Quo vadis, Partizane?

Izvor: MozzartSport.com, 28.Dec.2015, 19:36   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Quo vadis, Partizane?

Nisu, naravno, ni povici publike nešto najgore što može da se desi, jer, valja i to podsetiti, umeli su navijači Partizana da uđu u verbalni klinč i sa Duškom Vujošević na početku njegovog pretposlednjeg mandata u klubu, a radi se o čoveku koji je postao najtrofejniji trener u istoriji tima iz Humske

"Moraćemo da sačekamo da prenoći", rekao je trener Partizana Petar Božić posle poraza od Igokee u hali Pionir. I prenoćilo je, nema dileme, mada pitanje >> Pročitaj celu vest na sajtu MozzartSport.com << ko je od navijača crno-belih mogao da spava posle poraza od, uz svo dužno poštovanje, do nedelje fenjeraša Jadranske lige.

I bez obzira što kažu da je jutro pametnije od večeri, situacija nikako ne deluje bolja, pogotovo što je Partizan u mesec decembar ušao sa dobrim rasporedom, tokom kojeg je odigrao pet utakmica, od kojih je u četiri bio domaćin u, s obzirom na sve okolnosti, više nego dobro popunjenom Pioniru.

Verovatno da nije postojao gori način da se spusti zavesa na 2015. godinu koja ionako nije bila berićetna za klub iz Humske, ali tek to je priča za sebe.

Dugo Partizan nije izgledao ovako loše na terenu, pa i na tabeli. Stariji poznavaoci košarke verovatni bi mogli da se sete sličnih situacija, a prelistavanjem klupskih almanaha došli smo do podatka da je u sezoni 1989/90 ekipa Partizana zauzela osmo mesto u jugoslovenskoj ligi u kojoj se tada takmičilo 12 klubova.

Jak utisak u celoj post festum priči je i to što su se u nedelju protiv Igokee prvi put sa tribina Pionira čuli i povici "Pero, odlazi" upućeni treneru Božiću. I to nije bilo prijatno ni za njega, ni za jednog navijača crno-belih, šta god mislio o aktuelnom treneru.

Nezadovoljstvo Partizanovih navijača je razumljivo, pogotovo što su svih prethodnih godina bili naviknuti na mnogo, mnogo više. Ali ne samo, to. Crno-beli su ove sezone sve poraze, izuzimajući one od Crvene zvezde i Mega Leksa u Sremskoj Mitrovici, doživeli u neizvesnim završnicama. Odgovornost za to snose i trener sa svojim stručnim štabom i igrači, tu nema dileme. Faktor sreće naravno da postoji, ali ona, iako je to fraza mora i da se zasluži, a porazi na ovakav način prete da stvore i gubitnički mentalitet u ekipi što nikada nije bilo svojstveno Partizanu.

Ipak, bilo bi nepošteno ne pomenuti da je i ekipa sastavljana ne u minut do 12, nego u 12 i pet, mada je utisak da bi i takva, morala da bude bolje plasirana od trenutnog 10. mesta na tabeli. Nisu, naravno, ni povici publike nešto najgore što može da se desi, jer, valja i to podsetiti, umeli su navijači Partizana da uđu u verbalni klinč i sa Duškom Vujošević na početku njegovog pretposlednjeg mandata u klubu, a radi se o čoveku koji je postao najtrofejniji trener u istoriji tima iz Humske.

Pored trenera, igrača i navijača, svoje mesto u ovoj priči ima i uprava kluba. Možda su na početku mandata, koji su počeli u nimalo ružičastoj finansijskoj i organizacionoj situaciji, čelni ljudi morali još jasnije da kažu da se ova sezona, pored finansijske stabilizacije, svesno žrtvuje i zarad stvaranja mladih igrača od koje bi klub mogao da ima višestruki i rezultatski i finansijski benefit u budućnosti.

Ta budućnost je u Jadranskoj ligi, a kako sada stvari stoje, crno-beli će morati dobro da se pomuče kako bi sačuvali mesto u ovom takmičenju. Sada je više nego jasno da je ekipa u ozbiljnoj minus fazi, a najbolji lek za to su pobede. Prvu priliku da poprave utisak crno-beli će imati sledeće godine, 4. januara na vrućem gostovanju u Nikšiću protiv Sutjeske koja mu sada dođe direktan konkurent u borbi za opstanak. Od te utakmice mogao bi da zavisi opstanak trenera na klupi, ali i ceo dalji tok sezone beogradskog kluba koja preti da bude za apsolutni zaborav.

Pratite MOZZART i na Vajberu

(FOTO: MN Press)

Nastavak na MozzartSport.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta MozzartSport.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta MozzartSport.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.