Izvor: Piplmetar.rs, 08.Avg.2023, 04:35

Potencijalni rivali Partizana u plej-ofu LK: Jednima vojska oduzela identitet, drugima Afrikanci prave uspehe

Protiv obe ekipe crno-beli su igrali u poslednjih osam godina

Foto: FK Partizan, fcsb.ro, fcn.dk


Na žrebu održanom u švajcarskom Nionu u ponedeljak Partizan je saznao da će u slučaju da prođe azerbejdžanski Sabah u plej-ofu za plasman u Ligu konferencija igrati protiv boljeg iz dvomeča rumunskog FCSB-a i danskog >> Pročitaj celu vest na sajtu Piplmetar.rs << Nordsjelanda.
Obe ekipe su dobro poznate u evropskim okvirima i redovno ili s vremena na vreme se takmiče u kvalifikacijama ili završnim fazama. Još interesantnije, i jedni i drugi su u poslednjih osam godina već bili na putu crno-belih u kvalifikacijama.
FCSB Počećemo od rumunskog predstavnika i aktuelnog vicešampiona našeg suseda FCSB-a. Mnogima i dalje nije jasno zbog čega nekadašnja Steaua više nije Steaua. Situacija je poprilično komplikovana, ali jednostavnim rečnikom iskazano – vojska je oduzela pravo ekipi da nosi tradicionalno ime i oznake. Sve zbog situacije iz 1998. kada se fudbalska sekcija izdvojila iz sportskog društva.
Proces još uvek nije do kraja završen, u drugoj ligi postoji klub koji ima pravo i na grb i na naziv, pa je pitanje da li će se ikada išta promeniti po ovom pitanju.
Kontroverzni vlasnik FCSB-a Điđi Bekali, poznat po čestim ispadima u medijima i kao neko ko nema dlake na jeziku, ipak je uspostavio jedan stabilan sastav. Titula je ipak misaona imenica u poslednjih osam godina (iako su tokom istorije 26 puta bili najbolji). Upravo je poslednja osvojena 2015. kada su Partizan i tada još uvek Steaua odmerili snage u trećem kolu kvalifikacija za Ligu šampiona.
Foto: Razvan Pasarica / Sport News / Profimedia


Sastav iz Humske je tada bio predvođen Zoranom Milinkovićem i najpre je odigrao nerešeno u Bukureštu. Miroslav Vulićević je bio jedini strelac za crno-bele, da bi u revanšu Partizan nakon preokreta i sa igračem više uspeo da sruši protivnika. Stefan Babović, Marko Jevtović, Andrija Živković i Nikola Trujić su odveli šampiona Srbije na megdan BATE-u, koji se kasnije ipak plasirao u elitu.
Aktuelni trenutak kada je FCSB u pitanju je vrlo povoljan. U šampionatu im cvetaju ruže, osvojili su maksimalnih dvanaest bodova u četiri kola, u drugoj rundi kvalifikacija za treće UEFA takmičenje po snazi izbacili CSKA 1948 i to duplim trijumfom.
Glavna uzdanica tima i ove sezone je italijanski špic Andrea Kompanjo, ali i ofanzivci poput Florinela Komana i Oktavijana Popeskua. Generalno tim predstavlja pravu kombinaciju mladosti i iskustva.
Nordsjeland Daleko manje kontroverzi vezuje se za viceprvaka Danske. Pa ipak treba reći da je prethodnik sadašnjeg kluba Farum bankrotirao usled skandala vezanog za prvog čoveka kluba nakon njegove prevare povezane sa opštinom i privatnim kompanijama.
U svom trenutnom obliku i pod ovim nazivom tim postoji od 2003. godine. U protekloj godini po treći put u istoriji zauzeo drugo mesto u šampionatu jednom je bio i šampion države sa severa Evrope, međutim takav podvig bio je daleko od ostvarivog u nekim prethodnim sezonama.
Ekipa sa ostrva Severni Zeland svoju igračku bazu gradi na mladim igračima. Slično Mitjilandu, veliki broj afričkih fudbalera nastupa u klubu (čak osam u trenutku pisanja teksta) i generalno je skauting služba osim na domaže tržište usmerena na „Crni kontinent“.
Foto: Matteo Cogliati / AFP / Profimedia


Kao što smo već napisali, i oni su bili na Partizanovom evropskom putu, ali u kvalifikacijama za Ligu Evrope i to u trećem kolu 2018. godine.
I tada se smatralo da je danski tim poprilično tvrd orah, ali je debitant na klupi Partizana Zoran Bata Mirković ipak izvojevao dve pobede. Najpre na strani u Farumu 2:1 golovima Rikarda Gomeša i Gorana Zakarića. U revanšu u Humskoj Parni valjak je pobedio sa 3:2 pogocima Nemanje Miletića, Marka Jankovića i Svetozara Markovića. Kasnije je Bešiktaš ipak stao na put nadama o grupnoj fazi.
I Nordsjeland ima sve trijumfe u domaćem prvenstvu nakon tri runde uz gol razliku 10:3. Teško je markirati pojedinačne lidere tima jer zaista svi deluju kompaktno, ali nekako se imena Ernesta Nuama i Markusa Ingvartsena u ofanzivnom delu izdvajaju u odnosu na ostale.
FCSB i Steaua svoj prvi meč igraju u četvrtak u Rumuniji, dok će se sedam dana kasnije sastati u revanšu u Danskoj.
(Telegraf.rs)


Opširnije
Izvor: Telegraf.rs

Nastavak na Piplmetar.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Piplmetar.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Piplmetar.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.