Pobeda Partizana, meč za zaborav

Izvor: B92, 01.Nov.2016, 18:46   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pobeda Partizana, meč za zaborav

Košarkaši Partizana savladali su Štelmet Zjelonu Goru 58:56, u jednoj od najlošijih utakmica u poslednjih nekoliko godina.

Dva tima su izgubila čak 37 lopti tokom 40 minuta igre, ispromašivali su se i jedni i drugi, a Partizan je na kraju slavio serijom 8:2 u poslednja dva minuta, na krilima Novice Veličkovića.

Crno-beli su u nekoliko navrata imali sedam, osam poena prednosti, ali su svaki put igrači >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Aleksandra Džikića to uspevali brzo da prokockaju brojnim greškama. Štelmet je postigao više trojki nego "dovojki".

Najefikasniji u Partizanu opet je bio Veličković sa 15 poena uz 7 skokova, i jedni sa dvocifrenim učinkom. Po sedam poena dodali su Branislav Ratkovica, Stefan Birčević i Vanja Marinković, a posebno je podbacio Vilijem Hečer koji je promašio devet od 12 šuteva.

Kod gostiju, koji su za 40 minuta postigli svega 18 koševa, od čega su čak deset bile trojke, najefikasniji je bio Florens sa 16 poena (4/10 tri), dok je osam dodao Košarek uz 4 asistencije.

Partizan je tako slavio u prvom meču kod kuće u Ligi šampiona ove sezone, pa posle tri kola ima skor 2-1, dok je Štelmet doživeo drugi poraz.

U Pioniru je bila nešto slabija poseta nego inače na utakmicama Partizana, na šta je verovatno uticao termin od 18 časova tokom radnog dana, te cena karata od 500 dinara.

Crno-beli su sledećem kolu gostuju bivšem rivalu iz ABA lige Solnoku u Mađarskoj, 9. novembra. U ostalim mečevima trećeg kola u Grupi E igraju AEK – Bešiktaš, Dinamo Sasari – Šarlroa, Ludvigsburg – Solnok.

Poljaci su izgubili čak četiri lopte na otvaranju meča, ali igrači Partizana nisu uspeli to da iskoriste, poveli su 5:3, ali su promašili čak devet od prvih deset šuteva (0/6 za tri), pa su gosti preokrenuli na 9:5. Seriju poraza crno-beli okončavaju sjajanom alej-up kombinacijom Ratkovice i Vrapca koji atraktivno zakucava, a zatim iskusni plej pogađa i prvu trojku za egal (10:11).

Tek u završnici četvrtine oba tima su ušla u dobar ritam, trojke su pogađali Veličković i Robinson za Partizan, a Florens i Grusecki za Štelmet, pa su ekipe bile izjednačene posle prvih deset minuta (17:17).

Nakon što su gosti poentirali na otvaranju drugog perioda za vođstvo 22:19, usledio je sjajan period igre crno-belih, posebno se razigrao Veličković (četiri poena), trojku je pogodio Marinković, posle ukradene lopte pogodio je i Hečer, pa Partizan stiže do šest poena prednosti (28:22).

Ušli su crno-beli potom u novu krizu, nisu imali rešenja u napadu, napravili su nekoliko grešaka, ali gosti u međuvremenu nisu uspevali skoro ništa da pogode iz igre, ubacuju svega jednu trojku preko iskusnog Kelatija. Džikić tajm-autom uspeva da razmrda svoje igrače koji vežu dva dobra napada, te poenima Robinsona i Birčevića stižu do maksimalnih +8 (33:25).

Međutim, crno-beli nastavljaju sa oscilacijama i izgubljenim loptama, tri napada su upropastili lošim dodavanjima, pa Štelmet sa još dve trojke (devet koševa, od toga šest trojki) smanjuje zaostatak na svega tri poena pred poluvreme (35:32), ali treći faul pravi jedan od ključnih igrača gostujućeg tima Florens.

Drugo poluvreme počelo je u stilu prvog, bez poena u prva dva minuta uz nekoliko grešaka i promašaja, a treći faul napravio je plej Partizana Hečer. Period bez koša konačno prekida najbolji pojedinac Partizana na ovom meču Veličković, potom pogađa i Ratkovica za novih +7 (39:32).

Međutim, Džikićev tim je nastavio po startom, nakon dva dobra, usledila su dva-tri loša napada, Ratkovica gubi loptu dva puta u nizu, što Poljaci kažnjavaju koševima Đurišićai Košareka (trojka) za novi povratak u egal (39:39). Agonija crno-belih je nastavljena do kraja kvartala, Partizan puna četiri minuta nije postigao koš, pa je Štelmet prekorenuo rezultat na 45:41.

Agonija, moglo bi se reći i antikošarka je nastavljane i u poslednjem periodu, prva tri minuta donela su samo jedan koš, pogodio je Hečer, pa publiku su "zabavljali" katastrofalni napadi dva tima. Sredinom perioda Partizan nekako uspeva da poveže dva napada sa poenima, a Birčević posle ukradene lopte zakucava za preokret na 46:45.

Poljaci nisu uspevali da postignu koš više od pet minuta, ali crno-beli to ne koriste, pa Štelmet čim je konačno nešto ubacio, a to su opet bile trojke, tri u nizu za preokret na 54:50, dva minuta pre kraja. Seriju gostiju konačno prekida Veličković, nakon čega greši Zajcev, a Hečer uspeva nekako da položi loptu i izjednači.

Usledio je promašaj Đurišića iz zicera, Zajcev pravi novu glupost i faulira Ratkovicu, koji pogađa oba slobodna bacanja, za 56:54, 34 sekunde pre kraja. Poljaci šokiraju crno-bele alej-up akcijom iz auta za izjednačenje, ali sjajni Veličković opet pogađa, osam sekundi pre kraja, a Florens gazi aut liniju i Partizan stiže do pobede sa 58:56.

Partizan je šutirao 23/60 iz igre, pogodio je svega četiri od 22 šuta za tri poena, a nije mu mnogo pomogla ni dominaciju u skoku (44-34), jer su crno-beli izgubili čak 19 lopti.

Na sreću navijača srpskog tima, jednako su grešili i Poljaci (18), te još slabije šutirali, 18/59 iz igre, ali su pogodili deset trojki, doduše iz 32 pokušaja.
Pogledaj vesti o: Liga Šampiona

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.