Partizane, dobar dan, moje ime je Odbrana!

Izvor: MozzartSport.com, 22.Jan.2018, 15:52   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Partizane, dobar dan, moje ime je Odbrana!

Partizan je prvo primio 87 poena od Zadra, usledio je duel sa Igokeom u Laktašima gde su crno-beli dozvolili protivniku da ubaci 67 poena i, na posletku, meč protiv Cibone u Beogradu u kojem su gosti postigli 69 poena. Za ekipu koja je do tada redovno primala preko 90 poena, i to ne samo u Evrokupu, ove brojke zaista deluju kao kvalitativni napredak

Odbrana, odbrana i samo odbrana. Ključna reč koja ove sezone >> Pročitaj celu vest na sajtu MozzartSport.com << odzvanja u glavama košarkaša Partizana. Muku su mučili crno-beli od septembra naovamo da da taj možda i najvažniji segment košarkaške igre podignu na ozbiljan nivo i uglavnom im to nije polazilo za rukom. Čekali su navijači Partizana mesecima da vide kako će ekipa kod bivšeg trenera Miroslava Mute Nikolića da "zategne" odbranu po čemu je godinama bila prepoznatljiva. Utisak je da bi pre dočekali Godoa nego čvrstu i konstantnu defanzivu kod pomenutog stratega.

Nisu se stvari odmah promenile ni dolaskom novog trenera Nenada Čanka, što je i logično, jer ništa ne može preko noći. I kod Čanka je na početku ekipa delovalo u odbrambenom smislu raspušteno, ali se makar primetila razlika u borbenosti i pristupu. A u poslednje tri utakmice konačno je cela stvar krenula sa mrtve tačke i Partizan je počeo da igra ozbiljniju odbranu.

Prvo je protiv Zadra, direktnog konkurenta u borbi za četvrto mesto Partizan primio 87 poena, usledio je duel sa Igokeom u Laktašima gde su crno-beli dozvolili protivniku da ubaci 67 poena i, na posletku, meč protiv Cibone u Beogradu u kojem su gosti postigli 69 poena. Za ekipu koja je do tada redovno primala preko 90 poena, i to ne samo u Evrokupu, ove brojke zaista deluje kao kvalitativni napredak.

I ono što je takođe važno, u sva tri prethodna meča Partizan je zabeležio pobede čime je sačuvao kakve takve šanse za osvajanje četvrtog mesta i plasman u plej-of regionalnog takmičenja.Dolazimo do ključnog pitanja šta se to promenilo? Pre svega trener.

Očigledno da je igračima, za koje je bivši trener Nikolić tvrdi da baš i ne može da igra bog zna kakvu odbranu, njegov naslednik Čanak uspeo da pronađe defanzivne kvalitete i stavi ih u svrhu ekipe. I to je počelo da donosi rezultate. Takođe, evidentno je da je borbenost veća, da igrači više grizu i da su počeli da sa čupaju iz neke vrste apatije u koju su upali nakon ozbiljne serije poraza krajem prošle godine. I još jedna veoma važan trenutak - dolazak Đorđa Gagića. Iako ume ponekad da napravi nepotrebne faulove i sebe uvede u probleme sa istim, novi-stari centar Partizana definitivno je doneo čvrstinu u odbrani koša. To je nešto što je crno-belima nedosatajalo u prethodnom periodu kao hleb nasušni, a posledično tome i ostatak ekipe ima lakši posao u odbrani.

Dalje, Gagićevo prisustvo istovremeno je rasteretilo kapitena Novicu Veličkovića, jer mu ovaj pomaže na obe strane terena, pa i nekadašnji reprezentativac evidentno pruža znatno kvalitetnije partije u poslednje tri utakmice. A dobro je poznato da kada igra Novica, igra i Partizan.

Uprkos svemu najbrojanom, jasno je da tu ima još dosta prostora za napredak kada je u pitanju igra u odbrani. Pogotovo što su u ekipu stigla još dvojica novajlija Bondža Si i Kvame Von i posebno bi ovaj prvi trebalo da doprinese dodatno kada su u pitanju odbrana i skok na obe strane terena. Ali, Partizan, nema mnogo vremena i to je ono što je glavni problem.

Cela ekipa mora još brže odbrambeno da nastavi da napreduje jer su pred njom odlučujuće borbe za plej-of. A upravo će protiv tri najjače ekipe na Jadranu - Crvene zvezde, Budućnosti i Cedevete - u duelima u finišu ligaškog dela takmičenja taj Partizanov napredak biti stavljen na pravi ispit.

(FOTO: KK Partizana)

Nastavak na MozzartSport.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta MozzartSport.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta MozzartSport.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.