamo i utakmice zajedno. Stvari se promene kada se igra derbi, ali sve je u sportskom duhu”.

Saldanja nam je otkrio da njih trojica imaju zajedničku WhatsApp grupu. I tu često bude pošalica.

“Kada neko igra, šaljemo poruke u toj grupi. Bodrimo se, podržavamo jedan drugog. Ali, kada igraju Partizan i Zvezda, onda ćutimo”.

Sa tim u vezi: Mateuse, šta si poslao Jagu Dos Santosu kada je Partizan tvojim golom pobedio Crvenu zvezdu?

“Ha-ha-ha. Nešto sam mu poslao u grupi. Neko zezanje, ali bolje je da ne znate šta tačno”, razvukao je Saldanja usne u širok osmeh.

Ali, ostao je tajanstven, kao što mu je najverovatnije na isti ili sličan način Jago uzvratio u četvrtak uveče, nakon pobede Zvezde u košarkaškom derbiju.

Brazilci su, generalno, ostavili dubok trag u FK Partizan. Možeš li da nadmašiš Klea i Leonarda, koji su ostali ljubimci navijača već godinama unazad?

“Pričao sam sa Leom, videli smo se. Gde god da sam igrao, Leo me je pratio. Rekao mi je: “Ako budeš šampion sa Partizanom, sve će se promeniti!”

Saldanja je potpisao četvorogodišnji ugovor sa Partizanom. Gde sebe vidi u decembru 2024. godine?

“Mislima sam samo u Partizanu. Osećam momentum, imamo prednost u šampionatu. Razmišljam samo o tome”, poručio je Saldanja i time, indirektno, odgovorio na spekulacije o odlasku iz Humske.

Prokomentarisao je i sistem fudbala u Srbiji.

“U svakoj utakmici naučim nešto novo. Sve to mi pomaže da napredujem kao profesionalac. Svaki tim u Srbiji ima drugačiji sistem, pa je i sa te strane teže. Isto tako, i tereni su drugačiji širom Superlige”.

Na kraju se osvrnuo na nedavno gostovanje Mančester sitija u Beogradu.

“Ponovo će osvojiti Ligu šampiona. Nedavno su bili u Beogradu, igrali protiv Crvene zvezde. Zvezdi je bilo teško jer su igrali protiv jednog od najboljih klubova. Ali, na tim utakmicama se može videti gde se greši i ko je gde”, zaključio je na kraju Mateus Saldanja.

Autor – Stefan Smuđa

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.