Izvor: Politika, 19.Okt.2014, 22:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Partizan zasluženo slavio najslađu pobedu

Bilo je i šansi i šuteva na obe strane, ali 147. fudbalskivečiti derbi“ ni ovog puta nije oduševio igrom. – Pirotehnika opet pokvarila sliku sa utakmice. – Tokom celog meča oko 200 policajaca na tartan stazi obezbeđivalo teren

Partizan je zasluženo slavio najslađu pobedu protiv najvećeg rivala. U 147. fudbalskom „večitom derbiju“ savladao je Crvenu zvezdu s 1:0. Nastavio >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << je seriju uzastopnih pobeda u šampionatima, koja je počela trijumfom protiv istog suparnika u prolećnom derbiju odigranom 26. aprila ove godine takođe u Humskoj (2:1) i sada je na broju 13. Ostao je i jedini superligaš u ovoj sezoni s maksimalnim učinkom u osam utakmica. Naneo je protivniku prvi poraz u Devetom prvenstvu Srbije i iako ima utakmicu manje (odloženi meč sa OFK Beogradom kod kuće) umakao mu četiri boda. Na 75. derbiju kao domaćin postigao je stoti pogodak, ukupno 4000. u svim prvenstvima i na Večnoj tabeli primakao se komšijama na samo dva boda.

Bez obzira što „crveno-beli“ imaju za čim da žale, pre svega zbog dve neiskorišćene kolosalne prilike najmlađeg aktera u istoriji derbija Luke Jovića (16 godina devet meseci i 25 dana), „crno-beli“ su bili „gladniji“ pobede i agresivniji. Stvorili su više povoljnih prilika i objektivno bili bolji. Ipak, presudio je izvanredan gol Drinčića iz slobodnog udarca.

Dvadesetak situacija pred oba gola, računajući i udarce s distance, možda mogu nekoga ko nije prisustvovao meču da navedu na pomisao da je derbi bio na visokom nivou. Međutim, igra je bila ispod renomea i jednih i drugih. Očigledno je da oba rivala imaju velikih problema na sredini terena, pa škripi u organizaciji napada i nema osmišljenih akcija. Na sreću i jednih i drugih to nema ko da kazni. Zbog toga treneri Nikolić i Lalatović ne smeju da se zavaravaju, a pogotovo ne da javno pričaju da su zadovoljni igrom. Daleko je to od evropskog nivoa, a naročito od onih najjačih kontinentalnih liga u kojima se, za razliku od naše, igra neki drugi „vanzemaljski“ fudbal.

Pobednik ima dvojicu iskusnih zadnjih veznih fudbalera Drinčića i Branka Ilića. Vremešni kapiten Saša Ilić je značajna ličnost na terenu za igru Partizana, ali je očigledno da više ne može da se vija sa dečurlijom. Grbić igra po boku, tako da ne čudi da se u nedostatku kreatora preskače najvažniji deo igrališta i dugim loptama traže najistureniji Danko Lazović i Škuletić.

Poraženi je pokazao da u ovom sastavu nema kvalitet da obrani titulu. Zvezda je do velikih prilika stizala gotovo isključivo iz kontranapada, a kada je trebalo da organizuje „obične“ atake nije imala ni ideje, niti rešenja. Mladi reprezentativac Kovačević je velika radilica neophodna timu. Darko Lazović je imao mnogo „praznog hoda“ i tek na momente potvrdio da je na terenu. Mlađani Ristić je nagovestio veliki potencijal, Bosančić samo na tren da nije zaboravio da igra, dok je Gavrić bio jedna od slabijih karika u timu. Sve ukupno, ovo je malo i nije dovoljno za iole zapaženiji učinak i serije pobeda koje donose pehar. Ipak, štofa ima, a da li će mladi trener Lalatović uspeti od njega da skroji šampionsko odelo saznaćemo krajem maja. Iz perspektive derbija za to će mu biti neophodno mnogo rada, truda i sreće.

Atmosfera u 147. duelu naših najboljih i najtrofejnijih klubova bila je za nijansu bolja nego na prethodnim susretima. Nažalost, oko sat vremena pre početka utakmice došlo je do kratkotrajnog sukoba između navijača sa istočne i severne tribine. Dva puta su gledaoci s južne strane pirotehnikom prekidali meč. Prva „pauza“ je trajala pet minuta, a druga tri. Upotrebe nedozvoljenih sredstava bilo je i na suprotnom delu stadiona, ali tada nije moralo da se čeka na razilaženje dima, jer on nije „stizao“ do terena. Uvredljivi slogani sa obe strane odavno su postali deo navijačkog folklora.

Jake policijske snage su obezbeđivale derbi. Tužno i ružno bilo je gledati oko 200 policajaca s punom opremom koji su tokom celog susreta raspoređeni po tartan stazi čuvali teren. Nešto gušće su bili smešteni ispred južne i severne tribine. Nažalost, i to je potrebno da bi se u koliko-toliko normalnom ambijentu održao najveći praznik našeg fudbala.

----------------------------------

Nova bruka u Humskoj

Navikli su predstavnici medija da nemaju nikakve uslove za rad na stadionu Partizana, da internet ne radi i da se na raznorazne načine dovijaju da pošalju izveštaje u redakcije. To može da iznenadi još samo strance, kojih je bilo na 147. derbiju. U klubu za ove probleme niko ne haje i nema nameru da ih reši. Umesto toga, u subotu uveče su se potrudili da se dodatno obrukaju.

S nevericom su novinari stajali ispred zaključane kapije kroz koju su morali da prođu da bi stigli do „Kluba sportista“ iznad klupskog restorana u kojem je održana konferencija oba trenera nakon derbija. Srećom, u pomoć je stigao jedan od radnika održavanja i „ključevima“, od kojih je jedan mnogo podsećao na motorcangle, a drugi na kalauz, nasilno razvalio bravu i omogućio im prolaz. Međutim, ni to nije bilo sve. Novo iznenađenje predstavnike medija zateklo je na ulazu u restoran kroz koji treba da prođu da bi stigli do cilja. Restoran je bio zatvoren, potpuno u mraku, a sva vrata zaključana. Posle podužeg čekanja neko je iznutra konačno otključao jedna vrata i omogućio im da ipak prisustvuju izlaganju trenera „večitih rivala“.

----------------------------------

Pobeda u jesen posle 15 godina

Partizan je posle 15 godina savladao Crvenu zvezdu u jesenjem derbiju u Humskoj. Od raspada SFRJ ovo je bio tek deseti derbi odigran na stadionu „crno-belih“ u prvom delu sezone i treća pobeda domaćina. Inače, gost je slavio samo 1993. godine (2:0), a šest puta je bilo nerešeno.

----------------------------------

Saša Ilić stigao Boru Kostića

Kapiten Partizana Saša Ilić je stigao legendarnog bombardera Crvene zvezde Boru Kostića. Obojica su igrali u 23 prvenstvena derbija. „Bolji“ od njih je samo legenda „crno-belih“ Momčilo Vukotić sa 25 nastupa.

Đorđe Smiljanić

objavljeno: 20.10.2014.
Pogledaj vesti o: Večiti derbi,   Crvena Zvezda

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.