Izvor: Piplmetar.rs, 07.Avg.2023, 02:30

Partizan probio led u Novom Sadu: Saldanja i Menig sjajnim golovima rešili derbi protiv Vojvodine

Foto: FK Partizan – M. Todorović


Ako je u Bačkoj Topoli pobedu oduzeo nedostatak sreće, koncentracije ili “viša sila” sa pištaljkom, onda je u Novom Sadu sve došlo na “naplatu” u režiji Partizana, koji je u derbiju kola savladao Vojvodinu sa 2:0. Golove za crno-bele su postigli Mateus Saldanja i Kvinsi Menig u drugom delu utakmice, koja je tradicionalno bila zanimljiva, borbena, puna sportskog naboja…
Iskoristio je Partizan činjenicu >> Pročitaj celu vest na sajtu Piplmetar.rs << da je Vojvodina pre samo tri dana igrala težak evropski meč, u kome je eliminisana, bolje ušao u utakmicu, agresivnije, rešenije da što pre postigne gol i olakša sebi posao na teškom, natopljenom terenu szadiona “Karađorđe”. I sve je sasvim dobro funkcionisalo u uvodnim minutima, crno-beli su pritisli domaćina, nanosili mu priličnu “štetu” po bokovima, gde su Ksander Severina i Kvinsi Menig mučili čuvare, lako prolazili i u centralnom delu terena, koji je suvereno kontrolisao Frank Kanute, ali se problem javljao u poslednjoj trećini terena gde tim Igora Duljaja nije ili birao prava rešenja ili je nedostajalo koncentracije u završnom udarcu.
Punih 25 minuta Partizan je napadao, pokušavao, tražio način da otvori prostor, pronađe pukotinu koju bi iskoristili Natho sa završnim pasom ili Saldanja, no, nije to bio dan Izraelca koji je u početku dobro distribuirao loptu, ali je vremenom počeo da se muli, što se odrazilo i na napadača, kome je bivalo sve teže da se izbori sa odbranom bez prave lopte, često okrenut leđima, sa jednim ili dva defanzivca “na ramenu”.
Imali su crno-beli neke solidne prilike, dva puta preko Kvinsija Meniga i to oba posle dobrih akcija, ali su udarci Holanđanina bili slabi i davali priliku bloku da reaguje. Uspeo je i Natho da “spakuje” jednu priliku Saldanji i to pošto se izvukao na levi bok, potom i uputio dobar povratni pas, međutim, slabo je Brazilac zajvatio loptu i prilika je otišla u neprovrat.
Foto: FK Partizan – M. Todorović


U tom uvodnom periodu igre dvojica bočnih defanzivnih igrača Vojvodine su zaradila žute kartone, ali Partizanova krila, iako u početku agresivna, nisu koristila taj benefit, kasnije izgubljen promenom odnosa snaga, koji je Vojvodina počela da “priređuje” gotovo po isteku pola časa igre.
Jasno je da Novosađani nisu imali neki ozbiljniji plan u polju, ali su koristili taj jedan super kvalitet-brzinu Nikole Čumića, sve češće tražeći krilnog napadača dijagonalama na levo bok, gde je počeo da zadaje ozbiljne probleme gostima iz Beograda.
Delovalo je to isprva prilično nemušto. Čitljivo i predvidivo, ali je iz napada u napd podizalo samopouzdanje Novosađanima i dovelo ih u jednom momentu iz pozicije lovinu na mesto “lovca”. Tome su u mnogome doprineli i neki propusti odbrane crno-belih, koja je samoj sebi nametnula pritisak i dopustila domaćinu da “prodiše”.
Međutim, imala je i Vojvodina sličan problem u poslednjoj trećini terena, uspevala je da probije blok, ali je nedostajalo pravo rešenje u završnici, čekalo se da nešto učine Čumić ili Malbašić, koji se kasnije “priključio”, no, sve se svodilo na centaršuteve na koje niko nije reagovao na pravi način.
Ritam je u smiraju prvog dela prirodno opao, ali je Partizan i u tom periodu imao dve soliudne situacije, prvo preko Severine sa distance, potom i Belića, posle centaršuta Antića, međutim, oba pokušaja su išla pravo u golmana Carevića.
Nisu treneri menjali timove u nastavku, ali je Partizan već posle dva minuta u drugom poluvremenu stigao do vođstva. Bila je to akcija koja nije obećavala previše, jer igrači Vojvodine bili u brojčanoj prednosti na levoj strani, međutim, Mateus Saldanja i Bibars Natho su duplim pasom, odnosno sjajnim proigravanjem Izaelca kroz noge, izigrali čuvare da bi Brazilac pogodio dalji ugao i postigao drugi gol na drugom meču za Partizan – 0:1.
Još nekoliko minuta su crno-beli kontrolisali dešavanja na terenu, dok se domaćin oporavljao od šoka, a onda je usledio kontraudar Vojvodine, koji je trajao dobrih desetak minuta, a u kome su samo sreća I manjak koncentracije spasli tim Igora Duljaja.
Tri odlične prilike su stvorili Novosađani, pošto je slednji blok Partizana prilično oslabio i ostavio odbranu na iskušenjima. Dva puta je pokušao Čumić, jedan od tih udaraca je okončan kornerom posle koga je Crnomarković gađao dalji ugao, a Malbašić kasnio za delić sekunde da sprovede loptu u praznu mrežu. Morao je Duljaj da reaguje izmenama, da unese svežinu, ali i predupredi žute kartone u svom timu.
Odbranio se nekako Partizan i, kada je “ofanziva” domaćina prošla bez kazne, počeo da se stabilizuje, prepuštajući Vojvodini loptu u srednjoj zoni, a uz to i vrebajući kontranapade preko Severine i Meniga.
Nekoliko puta nije bilo uspešno, ali je onda u 74. minutu “sevnula” kontra koja je donela drugi gol i mirniju završnicu. Posle prekinute akcije Vojvodine, lopta je stigla do Natha koji je povukao nekoliko metara, a potom proigrao Kvinsija Meniga, koji je su svom stilu gađao preko bloka i postigao sjajan pogodak – 0:2!
Pokušala je Vojvodina u završnici da se trgne, da bar unese neizvesnot, međutim, videlo se da igrači Radoslava Bataka nemaju dovoljno svežine, pogotovo ne posle nekoliko promena Duljaja, pa je Partizan bez većih problema upisao prvu pobedu u sezoni.
(Telegraf.rs)


Opširnije
Izvor: Telegraf.rs

Pogledaj vesti o: Partizan

Nastavak na Piplmetar.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Piplmetar.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Piplmetar.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.