Pešić: Derbi je ružna priča

Izvor: Politika, 26.Dec.2011, 23:18   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pešić: Derbi je ružna priča

Iskusni stručnjak apeluje da oba kluba rade na stvaranju ambijenta dostojnog tradicije njihovog rivalstva

Što se ishoda 206. košarkaškog derbija tiče, Partizan je izvojevao još jednu laku pobedu, ali prema rečima trenera Crvene zvezde Svetislava Pešića, to je poslednje čemu bi se radovao. Još pre par sezona kada je predvodio „crveno-bele” >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << uverio se koliko je decenijama građeno rivalstvo na sportskim temeljima dovedeno do apsurda odlukom da mečevima prisustvuju samo navijači domaćina, a antagonizam zadire mnogo dublje od navijačkih grupa.

– Vrlo glasno kažem, derbi je postao ružna priča. Bez obzira ko bio domaćin, bez navijača oba kluba, puštanja ulaznica u prodaju, to nema blage veze sa sportom, priredbom koja bi trebalo da bude praznik košarke. Ne pada mi na pamet da svaljujem krivicu na bilo koju stranu, ali pitam se ko to ima pravo da ovu svetkovinu proglasi utakmicama „visokog rizika” i nikom ništa. Takođe, kako je moguće da u fudbalu na tribinama budu navijači oba kluba, a u košarci je to tema o kojoj niko i ne govori – istakao je Pešić.

Pokušao je, kako kaže, pre par godina kada je prvi put došao u Zvezdu da nešto promeni i tražio pomoć od kolege Vujoševića. Dobio je odgovor da su stvari krenule rđavim tokom i da se tu ništa ne može učiniti. Ipak, Pešić nema nameru da odustane od borbe da se derbiju vrati nekadašnji sjaj i prvenstvena svrha.

– Bio sam očigledno naivan, ali voleo bih da kao trener i čovek košarke dam doprinos da se derbi vrati onima kojima najviše pripada – navijačima. Jasno je da ovo jedino klubovi mogu da raščiste, uz pomoć sportskih i društvenih institucija. Svako od nas, članova uprava, igrača i trenera mora da shvati da nije on najvažniji, kao ni to ko će da pobedi i osvoji titulu. Ovakvim ponašanjem stvara se pored sportske i društvena šteta, mladi se od malih nogu uče netrpeljivosti i netoleranciji. Mi smo tu zbog ljudi koji vole sport, da dođu i uživaju u košarci. Krajnje je vreme da prestanemo da afirmišemo one koji na tribine ne dolaze iz sportskih pobuda i koji uživaju u pobedi po svaku cenu– upozorio je Pešić.

M. S.

objavljeno: 27.12.2011.

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.