Pet lopti u mreži „crno-belih“

Izvor: Politika, 06.Nov.2015, 00:39   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pet lopti u mreži „crno-belih“

Fudbalska Liga Evrope: Atletik Bilbao – Partizan 5:1(3:1). - Srpski prvak izbegao i ubedljiviji poraz...

Kao da su „zalutali“ na stadion „San Mames“ u Bilbau, fudbaleri Partizana doživeli su debakl protiv Atletika u četvrtom kolu L grupe Lige Evrope. A moglo je da bude i gore od konačnih 5:1(3:1).

Pred dobro popunjenim tribinama, srpski šampion delovao je nekoliko klasa slabije od španskog tima, i teško da bi bilo bitno drugačije i da je mogao >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << da računa na Andriju Živkovića i Darka Brašanca. Poraz od ponosa Baskije je i bio očekivan, ali „crno-beli“ ne da ničim nisu opravdali poziciju koju su ove sezone ostvarili u Evropi nego su podsetili na neke ranije katastrofe na međunarodnoj sceni.

Partizanova orijentacija da čeka rivala sa svim igračima na svojoj polovini nije dugo sačuvala gol. U 16. minutu, posle duela Balažica i Aduriza u šesnaestercu, u kojem je defanzivac „crno-belih“ izgubio ravnotežu i promašio fudbal, lopta je pala na sedam, osam metara od gola poludesno. Tu je stigao Injaki Vilijams i lako savladao Kljajića.

Srpski šampion je startovao sa Umaruom kao špicem, a Grbićem na desnom krilu (Stevanović na levom) preko kojeg je već u 17. minutu poravnat rezultat. Grbić nije prošao, ali je lopta otišla nekoliko metara nazad ka Vulićeviću koji je „iz prve“ odigrao iza leđa odbrane za Umarua. Nakon što je na trenutak zastao da izbegne ofsajd (uz tu aut liniju pomoćni sudija je bila Grkinja Krisula Korpompila), Kamerunac je izbio sam sa loptom prema golu. Usledio je prvi pogodak Partizana u sada šest mečeva dugoj istoriji nastupa na španskom tlu – 1:1.

Možda je i bio faul nad Balažicem koji su kod prve kapitulacije tražili njegovi saigrači, ali Partizan nije smeo da dozvoli drugu, tek što se ohrabrio, na način na koji je to učinio. Atletik je ponovo poveo posle akcije u tri poteza: Benjat je sa 20 metara od gola poslao loptu kroz odbranu za Aduriza koji je sa leve strane „zavrnuo“ u peterac. Tamo je bio crnoputi Vilijams i samo sproveo loptu - 2:1.

Loše veče za Partizanovu odbranu nastavilo se povredom Gregora Balažica kojem je u 26. minutu pri doskoku „stradalo“ koleno i na nosilima je iznet sa terena. Umesto njega zaigrao je Ćirković, koji je u 39. minutu na 17 metara faulirao Aduriza, kome bi inače bio otvoren put ka golu.

Benjat je sjajan izvođač slobodnih udaraca, što je pokazao i u Beogradu, a ovoga puta mu je posao olakšao Partizanov debitant na golu u evropskim utakmicama. Filip Kljajić nije stao u svoj levi ugao koji je trebalo da pokriva i u koji je lopta i otišla – 3:1.

U prvom poluvremenu Atletik je imao još tri dobre prilike: po jednom su sa desetak metara iz otvorenih pozicija šutirali Vilijams i Aduriz, a glavom Susaeta. Partizan je imao još jedan dobar kontranapad u 29. minutu, kada je Stevanović uposlio Umarua koji nije uspeo da primi loptu.

Utakmici je rezultatsku draž umalo vratio golman Atletika Ererin u 54. minutu, kada je povratna lopta pored njega krenula ka golu, ali ju je stigao na par metara od linije.

Najbolja dva igrača Atletika kreirala su njegov četvrti gol u 71. minutu. Benjat Ečeberija je centrirao sa 30 metara, a Aric Aduriz sa deset metara, između Vulićevića i Fabrisija, glavom poslao loptu u mrežu.

Na nesreću Partizana, motivisani su bili i „rezervisti“ kojima je šansu u završnici dao trener Valverde, pa je Atletik u 81. minutu vodio sa 5:1. Slično kao kod drugog gola, odbrana je izigrana u tri poteza: Eraso - Aduric – strelac Elustondo. U 83. je Kljajić sprečio da Aduric glavom upiše i šesti pogodak...

Stadion: „San Mames“. Gledalaca: 45.000. Sudija: Mihail Kukulakis (Grčka). Strelci: 1:0 Vilijams u 16, 1:1 Umaru u 17, 2:1 Vilijams u 19, 3:1 Benjat u 40, 4:1 Aduriz u 71, 5:1 Elustondo u 81. Žuti kartoni: Ćirković, Fabrisio, Vulićević, Šaponjić, Jevtović.

Atletik: Hererin 6, Boveda 7, Ečeita 7, Laport 7, Balenziaga 7, Benjat 8 (od 74. Elustondo 7), San Hoze 7, Vilijams 8 (od 64. De Markos 7), Raul Garsija 7 (od 67. Eraso 7), Susaeta 7, Aduriz 7.

Partizan: Kljajić 5, Vulićević 5, Balažic – (od 26. Ćirković 5), Fabrisio 5, Subić 5, Jevtović 5, Lukić 5, Babović 5, Grbić 5, Stevanović 5 (od 74. Ninković -), Umaru 6 (od 46. Šaponjić 5).
Pogledaj vesti o: Partizan

Nastavak na Politika...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.