Real pred Partizan – gigant na staklenim nogama

Izvor: B92, 18.Apr.2023, 14:00

Real pred Partizan – "gigant na staklenim nogama"

Kolaps Real Madrida u Barseloni u poslednjoj prvenstvenoj utakmici (97:82) istakao je najveće probleme španskog tima u ovom delu sezone.

Katalonci su naneli Realu šesti poraz u prvenstvu, a treći uzastopni u svim takmičenjima.

"Kraljevi", sa kojima će Partizan igrati u četvrtfinalu Evrolige, pokazali su određene slabosti koje bi crno-beli mogli da iskoriste u toj seriji.

Španski dnevnik "Marka" se detaljno bavila problemima "belih" za koje ističu >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << da su učinile Real "gigantom na staklenim nogama".

Da Real ima probleme, uprkos visokim pozicijama i u prvenstvu i u Evroligi, bilo je vidljivo još u Kupu kralja, gde su eliminisani u polufinalu, ali i u duelima sa najvećim rivalima – sa Baskonijom su 0-4 ove sezone, sa Barsom 1-3 (pobeda na produžetke), sa Olimpijakosom 0-2.

"To su nedostaci koji su već ranije bili vidljivi, neki od početka sezone, a koji su se pokazali u poslednjih mesec i po dana, što je rezultiralo negativnim rezultatima u najvažnijoj fazi Evrolige i domaćih takmičenja", počinje analiza "Marke".

Zavisnost Realove igre od centra Edija Tavaresa je možda najvidljivija za gledaoce.

Donekle je logično kada na platnom spisku imate najodlučnijeg centra u Evropi da se veliki deo igre vrti oko njega, ali ne i kada gorostas nije na terenu zbog faulova ili je tu dugo i na kraju iscrpljen.

To je ono što se dogodilo poslednjih nedelja nakon što je Vensan Poarije, njegov partner u reketu, morao da pauzira zbog operacije slepog creva.

Centar sa Zelenortskih ostrva je imao preopterećenu minutažu i rivali su gurali sve svoje visoke igrače na njega – Barsa je to uradila prvo sa Janom Veselim, zatim sa Sertačem Sanlijem i na kraju sa Džejmsom Enadžijem, a ostali protivnici, svaki po svojoj meri, takođe.

Upotreba krilnih igrača na poziciji centra da bi se Tavares odmorio – nije rešenje. Petr Korneli je visok (211 cm) ali nije krupan, Geršon Jabusele je visok, ali je "nizak" (201 cm), a Entoni Rendolf, posle godinu dana pauze zbog povrede, za sada nije u poziciji da to uradi.

Nije čudo što je Real u poslednjih šest poraza (Barselona, Breogan i Baskonija u Endesa ligi i Makabi, Partizan i Efes u Evroligi) prepustio rivalima 71 ofanzivni skok.

Realov trener Čus Mateo prepoznao je to nakon debakla u Blaugrani.



"Moramo da povratimo energiju određenim igračima i da se bolje organizujemo sa igračima koji nam nedostaju u reketu. Važno je da povratimo nivo. Trenutno smo u reketu veoma mekani i loše skačemo"
, rekao je Mateo.

Nedostatak energije se manifestuje u odbrani. U sedam od poslednjih 13 utakmica Real je primio 90 ili više poena – Baskonija (95), Breogan (96), Barsa (97), Valensija (91), Efes (90), Partizan (104) i Makabi (100). Odsustvo odbrambenih specijalista poput Rudija Fernandesa ili Gabrijela Deka, u poslednjem Klasiku, predstavlja veliki problem.

I ta slabost se takođe pretvara u kolaps tokom drugih poluvremena. Protiv Barse je Real primio 30 i 31 poen u poslednje dve četvrtine, sa Breganom 31 i 26, protiv Baskonije 31 i 25, sa Efesom 35 u trećoj, sa Valensijom 25 i 26, protiv Partizana 29 i 26 i protiv Makabija 28 u trećoj.

Drugi veliki problem za "bele" je na poziciji plejmejkera. Dugotrajne povrede Najdžela Vilijams-Gosa, Serhija Ljula i Karlosa Alosena nisu pomogle.

Čini se da Serhio Rodriges više nije spreman za velike bitke niti ima poverenje Čusa Matea, koji obično usmerava Adama Hangu i Alberta Abaldea, koji nisu klasični plejmejkeri. Rivali znaju da je to Realova "Ahilova peta" i tu ga "izazivaju".

Nije slučajnost što su se protiv Reala naigrali skoro svi rivalski plejevi, posebno oni iz velikih timova – Satoranski (18+5+9) i Laprovitola (14+4+8) su ih ponovo "masakrirali" u "El klasiku".



"Ono što se tiče rivalskih plejmejkera je pokolj koji se ponavlja"
, slikovito naglašava "Marka".

Makabijev Lorenzo Braun je Razbio Real prošle nedelje (22+4+6). Ranije su to uradili Džejms Nanali (14+2+2) iz Partizana, Šejn Larkin (18+1+8) i Elajdža Brajant (17+6+3) iz Efesa, Maks Hajdeger (16) i Darijus Tompson (3+4+8) iz Baskonije, pa čak i Justus Holac (21+6) iz Breogana.

Ponekad Real krije ove nedostatke svojim potentnim napadom, ali klub ove veličine ne može da svoje ambicije bazira na račun toga da će Džanan Musa postizati 25 poena na svakoj utakmici, da Mario Hezonja "eksplodira", da je Jabusele bude u "tenk modu" ili da Kozer, Korneli ili Ljulj imaju svoj dan.

Realov napad je takođe loše strukturiran, ali ako se sve te male planete postroje u jednom danu, on može da pobedi svakoga.

"Ali ako se to ne dogodi u nekoliko ključnih utakmica u borbi za titule, Real neće moći da osvoji ni špansko prvenstvo, a kamoli Evroligu", zaključuje "Marka".

Ral će dočekati Partizan 25. i 27. aprila, u prva dva meča plej-ofa Evrolige. "Kraljevski" klub prethodno dočekuje Đironu pa gostuje Huventudu u Endesa ligi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.