Počinje rasplet u Tel Avivu

Izvor: Politika, 27.Apr.2012, 23:13   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Počinje rasplet u Tel Avivu

Na završnom turniru ABA lige košarkaša igraju Partizan MTS – Cedevita (17.45 č) i Makabi – Budućnost (20.15 č)

Partizanovi košarkaši su u svih sedam dosadašnjih nastupa u regionalnoj ligi stigli do finala, dobivši poslednjih pet. Za osmi prodor do šampionskog meča ABA lige igraće danas protiv Cedevite, u prvom polufinalu završnog turnira u Tel Avivu (17.45 č, TV B92, TV Arenasport 1). U drugoj borbi za finale od 20.15 č sastaju se Budućnost i Makabi, >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << kojeg svi „vide” na tronu posle finala u ponedeljak.

– Nismo favoriti za trofej, ali mislim da se ni prošle sezone nije očekivalo da ćemo ga osvojiti – rekao je trener „crno-belih” Vlada Jovanović. – Čak i pre dve godine, kada je Partizan imao odličnu sezonu, niko nije mogao da bude 100 odsto siguran da ćemo uzeti pehar protiv Cibone u Zagrebu. Makabi ima najveće šanse, posebno jer je posle ispadanja iz Evrolige ambicije usmerio na ovo i domaće takmičenje. Ali, naši navijači nikada ne očekuju da budemo drugi, treći ili četvrti. „Vaspitani” su da veruju u čudo, a na nama je da se nosimo sa tim.

Branioci trona su ligaški deo završili kao treći, iza Cedevite, ali rival će na ovom turniru biti bez vodeće zvezde Matjaža Smodiša, najboljeg aktera završnice hrvatskog Kupa, koji je pripao ekipi trenera Dražena Anzulovića.

– Cedevita je tim koji je sastavljen za značajne domete, i zna kako se igraju utakmice bez prava na grešku. Mi smo plasmanom na finalni turnir već postigli uspeh. Bez obzira na to što smo promenili veliki broj igrača, ostvarili smo primarni cilj, ali ne želimo da se tu i zaustavimo – poruka je Jovanovića.

Nijedan učesnik turnira osim Partizana MTS nije osvajao ABA ligu. Anzulović je istakao kako su njegovi igrači već mnogo napravili u regionalnom nadmetanju:

– Nakon što smo osigurali učešće u Evroligi, bilo je opuštanja u hrvatskom prvenstvu, ali u poslednje dve sedmice dobro treniramo. Igrači se maksimalno trude da se vrate na nivo iz većeg dela sezone. Partizan je koncepciju zadržao, uz neke promene u napadačkom delu. Kao ekipa je moćan, a ima izuzetne pojedince. Ali, nadam se da ćemo imati snage da odigramo pravu utakmicu.

Makabijevu sezonu obeležila je spektakularna četvrtfinalna serija Evrolige sa Panatinaikosom, a trofej u ABA ligi je imperativ:

– Lako je staviti pritisak na nas – kaže trener Dejvid Blat. – Svi timovi ovde imaju odlične igrače, trenere i ambicije da postanu prvaci. Mi smo nedavno ostali bez dva košarkaša, Šajera koji se vratio u SAD i Maleta kojeg smo pustili nazad u Šarlroa, pa imamo određene probleme u rotaciji, ali rekao bih da smo spremni.

O nastupu u ABA ligi, u kojoj Makabija dogodine verovatno neće biti, njegov prvi stručnjak je izjavio:

– Imali smo odličan ligaški deo, koji smo završili s ubedljivo najboljim skorom, ne zato što smo Makabi, nego zbog toga što su naši igrači najbolje igrali. ABA liga nam je omogućila da se srećemo sa različitim stilovima košarke, koji su nam bili test i za napad i za odbranu. Dobili smo i ono što, zbog ograničenja, nemamo u domaćem prvenstvu, šansu da igramo sa istim timom kao u Evroligi. A svuda smo nailazili na ljude koji vole košarku i to je sve činilo još lepšim.

Pošto Makabi nije stvorio uslove da pre dve sedmice odigra odloženi meč sa Budućnošću, taj susret je registrovan u korist Podgoričana, čiji trener Dejan Radonjić je kazao:

– Izostanak tog susreta je omogućio da se više posvetimo treningu, što je bilo i neophodno zbog povreda Krstovića i Ivanovića. Ali, zato duže vreme nismo imali pravu proveru forme za ovaj turnir. Svi smo svesni s kim igramo, i pokušaćemo da uz veliku energiju pružimo najbolju moguću partiju.

G. K.

objavljeno: 28.04.2012

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.