Pobeda „crno-belih“ u Poljskoj

Izvor: Politika, 11.Nov.2010, 11:46   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pobeda „crno-belih“ u Poljskoj

Četvrto kolo Evrolige košarkaša: Prokom – Partizan MTS 62:69 (18:20, 18:19, 15:13, 11:17)

Partizanovi košarkaši bili su za korak ispred Prokoma gotovo čitavim tokom susreta četvrtog kola Evrolige u Gdinji, i bolju igru su i materijalizovali pobedom od 69:62 (20:18, 19:18, 13:15, 17:11).

Bilo je to izvesno najlakše gostovanje za “crno-bele“ u borbi za plasman u Top 16, ali imajući >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << u vidu poraze i loše partije koje su pokazali u proteklom periodu, mogu da budu zadovoljni i načinom na koji su stigli do potencijalno prekretničkog trijumfa.

Srpski šampion je odlučujući udarac mogao da zada dva minuta pre kraja, kada je pri vođstvu od 63:58 Dragan Milosavljević promašio oba slobodna bacanja, ali su njegov propust nadoknadili saradnici iz spoljne linije 40 sekundi pre kraja – Lafajet je asistirao, a pod obručem usamljeni Kecman poentirao za ispostavilo se nedostižnih 65:60 (u međuvremenu Varda ubacio dva poena i promašio „trojku“).

Najveći deo napadačkog posla ipak je obavila centarska linija Partizana, ubacivši 44 poena, od kojih su najznačajnija bila ona tri Nejtana Džavaija, pre Milosavljevićevih „penala“, kada je dobio duel sa Vardom i uz koš pogodio i dodatno slobodno bacanje. Džavai je dominirao u drugoj četvrtini, iskoristivši boravak Ratka Varde na klupi – nekadašnji centar Partizana, najbolji akter u domaćem timu, brzo je uveden u probleme sa ličnim greškama i u prve tri četvrtine odigrao je samo 13 minuta.

Partizanovi visoki igrači su bili ubojiti i kada je reč o šutu iza linije za tri poena: ubacili su četiri od pet „trojki“ ekipe, od kojih su tri bile delo Džejmsa Gista, prvog pojedinca susreta. Američki krilni centar je početkom drugog poluvremena pokrenuo drugove do prve prednosti od sedam poena, koliko su sinoć najviše i imali.

Partizanov „plejmejker“ Oliver Lafajet promašio je svih devet šuteva „iz igre“, ali bi u adaptaciji moglo dosta da mu pomogne to što je od trenera Jovanovića dobio 30 minuta, što je bila i najveća „minutaža“ u pobedničkom timu. Svoju najbolju partiju u Evroligi odigrao je Milosavljević, zaslužan i što je Partizan ovoga puta dobro ušao u meč.

Dobitak za beogradsku ekipu je povratak Jana Veselog, koji je ušao u igru polovinom prve četvrtine, i na terenu proveo 20 minuta. Sa povredom ruke, nije uspeo da „upiše“ nijedan skok, ali je tri puta proigrao saigrače. Ovoga puta mu se ne mogu zameriti tri promašena slobodna bacanja, ali ta boljka za Partizan i dalje stoji: ovoga puta nije iskoristio 11.

Ali, 11 izgubljenih lopti je pozitivna strana Partizanove igre, 18 je imao Prokom, koji je delovao prilično haotično, kako zbog nepovezanosti, tako i zbog niza faulova u napadu i grešaka u „koracima“. Nije bilo mnogo drugačije ni kada je u finišu igrao sa četvoricom svojih Amerikanaca i Vardom.

Partizan ovog vikenda očekuje i gostovanje u Češkoj, u NLB ligi protiv Nimburka, a u sredu u „Pioniru“ dočekuje Kahu Laboral, sada sa šansom da u utakmici protiv španskog prvaka napravi veliki korak ka drugom krugu elitnog takmičenja.

Dvorana u Gdinji. Gledalaca: 4.654. Sudije: Lamonika (Italija), Bulto (Španija), Bardera (Francuska).

Aseko Prokom: Gidens 5 (jedna „trojka“), Juing 10, Videnov, Vilks 2, Braun 16 (2), Jagla 4, Lapeta, Vitka, Šćotka 1, Varda 14 (2), Barel 6, Hričanjuk 4.

Partizan MTS: Lafajet 1, Kecman 9, Klobučar 3, Lučić, Milosavljević 7 (1), Katić 10, Džavai 15, Mitrović, Božić, Gist 16, Veseli 5, Đekić 3 (1).

S. R.

objavljeno: 11.11.2010.

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.