Poraz Partizana u Zagrebu i pad na 4. mesto

Izvor: B92, 12.Feb.2017, 19:53   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Poraz Partizana u Zagrebu i pad na 4. mesto

Košarkaši Partizana doživeli su poraz u Zagrebu od Cedevite i propustili priliku da se vrate na drugo mesto na tabeli ABA lige.

Partizan je poražen rezultatom 79:67 u 22. kolu regionalnog takmičenja i tako pao na četvrtu poziciju pred finiš regularnog dela prvenstva.

Izabranici Aleksandra Džikića sada imaju skor 16-6, isto koliko Cedevita i Budućnost, koje su ispred zbog boljeg međusobnog skora.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << />
Od samog starta utakmice u ’Domu sportova’ bilo je jasno da igrači u crnim dresovima nisu bili na nivou koji je potreban za trijumf. Stefan Birčević je dobro otvorio meč, ali je nakon egala u uvodnih nekoliko minuta, inicijativu preuzeo Rajan Boutrajt.

Američki plej je mučio odbranu rivala, već sredinom druge deonice stigao do dvocifrenog učinka, savršeno koristio brojne greške ’crno-belih’ i odveo Cedevitu na +7 na poluvremenu.

Očekivalo se da će gosti mnogo agresivnije otvoriti treću, ali se desilo potpuno suprotno – Boutrajt je pogodio trojku, potom su poentirali Žganec i Miro Bilan i ekspresno su Hrvati došli do 15+. Partizan nije imao rešenja za raspoloženog protivnika, a posebno su se na klupi zabrinuli posle pada Vanje Marinkovića.

Mladi košarkaš je doživeo težak pad na glavu, ali se brzo pridigao, iako se činilo da je doživeo tešku povredu. Cedevita je pred poslednjih 10 minuta imala 59:42 i tu prednost je bez prevelikih problema zadržala do kraja.

Posle serije 8:0 su se navijači ponadali da ćemo možda gledati uzbudljiviju završnicu, ali su onda ponovo usledile greške koju je hrvatski šampion kaznio.

Više puta spomenuti Boutrajt bio je najbolji pojedinac meča, sa 21 poenom, 5 skokova i 3 asistencije, a odlično ga je pratio Miro Bilan koji je postigao 14 poena i uhvatio 8 popti, od kojih je 5 bilo u napadu. Arapović je dodao 11, jedan više od Žganeca.

U redovima Partizana istakao se Stefan Birčević sa 18 poena i 7 uhvaćenih lopti, ali je jedinu pomoć imao u Vanji Marinkoviću, koji je dodao 12 poena.

Sledeće, 23. kolo ABA lige biće razvučeno na čitavu sledeću nedelju – Cedevita će u ponedeljak (20. februar) gostovati u Ciboni u gradskom derbiju, dok će Partizan četiri dana kasnije ugostiti Zadar.

Partizan je nešto bolje otvorio meč u Zagrebu, a posebno se na startu istakao Stefan Birčević, koji je postigao prvih pet poena. Džejms je vratio trojku, da bi posle poena Majstorovića i Bilana iz odbojke bilo 7:7.

Ušlo se u seriju grešaka, nekoliko napada završeno je pogrešnim dodavanjima ili velikim promašijama, pre nego što je Žganec doneo prednost Cedeviti. Uzvratio je Marinković trojkom, da bi Ratkovica još jednim pogotkom van linije 6,25 prerokrenuo na 11:13.

U redovima Partizana Gordon se upisao sa slobodnih bacanja, potom i Andrić nakon lepog rolinga, dok je sa druge strane Boutrajt pokušavao šutevima sa distance. Andrić je postigao poslednji koš u prvoj deonici za 16:18 za Partizan.

Prva četvrtina završena je malim sukobom Arapovićem i Lukovićem, ali je posle laktanja otklonjena gužva i dosuđen je obostrani faul.

Američki plejmejker u redovima hrvatskog kluba preuzeo je odgovornost na početku drugog dela – snažno je probio za polaganje, a onda i iskoristio tri slobodna bacanja. Partizan je izgubio ritam u napadu, dok je u odbrani vrlo brzo ušao u bonus.

Boutrajt je nastavio da muči odbranu rivala, pre nego što je Novica Veličković prekinuo seriju protivnika – 24:20.

Kapiten ’crno-belih’ preuzeo je odgovornost u trenucima kada ekipi nije išlo, iznudio je treći faul Mirze Begića i sa linije za slobodna bacanja približio Partizan na koš razlike.

Taman kad je trebalo da izjednače, Hečer i Marinković su napravili po grešku, što su Tomas i Krušlin trojkama kaznili za 30:22.

Vil Hečer je prvi košđ postigao tek sredinom druge četvrtine, bila je to trojka, ali je Boutrajt ponovo izvukao lake poene sa bacanja. Prednost Cedevite je rasla, da bi Bilan posle ofanzivnog skoka okrenuo Koprivicu i zakucao za 36:26.

U jednom trenutku razlika je bila i 11 poena, ali se Partizan vratio i Andrić je završio i ovaj period poenima – 37:30.

Kao što je bilo očekivano, Boutrajt je drugo poluvreme otvorio agresivno – pogodio je trojku, a onda ga su ga zapratili Žganec i Bilan, pa je Cedevita ekspresno duplirala vođstvo. Koprivica je bio jedini strelac Partizana za prva četiri minuta, Birčević je promašio nekoliko šuteva, a posle polaganja Muse rezultat je bio 48:32.

Košmarna treća četvrtina ’crno-belih’ nastavljena je teškim padom Vanje Marinkovića na glavu, ali se mladi košarkaš brzo pridigao i prošao bez težih povreda.

Partizan nikako nije pronalazio rešenje za napad Cedevite – Džejms je pogodio trojku za +19, ali su Beograđani ipak uspeli da malo spuste razliku. Birčević i Marinković su bili precizni sa distance, za 59:42 pred poslednjih 10 minuta.

Marko Arapović je vezao pet poena na otvaranju četvrte četvrtine za maksimalnim +20 za Cedevitu, ali je onda usledila serija Partizana. Pogađali su Majstorović, Ratkovica i Marinković i za samo minut i po spustili na 62:50.

Ipak, dozvolili su mnogo prostora Boutrajtu, a ovaj novom trojkom kaznio propust, čime je odbio nalet crno-belih’.

Partizan je prešao na odbranu presingom, što je donelo nekoliko promašaja Cedevite. Marinković je odlično povukao, pogodio nekoliko šuteva sa distance, a nakon trojke spustio je razliku na 10 poena. Ipak, odlučujući je bio sledeći napad – Hrvati su bili neodlučni, Tomas je morao da šutira sa distance, Bilan je uhvatio ofanzivni skok i iznudioo bacanja.

Usledila je serija kojom Cedevite kojom je definitivno rešeno pitanje pobednika – 79:67.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.