Preminuo Toza Veselinović-legenda Voše

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 18.Maj.2017, 18:08   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Preminuo Toza Veselinović-legenda Voše

U Atini je danas u 87. godini preminuo Todor Toza Veselinović, legenda jugoslovenskog fudbala i jedan od najboljih napadača sa ovih prostora.

Veselinović je fudbal počeo da igra u novosadskoj Vojvodini 1948. godine, i u 196 zvaničnih utakmica postigao 130 golova, što je i danas klupski rekord.

Tokom odsluženja vojnog roka, u sezoni 1952/53 igrao je za beogradski Partizan i za crno-bele je na 22 utakmice postigao 15 golova.

Kada je skinuo uniformu >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << nastavio je da igra za Vojvodinu i četiri godine, od čega tri zaredom, bio je najbolji strelac u prvenstvu Jugoslavije.

Iz Vojvodine je otišao 1961. i igrao je u Italiji, Austriji i Belgiji. Prvo je nosio dres Sampdorija, za koju je igrao dve i po godine, zatim bečke Vijenea, a potom briselskog Uniona.

Vratio se u Austriju i karijeru je završio u Fudbalskom klubu Austrija iz Celovca 1969. godine.

Za reprezentaciju Jugoslavije odigrao je 37 utakmica i postigao 28 golova. Debitovao je 14. maja 1953. u prijateljskom susretu sa Belgijom (3:1) u Briselu, a poslednju utakmicu za nacionalni tim odigrao je 4. juna 1961. protiv Poljske u Beogradu.

Na olimpijskom turniru 1956. u Melburnu odigrao je sve tri utakmice za našu ekipu i postigao je četiri gola, čime je znatno doprineo osvajanju srebrne medalje.

Bio je član reprezentacije Jugoslavije koja je igrala na svetskim prvenstvima 1954. i 1958. godine.

Po završetku igračke karijere posvetio se trenerskom poslu. Počeo je u zrenjaninskom Proleteru, da bi 1972. postao selektor reprezentacije Kolumbije.

Vojvodinu je trenirao od 1974. do 1977. godine i pod njegovim vođstvom 1975. je osvojena titula vicešampiona Jugoslavije.

Nacionalni tim Jugoslavije preuzeo je od Miljana Miljanića, posle neuspeha na prvenstvu sveta 1982. godine.

Veselinović je uspeo da odvede reprezentaciju na šampionat Evrope posle dramatične kvalifikacione utakmice protiv Bugarske, koju je naš tim dobio sa 3:2 pogotkom Radanovića u poslednjem minutu.

U Francuskoj smo, međutim, doživeli debakl. Posle poraza od Danske, Belgije i Francuske Veselinović je morao da se povuče.

Najveći trenerski uspeh imao je sa Fenerbahčeom, sa kojim je 1985. i 1989. osvajao titulu prvaka Turske.

Todor Veselinović biće sahranjen 24. maja i Novom Sadu.
Pogledaj vesti o: Partizan

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Preminuo legendarni fudbaler i trener Todor Veselinović

Izvor: Nezavisne Novine, 18.Maj.2017

Legendarni fudbaler Vojvodine, Partizana i reprezentativac Jugoslavije Todor "Toza" Veselinović, kasnije uspješan trener i selektor, preminuo je danas u Atini u 87. godini.

Nastavak na Nezavisne Novine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.