Partizanov prvi korak ka odbrani titule

Izvor: Politika, 06.Jun.2012, 00:06   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Partizanov prvi korak ka odbrani titule

Finale košarkaškog plej-ofa: Partizan MTS – Crvena zvezda Diva 92:83 (23:14, 22:21, 19:28, 28:20) – 1:0 u seriji. – Prekosutra drugi meč

Zvezdini košarkaši uspeli su da od „minus 17” stignu do vođstva, u 30. minutu prve utak mice finala košarkaškog plej-ofa, ali je Partizan MTS, i bez drame u finišu, došao do pobede. Pri vođstvu od 75:71 (35. minut) vratio se svom glavnom oružju >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << u ovom meču, šutu za tri poena: sa tri takva pogotka utro je put ka trijumfu – 92:83 (23:14, 22:21, 19:28, 28:20).

„Trojkama” je šampion postigao 39 poena (13 ubačaja iz 27 pokušaja, prednjačio Milosavljević), čak devet više nego „dvojkama”. Pogocima iza linije za 6,75 metara (četiri u prvoj četvrtini) je i krenuo put dvocifrene prednosti već u prvoj deonici, uzimajući „otvorene” šuteve, kojih je za spoljnu liniju u prvom poluvremenu bilo i kada se na parketu nalazio mladi centar Bešović.

„Crveno-beli” su pokazali zbilja veliko srce posle 35:18 za Partizan, preokretom u stilu iz kragujevačke polufinalne „majstorice”, igrajući sjajno u trećoj četvrtini i bez Tomasa koji je zbog tri lične greške bio na klupi. U dva navrata su napravili 9:0, a u drugom naletu (Čovićeva „trojka” za vođstvo od 63:62) imali i šansu da sasvim uzdrmaju „večitog” rivala pred završni kvartal, ali Milutinovićev šut „iz kornera” nije bio precizan.

Posle meča su u Zvezdinom taboru u globalu bili zadovoljni svojim izdanjem, ali dobar ofanzivan skok, protiv ekipe kojoj nedostaje centar, i činjenica da je Partizan nateran na 19 grešaka (u proseku u sezoni ima 15 izgubljenih lopti) svakako ostaju u senci podatka da su „crveno-beli” uputili 18 šuteva više (oba tima po 28 pogodaka „iz igre”, gost imao jedan „penal” manje). Da odsustvo Katića nije iskorišćeno govori pre svega učinak Ilića i Lešića, koji su zajedno ubacili u dva od 11 pokušaja iz polja (prvi promašio i dva slobodna bacanja za prednost u 31. minutu). Pri tom, 92 poena su primljena a da je najbolji košarkaš protivnika, Milan Mačvan, imao doprinos od pet pogodaka...

Ovoga puta, akteri nisu komentarisali suđenje, a na terenu su najspornije bile dve situacije u nastavku, prilikom Zvezdinih napada kod „minus četiri”. Njen trener Pešić je protestovao, no u oba slučaja Partizan je na drugoj strani dolazio do „plus sedam”.

– Čestitam Partizanu. Počeli smo bez dovoljno agresivnosti, tek smo kasnije reagovali. Nemam šta da zamerim igračima. Zbog nedovoljno iskustva i emocija, nismo doneli pametne odluke u napadu, kada su bile potrebne – rekao je Pešić.

Zvezda će biti domaćin druge utakmice, prekosutra od 20 časova.

– Teška utakmica. U prvom poluvremenu smo dobro funkcionisali, a jako loše u trećoj četvrtini. Možemo bolje – izjavio je trener Partizana Vlada Jovanović.

Jedini incident na tribinama odigrao se početkom drugog poluvremena, kada se nekoliko navijača Partizana probilo u „tampon zonu” ispod semafora i pokušalo da stigne do Zvezdinih pristalica. Pri tom su polomili nekoliko stolica, koje su završile u publici koja je bila u parteru, a situaciju su smirili policija i redari. Vređanje igrača nije izostalo, na meti oko 200 Zvezdinih pristalica bio je Mačvan.

Dvorana: „Pionir”. Gledalaca: 5.000. Sudije: Vojinović, Nešković, Jevtović.

Partizan MTS: Kecman, Raduljica 13, Lučić 8 (jedna „trojka”), Milosavljević 18 (4), Bešović, Božić 3 (1), Čakarević 8, Džejms 15 (1), Mačvan 5 (1), Đekić, Anđušić 16 (3), Bertans 6 (2).

Crvena zvezda Diva: Čović 5 (1), Ilić 6, Lazić, Nedović 10 (2), Lešić 4, Subotić 13 (1), Radivojević 2, Nikolić, Tomas 21 (2), Milutinović 4, B. Popović 10, P. Popović 8.

G. Kovačević

objavljeno: 06.06.2012
Pogledaj vesti o: Partizan,   Večiti derbi,   Zvezda - Partizan

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.