Radnici „Prvog partizana ”ne daju direktora

Izvor: Politika, 30.Apr.2014, 11:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Radnici „Prvog partizana ”ne daju direktora

U izvozniku municije u 68 država zaposleni prete štrajkom ako ne bude reizabran Dobrosav Andrić, koji 16 godina vodi ovu fabriku

Užice – Ko i zašto želi da nam promeni direktora kad ovako dobro poslujemo, pitaju se glasno ovih dana radnici užičkog „Prvog partizana”, najuspešnijeg od šest preduzeća naše odbrambene industrije.

To pitanje ovde je pokrenuto povodom aktuelnog konkursa za >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << izbor direktora, pri čemu je odluka o tome u nadležnosti Ministarstva odbrane, budući da je država većinski vlasnik „Prvog partizana”. Ali zaposleni (ukupno ih je 1.492), na osnovu odlaganja odluke o izboru pa i priča koje čuju o mogućim „zakulisnim radnjama”, sumnjaju u to da će se prednost dati najboljem od tri kandidata te strahuju da umesto poslovnih ne prevagnu kakvi drugi interesi.

Zato su, mada je samoupravljanju odavno odzvonilo, sami organizovali referendum i već se opredelili: 95 odsto radnika (1.266 od 1.327 koji su glasali) izjasnilo se da dugogodišnji direktor preduzeća Dobrosav Andrić (16 godina vodi ovu firmu) ponovo bude izabran.

– Mi smo privredno društvo koje odlično posluje i privređuje na tržištu, pa državnom budžetu, iz koga ništa ne koristimo, znatno doprinosimo. Ovo naše oglašavanje nema nikakve veze s politikom, već hoćemo da sačuvamo ostvareno i dalje napredujemo. Sve što je novi premijer Vučić naveo u ekspozeu da želi u privredi da uradi, mi smo postigli. Nećemo da to neko neodgovarajućim kadrovskim rešenjem uruši, niti da doživimo sudbinu ovdašnjih propalih fabrika „Fasau”, „Gama”, „Tvrdi metal” i drugih koje nas okružuju – izjavio je juče Zoran Stanić, predsednik Samostalnog sindikata u „Prvom partizanu”, na konferenciji za novinare na kojoj je, u prisustvu jednog broja radnika, govorio i Zoran Tomanović, predsednik Industrijskog sindikata (jedino ta dva su u preduzeću reprezentativna).

Ova fabrika municije, kao što se zna, poslednjih godina je u pravom proizvodnom uzletu, obara rekorde: pet puta je povećala proizvodnju tokom minule decenije, izvozi sve što napravi u 68 država sveta, a ukupan godišnji izvoz kvalitetnog PPU metka dostigao je vrednost od 80 miliona dolara. „Prvi partizan” je najveći srpski izvoznik na probirljivo tržište SAD gde u godini plasira municiju vrednu 43 miliona dolara. Nedavno je sa američkom kompanijom TR&Z potpisan ugovor jedinstven za ove naše prilike: o sedmogodišnjem izvozu sportske i lovačke municije u SAD vrednom 210 miliona dolara (30 miliona godišnje).

– Uposlenost u fabrici je stopostotna, radi se neumorno, a prosek plata je 62.000 dinara. U poslednje tri godine firma je iz sopstvenih sredstava investirala oko 28 miliona evra u nove hale da bi se premestila proizvodnja iz neuslovnih pod zemljom u pogodnije nadzemne prostore. Ako ovakvi rezultati smetaju državi, pa želi da promeni dosadašnjeg direktora, neka nam se kaže. Brinemo da nam to predstoji, jer je po isteku konkursnog roka za 23. april bila zakazana sednica nadzornog odbora (u kome su sva tri člana iz Ministarstva odbrane) za donošenje odluke o direktoru, ali bez ikakvog objašnjenja nije održana. Pisali smo dopise i premijeru Vučiću i ministarstvu, a odgovora nema. Ne smemo da pomislimo da bi nas mogla snaći sudbina valjevskog „Krušika”, gde je dovođenjem novog direktora počelo isplaćivanje minimalca i raspuštanje nekih službi uz dovođenje agencija – objašnjava Stanić.

Sindikalci „Prvog partizana” ističu da su se na konkurs za direktora preduzeća prijavili Dobrosav Andrić, Predrag Anđić i Miloš Tasić, svi iz Užica.

 – Poštujemo zakone, ali ukoliko najbolji, a radnici su na osnovu ostvarenog uvereni da je to Andrić, ne bude izabran za direktora organizovaćemo prvo štrajk upozorenja, a onda i generalnu obustavu rada. Sve ovo činimo da fabrika i dalje bude uspešna, da dobro radimo i zarađujemo – kažu Zoran Stanić i Zoran Tomanović.

B. Pejović

objavljeno: 30.04.2014

Nastavak na Politika...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.