Partizan pred nepoznatim izazovom – petogodišnjak opasan iz kontri VIDEO

Izvor: B92, 04.Avg.2023, 11:14

Partizan pred nepoznatim izazovom – petogodišnjak opasan iz kontri VIDEO

Fudbalere Partizana čeka putovanje u Azerbejdžan u trećem kolu kvalifikacija za Ligu konferencija.

Crno-bele čeka dvomeč sa klubom osnovanim pre samo pet godina, ekipom Sabaha Masazira, malog mesta na 16 kilometara od prestonice Bakua.

Sabah je u drugom kolu kvalifikacija eliminisao letonski RFS Rigu sa ukupnih 4:1.

Rezultat zvuči ubedljivo, ali Sabah nije bio toliko dominantan na terenu tokom 180 minuta.

Štaviše, letonski tim je u >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << oba meča imao više od igre, u prvom susretu dominirao, ali su Azeri surovo kažnjavali svaku grešku i sjajno koristili otvoren prostor za kontre.

Posebno su bili opasni brzonogi napadači Džoj-Lens Mikels, najbolji strelac tima u prethodne dve sezone, te Nigerijac Emanuel Apeh.

RFS je krenuo silovito u prvom susretu, jurio brz gol, da bi se Letoncima sve srušilo već u 22. minutu.

Fudbaleri Sabaha su organizovali brzopoteznu akciju po desnoj strani, odakle lopta stiže u kazneni prostor.

Nakon što ju je promašilo nekoliko igrača oba tima, ona stiže pred Bojana Letića koji je zakucava pod prečku.

Letonci su tada morali da krenu još ofanzivnije, pritiskali su odbranu Sabaha, imali skoro 20 šuteva, ali su samo četiri išla u okvir gola.

S druge strane, Azeri su svesni odličnog rezultata strpljivo čekali novu šansu i dočekali je u desetom minutu drugog poluvremena.

Nakon duge akcije lopta je opet otišla na levu stranu, odakle je usledio centaršut u peterac.

Opet štoperi RFS-a nisu uspeli da je izbace u polje, Mikels je dobio vazdušni duel sa čuvarom, a lopta se odbila na metar od gola do Davita Volkovija kojem nije bilo teško da je ubaci u nebranjenu mrežu.

Zanimljivo, trener Sabaha Murad Musajev je na ovom meču iskoristio samo tri izmene i zamenio svu trojicu napadača, dvojicu već na poluvremenu susreta.

U odnosu na prvi meč, Musajev je u revanšu formaciju promenio sa nešto zatvorenije 4-2-3-1 u potpuno ofanzivnih 4-3-3, uz drugačiju napadačku trojku.

Volkovi je ostao na poziciji glavnog centarfora, ali su Mikels i Til u prvoj postavi na poziciji krila zamenili Nurijeva i Alasgarova.

Sabah je očekivano nastupio oprezno u revnašu i više mislio o svom nego o protivničkom golu.

Dodatni "vetar u leđa" im je dao crveni karton za igrača RFS deset minuta pre poluvremena.

Međutim, Letonci ipak uspevaju da se vrate u igru sjajnim golom Ikaunijeksa sredinom drugog dela meča.

Ikaunieks se fantastično snašao u srcu kaznenog, iskoristio lošu reakciju štopera Sabaha nakon ubacivanja lopte od Dragoljuba Savića sa desne strane, te posle izvrsne reakcije zatresao mrežu.

Letonci tada kreću na sve ili ništa, kada se pokazalo koliko je Sabah opasan iz kontri.

Azeri su izjednačili već u 77. minutu kada je Emanuel Apeh gurnuo loptu u prazan prostor za Mikelsa, koji beži čuvarima, potom jednom fintom "okreće" dvojicu u kaznenom prostori i lako matira golmana RFS-a.

Gosti se nisu predavali do kraja, što je omogućilo Sabahu potpuni preokret u nadoknadi vremena kada su četvorica domaćih igrača ispred sebe imala samo jednog defanzivca RFS ispred kaznenog, koga se rešio Anatoli Nurijev dodavanjem do Apeha koji "pečatira" plasman u treće kolo.

Partizan će gostovati u Bakuu na stadionu u Masaziru kapaciteta 13.000 mesta.

Sabah, što u prevodu sa azerbejdžanskog jezika znači "sutra", je klub iz Masazira, gradića od 3.200 stanovnika u neposrednoj blizini prestonice Bakua, osnovan pre samo pet godina.

U prvoj sezoni je zauzeo peto mesto u Prvoj diviziji, ali se zahvaljujući odustajanju rivala plasirao u Premijer ligu.

Na premijeri je savladao Keslu golom dobro poznatog napadača Marka Devića.

Premijernu sezonu u eliti je završio na sedmoj poziciji, da bi u svakoj narednoj napredovao pa je prošle bio vicešampion Azerbejdžana sa devet bodova manje od šampiona Karabaga, ubedljivo ispred Nefčija.

Tako je Sabah stigao do debija u Evropi ovog leta.

U svom sastavu nema srpskih fudbalera, a sa naših prostora tu je samo Bojan Letić, Brčak koji je pre tri godine igrao za niški Radnički.

Tu su ipak po dva Španca i Brazilca, dok je najbolji strelac ekipe u poslednje dve sezone Nemac poreklom iz Konga Džoj-Lens Mikels.

Sabah igra na stadionu "Alinja arena" kapaciteta 13.000 mesta koji je otvoren 2014. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.