Izvor: Politika, 13.Avg.2015, 15:03   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Partizanu preti Zvezdin scenario iz 2010. godine

Prilike u taboru dva naša najveća košarkaška rivala drastično su se za pet godina promenile, tako se danas Partizan bori za egzistenciju i opstanak, dok Zvezda stvara jak tim za nastup na evrosceni

Košarkaške prilike u dva naša najveća kluba umnogome podsećaju na one iz leta 2010. godine, samo su uloge drastično izmenjene.

Pre pet >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << godina Partizan je, posle istorijskog uspeha i plasmana na „fajnal-for” Evrolige, stvarao jak tim kako bi taj podvig pokušao da ponovi, dok je Crvena zvezda jedva spajala kraj sa krajem i bila na ivici bankrotstva.

Tada su Zvezdu, što posle odluke Arbitražnog suda, što zbog isteka ugovora, napustili nosioci igre iz prethodne sezone Marko Kešelj, Elmedin Kikanović, Vuk Radivojević i Nemanja Bjelica, kao i trener Aleksandar Trifunović. Uprava predvođena Mirkom Pavlovićem imala je, prema njihovim navodima, najmanji budžet u klupskoj istoriji koji je iznosio 500.000 evra.

– Stavovi državnih funkcionera i dežurnih sportskih radnika bili su krajnje nedobronamerni prema našem klubu. Spremnost da pomogne izrazilo je malo ljudi, ali su i oni često bili upozoravani da nije dobro pomagati Zvezdi. Kada bismo bili pomognuti sa 15 odsto sredstava koja su javna i državna preduzeća dala našem najvećem rivalu mi bismo sve svoje obaveze za ovu sezonu ispunili – govorio je u to vreme Pavlović.

Opterećeni dugovima iz prošlosti (u to vreme potraživanja su bila veća do 11.000.000 evra) operativci sa Malog Kalemegdana okrenuli su se mladim košarkašima, tako je okosnicu tima činio bekovski tandem Cvetković–Nedović, a igrali su još i Drča, Jelovac, Bakić, Nikolić i Amerikanac Jang.

Paralelno sa tim dešavanjima, Partizan se spremao za prvu sezonu bez Duška Vujoševića na klupi. Trenersku poziciju zauzeo je njegov dotadašnji pomoćnik Vlada Jovanović, a posle ogromnog uspeha i plasmana na „fajnal-for” Evrolige sklapan je tim koji bi taj podvig pokušao da ponovi.

Klub su napustili Amerikanci Mekejleb i Roberts, a umesto njih stigli su Lafajet (kojeg je kasnije zamenio Džeralds) i Gist, kao i Džavaji, Milosavljević i Katić. Prema rečima pojedinaca, svaki rezultat ispod plasmana u četvrtfinale Evrolige bio bi tretiran kao loš.

Košarkaši Vlade Jovanovića uspeli su da prođu u „top 16” fazu Evrolige, ali su tu završili takmičenje. U Jadranskoj ligi Partizan je po peti put zaredom osvojio ovo takmičenje. Na završnom turniru u Ljubljani „crno-beli” su u polufinalu savladali podgoričku Budućnost sa 62:58, a zatim u finalu domaću Olimpiju sa 77:74. U okvirima naše zemlje, Partizan je u Železniku odbranio Kup Radivoja Koraća, savladavši u finalu FMP sa 77:73. Sezonu su ponovo okončali osvajanjem prvenstva Srbije, pošto su u finalu bili bolji od Hemofarma sa 3:0 u pobedama.

Sa druge strane, Zvezdu su kroz tu takmičarsku godinu pratile velike muke, stalni štrajkovi igrača zbog neisplaćenih zarada, porazi su dolazili jedan za drugim, a čitava situacija kulminirala je na gostovanju u Hrvatskoj kada medicinski tim „crveno-belih” nije imao flastere, pa je bio primoran da ih pozajmi od rivala.

Zvezda je tu sezonu završila kao 13. u regionalnoj ligi, jedva izbegavši eliminaciju, a u domaćem prvenstvu zauzeli su peto mesto i nisu izborili plasman za Jadransku ligu naredne takmičarske godine.

Danas, pet godina kasnije, situacija je potpuno drugačija „crveno-beli” su finansijski stabilan klub, koji je pre nekoliko nedelja završio unapred pripremljeni plan reorganizacije (UPPR) i prema podacima Agencije za privredne registre (APR) prema njemu nema nikakvih potraživanja.

Zvezda se sprema za treću uzastopnu sezonu u najjačem evropskom takmičenju, dok je Partizan u veoma teškoj i, po oceni mnogih, u bezizlaznoj situaciji (nedavno su odustali od učešća u Evrokupu). Dug „crno-belih” prema nezvaničnim informacijama iznosi 4.000.000 evra, a izlaz iz teške finansijske situacije gotovo i da se ne nazire.

Slično kako je Pavlović govorio 2010. godine, danas govori trener „crno-belih” Duško Vujošević. On je mnogo puta do sada tražio pomoć državnih organa, sponzora i donatora kako bi Partizan „preživeo”.

– Dešava se ono što ja godinama pričam i upozoravam da će se desiti, ako se neke stvari bitno ne promene. I, sada, kada je to na sceni, tome se raduju oni koji su svesno do toga dovodili – izjavio je nedavno trofejni trener.

Čelni ljudi „crno-belih” odbili su, pre nekoliko godina, da na sličan način poput njihovih najvećih rivala reše finansijske probleme, a danas se egzodus košarkaša nastavlja iz dana u dan. Do sada su klub napustili Milosavljević, Pavlović, Mačvan, Milutinov, Dalo, Bezbradica, Kuzeloglu i Tepić i pitanje je sa kojim će sastavom „crno-beli” dočekati početak priprema i novu sezonu.

Po mišljenju mnogih, košarkaški poredak u Srbiji je izmenjen, dok je Zvezda partnerstvom sa FMP-om rešila svoja dugovanja, vratila grb u svoj posed, ali i što je najbitnije promenila način poslovanja, Partizan je nastavio po starom. Čini se da se „crno-beli” nisu adaptirali na novonastale okolnosti i mnogi s pravom strahuju za budućnost trofejnog kluba. Navijači, ali i bivši igrači košarkaške, kao i drugih sekcija Sportskog društva Partizan, prethodnih godina su pomagali u alarmantnim situacijama, međutim, čini se da ozbiljan klub na taj način ne može da funkcioniše.
Pogledaj vesti o: Večiti derbi,   Zvezda - Partizan

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.