Preminuo Stjepan Bobek

Izvor: Press, 23.Avg.2010, 01:36   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Preminuo Stjepan Bobek

Legenda Partizana i jugoslovenskog fudbala Stjepan Bobek preminuo je u nedelju, sat iza ponoći, u 87. godini. Tokom sjajne igračke karijere Bobek je postao rekorder po broju postignutih pogodaka (425) u jugoslovenskom fudbalu, a 1995. godine izabran je za najboljeg fudbalera Partizana svih vremena
Stjepan Bobek je uz Rajka Mitića najveće ime jugoslovenskog fudbala u posleratnom periodu. Igrao je u Partizanu sa velikim uspehom, a potom >> Pročitaj celu vest na sajtu Press << bio i trener crno-belih. Najzaslužniji je za stvaranje generacije „Partizanovih beba", koja je stigla do finala Kupa evropskih šampiona 1966. godine.
Boje Partizana Stjepan „Štef" Bobek branio je od 1946. do 1959. godine. Osvojio je dva prvenstva i četiri nacionalna kupa. Postigao je 425 golova, a u reprezentaciji se 38 puta upisivao u strelce. Bio je učesnik dva Svetska prvenstva - u Brazilu 1950. i u Švajcarskoj 1954, kao i dve Olimpijade - u Londonu 1948. i u Helsinkiju 1952. godine. Bobek drži fantastičan rekord - u neprekidnom nizu odigrao je čak 44 utakmice u dresu reprezentacije!
Kao trener osvojio je tri uzastopne šampionske titule sa crno-belima. Pre Partizana trenirao je i Legiju iz Varšave, a sedeo je i na klupi Panatinaikosa. Bobek se 1967. vratio u Partizan, a potom je opet otišao u Atinu, ali kao trener Olimpijakosa. Radio je kasnije i u zagrebačkom Dinamu, skopskom Vardaru i u Zemunu. Nosilac je najvećeg priznanja u srpskom fudbalu - Zlatne značke FSS.
Najdublje izraze saučešća porodici preminulog velikana uputili su predsednik Fudbalskog saveza Srbije Tomislav Karadžić, generalni sekretar Zoran Laković, selektor „orlova" Radomir Antić, reprezentativci Srbije, kao i svi zaposleni u srpskoj kući fudbala. Saučešće su izrazili i predstavnici Hrvatskog nogometnog saveza.
Vreme i mesto sahrane Stjepana Bobeka biće naknadno objavljeni.

Nastavak na Press...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.