Pobeda je uvek najbolji lek za izlazak iz krize

Izvor: B92, 08.Feb.2024, 09:52

Pobeda je uvek najbolji lek za izlazak iz krize

Kriza, to je prva reč i glavni sinonim koji može okarakterisati igru Partizana u poslednje četiri utakmice.

Nikad od sada crno-beli su nisu suočavali sa ovakvom situacijom, gde su već četiri utakmice bez pobede.

Čak su posle šokantnog poraza u poslednjem kolu ABA lige od Splita bili sa terena ispraćeni zvižducima od strane navijača Partizana, što iskreno se ne pamti da se desilo puno puta od kada se na klupu crno-belih vratio Željko Obradović.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 <<
Sem poraza od stane ekipe Splita koji je možda bio uzrok prevelikog umora i igranja duplog kola Evrolige, u kom je Partizan bio gost u oba navrata, crno-beli su ostale poraze doživeli u poslednjim napadima.

Prvo je Aleksa Avramović imao u derbiju protiv Crvene zvezde šut za pobedu koji nije ubacio. Partizan se na meču protiv Monaka dobro držao i bio u rezultatskom egalu sve do poslednjeg perioda meča, kada je Monako napravio razliku koju crno-beli nisu uspeli da stignu.

Sa druge strane je u Bolonji igrom i pristupom nije zaslužio da izgubi, ali spletom okolnosti se to desilo.

Na kraju nema opravdanja za poraz od Splita koji u bilo kom slučaju i pod bilo kojim okolnostima nije trebao da se desi.

Ali šta je tu je, vremena nema da se gleda u nazad, već samo u napred.

A napred je utakmica sa Bajernom. Ekipom koja je savladala Partizan u prvom meču u ovoj sezoni, koja se igrača u Minhenu, pred još jednom neverovatnom atmosferom koju su napravili navijači Partizana, ali koja ovoga puta nije pomogla Panteru i drugovima da zabeleže pobedu, kao što je bio slučaj u prošloj sezoni, gde je Partizan uspeo da oba puta nadigra ekipu iz Bavarske.

Ni sada neće biti lako jer Partizan više nema prava na grešku.

Do kraja ligaškog dela Evrolige je ostalo još samo deset kola i crno-beli ako žele da nastave takmičenje u najboljom košarkaškoj ligi u Evropi, pobede u Areni se moraju dovesti pod domen obaveznih.

Partizan gotovo da više nema mesta za poraze, za neke loše utakmice, jer se kraj ove faze takmičenja polako bliži, a crno-beli ne smeju da dozvole da im konkurenti pobegnu, jer posle možda neće biti vremena da se stigne.

E upravo tako se može okarakterisati ovaj meč. Pobeda pod hitno treba košarkašima i navijačima Partizana, ne samo da bi se izašlo iz krize, već i da bi se uhvatio prikljućak za ekipama koje se nalaze na prvih šest pozicija, jer Partizan će se do kraja boriti ako može da izbegne plej-in, koji ruku na srce u ovoj poziciji bi dobrodošao.

Ali to nikako neće biti lako, jer će crno-beli preko puta imati jednu dobru ekipu Bajerna iz Minhena, koja se nalazi u sve boljoj formi.

Ako pogledamo uzorak utakmica od poslednjih mesec dana videćemo da je Bajern od osam utakmica bio poražen na samo dve. Ta dva poraza su bila od strane Asvela i Olimpijakosa i to oba na svom parketu.

Dok sa druge strane se mogu pohvaliti da su savladali ekipu Baskonije sa neverovatnim Markusom Hauardom koji je i na tom meču dobro naštelovao svoje nišanske sprave.

Bajern je dobar u domaćem prvenstvu.Tu su uspeli da vežu devet pobeda u nizu i sa ovim rezultatima u Evroligi, sigurno je da u Beograd dolaze sa dosta samopouzdanja da sa eventualnom pobedom, uhvate taj poslednji voz za plasman u plej-in.

"Bajern je veoma dobra ekipa, trenutno druga najbolja skakačka u napadu, treći su po defanzivnom i odatle sve počinje. U poslednjih pet minuta Bajern izuzetno dobro šutira za tri poena. Negde su na 40 odsto timski. Sve utakmice koje je dobio, ekipa je bila na tim procentima. Ubacili su 12 šuteva u proseku za tri kada su dobijali, a kada su gubili bili su na sedam – osam. I to je nešto jako bitno. Pripremajući utakmicu, vodili smo računa o tome i radićemo sve kako bismo ih sveli na te proseke koji su bili takvi, kakvi su bili kada su gubili", smatra Obradović.

Bavarci su trenutno na 15. mestu sa učinkom od deset pobeda i 15 poraza, tako bi i njima trijumf u Beogradu mnogo značio.

Ekipa sa prekaljenim stručnjakom kao što je Pablo Laso sigurno da se neće predati i da će dati poslednji atom snage da se na kraju nađe među deset najboljih ekipa Evrope. A trener koji je dva puta osvojio ovo takmičenje verovatno ima plan kako to i da ostvari.

"Partizan je bez sumnje jedan od najtežih gostujućih mečeva koje možeš imati u Evropi, jer je atmosfera koju prave navijači fantastična, oni zaista podržavaju svoj tim", istakao je Laso.

Što se tiče rezultata Bajerna, oni su se poklopili i sa povratkom Serža Ibake na teren. Nekadašnji košarkaš Oklahome Siti Tandera je ponovo glavna poluga u ekipi i igrač oko koga se uglavnom zasniva igra ekipe iz Mihena.

Naturalizovani Španac je imao neke dobre partije u poslednjim mečevima Evrolige, pa je tako Baskoniji ubacio 21 poen, dok je Olimpijakosu dao 18 poena i na ta oba meča bio je na pragu dabl-dabl učink, a ove sezone je na proseku od tačno 13 poena po meču.

Sem Ibake, crno-beli bi na ovom meču trebali da posebno obrate pažnju na dvojac Edvards-Francisko.

Upravo ova dvojica košarkaša su na prvom meču protiv Partizana imali neverovatne partije, pa je tako Edvards ubacio 21 poen, dok se Francuz zaustavio na 18 datih koševa.

Raduje sa druge strane i povrtak na parket, srpskog reprezentativca i bivšeg kapitena Partizana Vladimira Lučića. On se posle dosta problema sa povredom napokon ustalio u ekipi i počeo je da beleži dobre poene na posdnjim mečevima.

Tako je i on zablistao protiv Baskonije, gde je imao 17 poena, dok je na meču protiv crveno-belih iz Pireja ubacio osam poena.

Ali sigurno da će Lučić biti taj koji će igračima koji će se prvi put susresti sa navijačima Partizana biti dobar mentor kako da se ponašaju i kako da igraju pred punom dvoranom.

Sigurno da će ova četiri igrača biti glavni zadaci za odbranu Partizana.

Upravo su te greške koštale Partizana pobede i velikog brejka koji bi crno-bele dodatno približio plej-ofu.

Kada kažemo na greške, tu se pre svega misli na broj izgubljenih lopti i na novu boljku, a to je ubacivanje lopte u igru, kada protivnik igra agresivnu odbranu.

Već je sada primetno da se košarkaši Partizana slabo snalaze kada protivnik izađe visoko i kada igra agresivnu odbranu na nekom igraču koji je zadužen za organizaciju igre, onda napadu deluju sporo i ekipa ne može dobro da se snađe na suprotnoj polovini terena.

Jeste da je ekipa Partizana delovala dobro i borbeno na poslednjem meču u Bolonji, ali ti neki sitni detalji su na kraju presudili da crno-beli ovaj italijanski grad ne napuste kao pobednici.

Svi navijači Partizana se nadaju da se to neće ponoviti i da će nošeni podrškom pune Arene, koja je sada potrebnija nego ikada pre od početka sezone, odigrati utakmicu koja će vratiti samopuzdanje ekipi koja je malo uzdrana posle rezultata od prošle nedelje, a pogotovo posle poraza od Splita u ABA ligi.

"Odigrali smo veoma lošu utakmicu protiv Splita. To ne umanjuje način na koji je Split igrao, izuzetno pametno, strpljivo i borbeno, zato su dobili utakmicu. Kada se priča o kvalitetima dva tima, tu su neke stvari veoma jasne. To je košarka i pokazalo se još jednom da su želja i motivacija presudni u sportu. Mi smo odigrali izuzetno slabu utakmicu, šutirali za tri 4/31, bilo je i dosta otvorenih šuteva i to je u redu da se kaže. Kako god, to je neka utakmica koja je pokazala sve neke najgore moguće stvari koje mogu da se dese timu kao što je naš. Razočaranje veliko, to sam već rekao, nadam se da se to više nikada neće ponoviti, najiskrenije", rekao je Obradović.

Moraće Partizan da na ovom meču ima raspoložene Džejmsa Nanelija i Pi Džeja Doužera.

Ova dva mnogo bitna igrača za Partizan su na poslednje dva utakmice malo zakazali. I tu se pre svega misli na Doužera koji se nije najbolje snašao na mečevima protiv Monaka i Virtusa, a pre toga je na utakmici protiv Žalgirisa bio glavni akter u pobedi Partizana.

Da li je u pitanju povreda ili nešto drugo, to sada i nije toliko važnu, koliko to da "grobari" na utakmici protiv Bajerna ponovo vide onog starog Doužera koji je svojim partijama nosio ekipu Partizana do pobeda na mečevima u Evroligi.

Partizan može da se uzda i u Džejlina Smita i Mateuša Ponjitku za koje smo videli kako mogu da igraju i budu od koristi na meču protiv Virtusa kada su odlično odradili svoje uloge na terenu.

Sad je pitanje da li su košarkaši Partizana naučili taj "štos iz Minhena" kao što ga zna Pavle Vuisić iz serije "Povratak otpisanih" i da li mogu da ih primene na ovom meču, koji možda ima i najveći značaj od početka sezone.

Ako bacimo pogled na statistiku, možemo videti da je ekipe Bajerna najbolja skakačka ekipa u Evroligi.

Sa prosekom od 36.9 skokova su ispred svih ekipa u ovom takmičenju i to može predstavljati problem za Partizan, ako znamo koliko crno-beli muku muče sa pogotovo skokom u napadu protivnika.

To će biti jedan od glavnih zadataka za izabranike Željka Obradovića da zaustave kod protivnika, ne bi li olakšali sebi put do 11. pobede u Evroligi.

Sa druge strane, Partizan je maltene od početka takmičenja najbolji u šutu za dva i sa linije penala, a ti procenti su uglavnom dobri kada se igra kod kuće, tako da što ne očekivati da se to ponovi i na meču protiv Bajerna.

Isto gde su crno-beli bolji to je igra u napadu. Partizan u proseku postiže 83,2 poena po meču, za razliku od Bajerna čiji je napad tek 13. sa 79,6 poena.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.
Pogledaj vesti o: Evroliga

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.