SINDROM IZNENADNE SMRTI: Odža je poskosio u sekundi, a ovo su uzroci

Izvor: SrbijaDanas.com, 07.Avg.2020, 16:16

SINDROM IZNENADNE SMRTI: Odža je poskosio u sekundi, a ovo su uzroci

Prevencija i redovni lekarsi pregledi jedini spas.

Nigerijski košarkaš Majkl Odžo koji je doskora branio boje crveno-belih, preminuo je iznenada u danas u Beogradu. Igrač koji je prethodnih sezona nosio dres Zvezde preminuo je od srčanog udara u teretani stadiona FK Partizan, gde je imao trening.

Odžo je trenirao i tokom trčanja mu je pozlilo, pa se srušio na stazu. Prevezen je u Urgentni centar >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << kako bi mu se ukazala pomoć, ali je nažalost preminuo od posledica srčanog udara.

Takozvani sindrom "iznenadne srčane smrti" kod sportista nije toliko retka pojava. Tragedije se javljaju i tokom rekreativnog bavljenja sportom, a nažalost i na dečijim igralištima. Iznenadna srčana smrt sportista, koja se obično definiše kao prirodna, jeste neočekivana smrt od zastoja srca u roku od jednog sata od pojave simptoma kolapsa, isključujući dodatno vreme na mehaničku životnu podršku.

KK Crvena zvezda mts sa velikom tugom i žaljenjem obaveštava javnost da je nekadašnji igrač našeg kluba Majkl Odžo, iznenada preminuo je u petak u 27. godini života u Beogradu.https://t.co/y0UetRhTe8

— KK Crvena zvezda (@kkcrvenazvezda) August 7, 2020

Većina uzroka odnosi se na urođene ili stečene kardiovaskularne bolesti bez simptoma koji su primećeni pre kobnog događaja.

Bez reči

Bez daha

😓 https://t.co/o9hRE2wIJP

— Frank L (@nodogma197) August 7, 2020

Prevalencija bilo kojeg pojedinačnog, povezanog stanja je mala, verovatno je manje od 0,3% populacije u starosnoj grupi sportista. Najvažniji prediktor je gubitak svesti u toku vežbanja.

 "Teretana je težak sport i rekreacija. Neko diže 2 ili 3 kilograma, neko diže 50. Postoji divan zakon u sportu, bilo da je u pitanju fudbal, košarka ili vaterpolo, a to je da se rade pregledi na svakih 6 meseci. Između tih pregleda, trener ili sama osoba treba da prepozna da li teže diše, više se zamara i onda da se javi na vanredni pregled", objasnio je ovaj fenomen za B92 jednom prilikom hirurg doktor Moma Jakovljević - ovlašćeni sudski veštak.

Većina ovih stanja koja mogu da dovedu do tragičnih posledica, mogu se uočiti na redovnim preventivnim pregledima sportista.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.