Putin otvorio Igre budućnosti – Partizan doneo Srbiji prvu pobedu FOTO/VIDEO

Izvor: B92, 22.Feb.2024, 10:36

Putin otvorio Igre budućnosti – Partizan doneo Srbiji prvu pobedu FOTO/VIDEO

Spektakularnom multimedijalnom ceremonijom u trajanju od sat i po vremena zvanično su otvorene "Igre budućnosti" u ruskom gradu Kazanju

Ponosno ujedinjeni iza zastave Srbije, zagrljeni članovi figital timova Crvene zvezde i Partizana na najlepši način zaokružili su sjajne utiske sa spektakularne ceremonije otvaranja prvih "Igara budućnosti" u Kazanju.

Preko 2.000 takmičara svih uzrasta iz 107 zemalja učestvovaće u 21 figitalnih takmičarskih disciplina koje >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << kombinuju adaptirane formate sajber-sportova i pravih takmičenja na takođe posebno priređenim sportskim borilištima.

Takmičenja će se održavati u četiri višenamenska sportska centra širom Kazanja, i očekuje se da će ih pratiti na stotine miliona ljudi širom sveta do zatvaranja Igara 3. marta.

Impozantno tehnološko remek-delo ceremonije otvaranja koje je delimično nastalo kroz angažman veštačke inteligencije predstavilo je koncept figitalnih sportova, defile zemalja-učesnica i na kraju viziju budućnosti ljudskog roda na Zemlji i širom kosmosa čija svakodnevica bi trebali biti sportovi koji sačinjavaju program Igara budućnosti.

U prisustvu visokih zvanica i više predsednika zemalja regiona i sveta, auditorijumu od preko 5.000 prisutnih u glavnoj hali Kazanj Ekspa obratio se predsednik Rusije Vladimir Putin, poželevši učesnicima uspešna sportska nadmetanja u novom formatu koji slavi vrhunski naučni napredak i kreativne ljudske vizije – ali i tradicionalne vrednosti fer-pleja i sportskog duha.

Srbiju će na ovoj manifestaciji predstavljati više kombinovanih ekipa, gde se izdvajaju timovi FK Crvena zvezda u sajber-fudbalu, KK Partizan u sajber-basketu i 12-godišnji fudbaler Filip Avramović i trener omladinske škole Crvene zvezde Marko Milić u programu "Fudbal za prijateljstvo figital" za decu iz 13 zemalja sveta.

Prvi takmičarski dan u kome su naše ekipe nastupale posrećio se košarkaškom timu Partizana, koji je sa 42:35 dobio belorusku ekipu Eksponenta.



"Svi smo opravdano pod utiskom futurističke ceremonije otvaranja, i čast je biti deo ovog projekta. Posle učešća u test-turniru oktobra prošle godine ovde bili smo impresionirani svime što smo već tada doživeli, ali nam i sada sve ovo deluje izuzetno novo i interesantno. Format u kome prvo igramo sajber-basket '2 na 2' pa onda silazimo na teren je veoma izazovan, i ključ uspeha je dobro izbalansirati tim po kvalitetima učesnika u oba formata i biti barem konkurentan posle prvog dela. U petak nas očekuje veoma izazovan meč protiv neugodne ekipe R3 iz Španije, ali ćemo se maksimalno zalagati kako bismo ispunili naša nastojanja da se borimo za mesta u samom vrhu"
, istakao je Marko Čakarević, nekadašnji prvotimac i najpoznatiji član figitalnog tima KK Partizan u Kazanju.



"Igre budućnosti su za svakog od nas jedno sjajno iskustvo, i nismo verovali da ćemo ovako nešto ikada moći da vidimo. Tim od 3 profesionalna e-sports igrača i petorice igrača futsala se priprema za prvi meč u nedelju na plejstejšnima koje smo poneli iz Srbije – kao i na terenu i teretani, gde će na FIFA igri po dvojica igrača nastupiti u dva poluvremena trajanja od 3 minuta, a prenesene bodove nastojati da poboljšaju do pobede četvorica igrača u polju i golman na futsalu. Više bismo voleli da se u grupnoj fazi igraju mečevi protiv svih ekipa, ali je princip takav da se sa jednom pobedom takmičenje nastavlja u osmini finala a sa dve – već ulazi u četvrtfinale, pa i to dodaje na neizvesnosti"
, objašnjava Nemanja Jokić iz e-sports tima Crvene zvezde.

"U ovako dinamičnom formatu takmičenja moraćemo da budemo potpuno fokusirani od samog početka, jer vas eventualne greške u samo 3 minuta poluvremena mogu skupo koštati. Izuzetno je važno naći dobru ravnotežu u stručnosti za sajber i futsal segment takmičenja unutar članova tima. Kod nas su tri igrača stručnjaci za FIFU a petorica za futsal, pa mislimo da smo kroz jednomesečne posebne pripreme uspeli da anuliramo eventualne slabe tačke u timu koje bi protivnici želeli da eksploatišu", objašnjava tajne pravljenja tima sajber-fudbaler Crvene zvezde Miloš Aranđelović, koga od nedelje očekuju tri utakmice u grupnoj fazi takmičenja, i to prva protiv ekipe iz Meksika, a druga ili protiv ekipe iz Čilea ili ruskog Rotora.



"Želeo bih da se zahvalim Republici Srbiji na svesrdnoj podršci kroz koju je stvorena prilika da učestvujemo na ovako velikom i zapaženom događaju koji će u perspektivi ostvariti veliki uspeh ne samo u Rusiji već i širom sveta. Zaista smo privilegovani što smo prisutni ovde u ovakvoj konkurenciji i bili u prilici da uživamo u spektaklu koji je na impresivan način dočarao šta su to zaista 'Igre budućnosti'. Imati šansu da učestvujemo na ovako velikoj smotri figitalnog sporta će nam značajno pomoči da približimo deci i ljudima u Srbiji perspektivu njegovog razvoja kroz spoj fizičke i digitalne aktivnosti koja je sve zastupljenija i neminovna u periodu kada se deca razvijaju. Ukoliko budemo mogli da napravimo pravu ravnotežu između ova dva formata u budućnosti, figital zaista može da zaživi kao sport – pa možda i da, bez pretencioznosti, postane i prava olimpijska disciplina"
, ističe predvodnik kombinovanog e-sports i futsal tima Crvene zvezd Vladimir Rakić, i najavljuje da će popularni crveno-beli učiniti sve da se dobrim rezultatima afirmišu u svojoj sportskoj porodici i opravdaju najviše ciljeve njihovog e-sports tima.

I pored nezaboravnih prizora sa ceremonije otvaranja "Igara budućnosti", sigurno nam je iz Kazanja najvredniji onaj u kome igrači Crvene zvezde i Partizana zagrljeni i nasmejani stoje iza velike zastave Srbije.



"Zajedno se trudimo da kreiramo pozitivnu sliku koja će ići u javnost, jer svi igrači koji su ovde ispred Crvene zvezde i Partizana predstavljaju dva velika kluba, a kroz pravi sportski rivalitet na najbolji način - i našu zemlju. Momci i devojke koji se bave gejmingom i sportom u Srbiji imaju dosta potencijala, pa su uspesi koje Srbija postiže u tradicionalnim sportovima i ovde mogući – ali bismo pre svega želeli da uživaju u ovom takmičenju i ne opterete se rezultatskim uspehom. Ovo je pre svega igra i želja nam je da u skladu sa pozdravnim rečima sa ceremonije otvaranja sve protekne u pravom sportskom i takmičarskom duhu"
, zaključuje u ime svojih saigrača i prijatelja Rakić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Otvorene Igre budućnosti, Srbija već zabeležila prvu pobedu! Spektakularan multimedijalni program ostavio bez daha

Izvor: VojvodinaUzivo.rs, 22.Feb.2024

BEOGRAD – Ponosno ujedinjeni iza zastave Srbije, zagrljeni članovi figital timova Crvene zvezde i Partizana na najlepši način zaokružili sjajne utiske sa spektakularne ceremonije otvaranja prvih „Igara budućnosti“ u Kazanju Spektakularnom multimedijalnom ceremonijom u trajanju od sat i po...

Nastavak na VojvodinaUzivo.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.