Izvor: Politika, 09.Apr.2014, 11:47   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Penal i holokaust

Predsednik saveza jevrejskih opština Srbije Ruben Fuks smatra da sporna rečenica iz teksta uprave Partizana nije antisemitska, već da je olako napisana

Istina je da je sudija Darko Bogdanović jedva dočekao da svira penal za Vojvodinu u zaustavnom vremenu protiv Partizana, pa su Novosađani izjednačili na 1:1. Ali, zar je jedan sumnjiv jedanaesterac razlog da se uprava FK Partizan oglasi skandaloznim saopštenjem, >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << tvrdeći da je pozicija kluba u srpskom fudbalu slična položaju Jevreja u Nemačkoj tokom Drugog svetskog rata.

Jeste napadač Vojvodine bio izvan šesnaesterca Partizana kada je oboren. Ali, pobogu, zar da se zbog toga u Humskoj 1, uporede sa žrtvama holokausta? 

Crno-beli su u saopštenju o nezadovoljstvu aktuelnim položajem Partizana u srpskom fudbalu, doslovce napisali da bi čak i jevrejski klub da je postojao u nacističkoj Nemačkoj imao poštenije suđenje i bolji tretman. Razume se da je uprava Partizana zaboravila da pomene kako je isti sudija isključio igrača Vojvodine na samom početku utakmice, te je Partizan gotovo čitavu utakmicu imao igrača više.  

Potom su isti pisci saopštenja napisali novo pismo, ovoga puta, upućeno Savezu jevrejskih opština, koje ih je prethodno blago upozorilo na neprimerene asocijacije zbog jednog pogrešno dosuđenog penala. Međutim, i to izvinjenje Partizana je sadržalo nekoliko rečenica o obespravljenosti kluba, uz podsećanje da Partizan gaji veoma bliske i prijateljske odnose sa brojnim pripadnicima jevrejskog naroda, što se moglo videti i po angažovanju gospodina Avrama Granta kao trenera Partizana.

Predsednik saveza jevrejskih opština Srbije Ruben Fuks smatra da sporna rečenica iz teksta uprave Partizana nije antisemitska, već da je olako napisana.

– Ne procenjuju se namere onoga što je izrečeno, već moguće posledice. A posledica jeste relativizacija holokausta. U tom smislu smo napisali izjavu, a primedba da se naša reakcija smatra blagom ne stoji. Mi, naime, smatramo da je naša reakcija bila adekvatna, u poređenju sa mogućom reakcijom na mnoge antisemitske grafite, publikacije ili stavove koji se objavljuju na društvenim mrežama. Partizan se izvinio i to je za nas dovoljno. U sportskom klubu Partizan, dugo godina je funkcioner bio Božo Švarc, preživeli logoraš iz Jasenovca, dok je trener Partizana bio Jevrejin Ilješ Špic. Prema tome, oni koji znaju istoriju Partizana ne moraju da se pozivaju na gospodina Granta – ocenjuje Fuks. 

Istoričar dr Predrag J. Marković ukazuje da se upravo Svetski jevrejski kongres ježi od olake upotrebe reči kao što su holokaust ili genocid. 

– Istoričari su takođe vrlo nezadovoljni kada se reč genocid isuviše upotrebljava povodom rata u Bosni, jer se time poništava strahovita jedinstvenost holokausta. Jedino se genocid u Ruandi, ako tako može da se kaže, „približio holokaustu”, dok je kod nas reč „genocid” instrumentalizovana i zloupotrebljavana, mahom u propagandne svrhe. Naravno da je saopštenje FK Partizan uvreda za žrtve holokausta, kao što se i olako upotrebljava reč genocid koju često koriste Hrvati ili Bošnjaci kada govore o građanskom ratu u bivšoj Jugoslaviji – ocenjuje Marković.   

Međutim, u Evropskoj uniji su veoma osetljivi na bilo kakvu pomisao o javnom iznošenju rasističkih ili komentara koji se smatraju antisemitskim. Tako je poslanik Evropskog parlamenta i vodeći kandidat austrijske ekstremne desničarske Slobodarske stranke Andreas Melcer, podneo ostavku upravo zbog rasističkih komentara.

Melcer je pokrenuo lavinu kritika kada je nemački list „Zidojče cajtung” objavio da je on na jednoj manifestaciji u februaru rekao da EU preti opasnost da postane „konglomerat crnčuga gde je sve u haosu”.

Melcer je najavio ostavku, ali nije odstupio od svojih stavova, rekavši da nije učinio „ništa nečasno”, već je samo „izneo nekonformističko mišljenje na politički nekorektan način”.

„Zidojče cajtug” piše da je Melcer, takođe, rekao da je EU diktatura i da je u poređenju sa njom „Treći rajh verovatno bio bezobličan i liberalan, zato što je Hitlerov režim imao manje „pravila i propisa”. Melcer je kasnije, u jednom saopštenju, naveo da nije hteo da „učini trivijalnim” zločinački Treći rajh, već da je samo hteo da dočara apsurdnu opsednutost EU propisima na dramatičan način.

Takve neprikladne metafore, poslale su Melcera u političku istoriju.

Uprava FK Partizan ipak će imati mnogo više problema sa igrom svojih igrača na travi, nego sa sudbinom članova uprave koji pišu neprikladna saopštenja, koristeći se događajima iz istorije kojima zaista nije mesto u prljavim i niskim igrama koje se vode oko srpskih stadiona.

Aleksandar Apostolovski

objavljeno: 09.04.2014.

Nastavak na Politika...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.