Poraz Partizana, Lavrinovič krivac

Izvor: B92, 31.Okt.2013, 17:34   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Poraz Partizana, Lavrinovič krivac

Košarkaši Partizana NIS poraženi su od Budiveljnika 74:69 (17:17, 27:25, 8:11, 22:16) u Kijevu, u meču trećeg kola Evrolige.

"Crno-beli" su se mnogo mučili u napadu, ali su do samog kraja meča bili u egalu sa domaćinom. Ipak, nisu imali rešenja za Darijuša Lavrinoviča (22p, 7/9 dva, 2/4 tri, 8sk, 3as).

Partizan je zahvaljujući bekovima nekoliko puta uspevao da se vrati iz minusa od 6,7 poena, ali >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << je za pobedu nedostajao učinak u reketu. Domaćin je meč prelomio trojkama i penalima u poslednjih pet minuta.

Partizan su u Kijevu predvodili Terens Kinzi sa 16 poena (6/12 dva) uz 4 skoka, dok su po 15 poena imali kapiten Dragan Milosavljević (7/10 dva, 0/3 tri) i Bogdan Bogdanović (3/9 dva, 3/5 tri).

Lavrinovič je u ključnim momentima meča imao dobru podršku Dehuana Samersa koji je postigao 15 poena i imao 7 skokova, te Rikija Minarda koji je dodao 10 poena.

Oba tima posle tri kola imaju po pobedu i dva poraza, a Paratizan NIS u sledećem dočekuje favorita grupe Fernebahče Ulker, 8. novembra u Pioniru.

Iako je imao problema sa povredom, Leo Vesterman je ipak spreman za meč u Kijevu. Francuz je počeo utakmicu sa Draganom Milosavljevićem, Tarensom Tinzijem, Žofrijem Lovernjom i Dejanom Muslijem u startnoj petorci.

Partizan je imao velikih problema sa šutem u prvih pet minuta (1/8 iz igre) pa je Budiveljnik poveo 9:2. Međutim, nakon namernog faula Drozdova, "crno-beli" se vraćaju u igru poenima Kinzija i Gagića (9:8), konsoliduju se u napadu te koševima Bogdanovića (pet u nizu) i Kinzija sa distance stižu do izjednačenja nakon prve četvrtine - 17:17.

I u drugom periodu vladao je apsolutni egal. Lavrinovič je dominirao u reketu, doneo domaćinu više ofanzivnih skokova nego što ih je Partizan igrao u odbrani, te tako diktirao tempo meča (24:21). Sa druge strane, "crno-beli" su imali veoma raspoloženu bekovsku liniju, Bogdanović i Milosavljević su se raspucali i držali rezultat u egalu (28:28).

Tri minute pre kraja poluvremena Partizan stiže do prvog vođstva, Duško Vujošević je dao šansu mladom centru Đoki Šaliću koji je maksimalno koristi i za šest minuta postiže 5 poena. On sa penala donosi srpskom šampionu 35:34, a potom Kinzi pogađa za +3. Međutim, Lavrinović i Ejhern brzo vraćaju rezultat u korist Buduveljnika, koji na odmor odlazi sa košem prednosti - 44:42.

Lavrinović je 'nosio' Budiveljnik sa 11 poena i 6 skokova, dok su se sa druge strane istakli Kinzi sa 12 i Bogdanović sa 10 poena (2/2 za tri).

Treća četvrtina mogla je da košta Partizan meča, ali je srpski šampion 'preživeo' ovaj često problematočni period. "Crno-beli" su veoma loše krenuli, bili tri minute bez poena, a nije im na ruku im nije išao ni kriterijum koji su sudije primenjivale, te lako svirale faulove nad Lavrinovičem. Tako je već u 23. minutu meča Musli je stigao do četvrtog faula.

Međutim, iako je Litvanac dominirao u reketu, pogodio čak i trojku za u tom trenutku maksimalnih +6 (50:44), Budiveljnik nije iskoristio krizu u igri Partizana. "Crno-beli" su poenima Lovernja, Vestermana i Gagića sa slobodnih bacanja ostali u igri (52:49), da bi se u finišu perioda razigrao kapiten Milosavljević i sa dva koša doneo preokret pred poslednjih deset minuta - 53:52.

Ovaj serija Partizana nije potrajala. "Crno-beli" su nastavili da se muče i u nastavku, nisu uspevali da dođu do poena iz prodora iz reketa, što domaćin maksimalno koristi. Iako Ukrajinci nisu delovali ništa konkretnije u napadu, Samers i Strelnieks pogađaju po trojku i odvode Budiveljnik na 61:55.

Polovinom perioda Partizan dobija šansu da se ponovo vrati u egal, Gagić smanjuje na -4, a dobra odbrana donosi novi napad. Ipak, Kinzi pravi grešku prilikom dodavanja, a to kažnjava Lavrinovič novom trojkom za njegov 20. poen. Ponovo Milosavljević ostavlja Partizan u igri, kapiten smanjuje na koš zaostatka četiri minute pre kraja, ali "crno-beli" opet prave nekoliko grešaka koje kažnjava Lavrinovič, te uz Ejherna i Samersa odvodi Budiveljnik na maksimalnih +8.

Musli i Bogdanović vraćaju nadu Partizanu minut i po pre kraja, ali Musli petim faulom 'poklanja' dva penala Ejhernu. Dramatičnu završnicu najavljuje Bogdanović trojkom za 72:69, ali Budiveljnik nastavlja skoro perfektnim šutem sa penala da se održi dva koraka ispred. Bogdanović ne uspeva da pogodi novu trojku, pa Budiveljnik stiže do prve pobede u Evroligi sa 74:69.

.
Pogledaj vesti o: Evroliga

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.