Izvor: MozzartSport.com, 22.Apr.2021, 17:30

Partizan je prevario Vojvodinu

U dva meča ovog proleća crno-beli nisu primili nijedan gol od Novosađana, a prošlog leta jesu šest, dok broj žutih kartona i njihov tajming pokazuje da su u takmičarskom smislu napredovali

U sedmo vezano finale Kupa Srbije Partizan se probio oružjem – Vojvodine. Kako je to činio novosadski tim tokom leta 2020, tako je uzvratio crno-beli proleća 2021. Nije igrao bogzna kakav fudbal, ali je igrao da prođe. I, prošao je.

Makijavelističkim principom, >> Pročitaj celu vest na sajtu MozzartSport.com << ali prošao. Već danas se niko neće sećati izdanja na „Karađorđu“, da li je bilo lepo ili ružno – Marko Nikolić i Vladan Milojević neprestano opominju kako je fudbal jedini kolektivni sport u kome navijači rezultatu daju opisnu notu – bitno je samo da je svrsishodno. Kao što je bilo kad je sastav Nenada Lalatovića slavio 1:0 na istom mestu u završnom kolu prethodnog prvenstva, 3:2 na početku novog ili u finalu prethodnog izdanja masovnijeg takmičenja. Teško da je na svakom od tih susreta Voša bila baš toliko bolja od Parnog valjka, ali je svaki put bila dovotljivija. Promoćurna. Ako hoćete, pametnija.

Onakav kakav je gost bio u sredu veče. Narodski rečeno, prevario je rivala. Umesto svoje, igroa je tuđu igru.

Shvatio je Aleksandar Stanojević bi protiv Nenada Lalatovića, pogotovo na njegovom terenu, pogubno bilo ući u borbu prsa u prsa. Ako se Vojvodina napadne frontalno ostavlja joj se širok prostor za igru iz tranzicije, što je ne tako davno obilato koristila protiv tima Sava Miloševića. Jedan gol u borbi za bodove u Novom Sadu, dva u Nišu, tri u šestom kolu ove sezone. Kad je uočio da su umesto kontinuiranih delotvorniji direktniji napadi u kratkom trajanju, jer daju odbrani dovoljno vremena da se postavi, Stanojević je promenio opredeljenje i na dva susreta u razmaku od mesec i po dana igrao slično. Manje ofanzivno nego protiv ostalih superligaša, sa manje prilika za sebe, a više suženog prostora za ofanzivce Lala.

Posledica takvog stila je beogradskih 2:0 u kojima Lalatovićev sastav nije imao nijednu šansu do nadoknade, te 1:0 na terenu branioca trofeja, ograničenog na samo jedan opasan pokušaj u režiji Nemanje Čovića.

Saglasan sam sa ocenom da smo bili izuzetno slabi. Nismo stvorili deset šansi, koliko znam ni protivnik nam nije stvorio nijednu. Nije nas ugrožavao. Ovo je kup utakmica, nije prvenstvena, nema mesta popravnom i zato smo morali da igramo takmičarski. Posle 60. minuta smo u potpunosti kontrolisali dešavanja na terenu, zadovoljan sam načinom na koji su moji igrači pokazali takmičarski karakter“, istakao je Aleksandar Stanojević posle polufinala.

Partizan je oba susreta sa Vošom u 2021. odigrao pametno. Nije jurio napred po svaku cenu, već je čekao. U Humskoj da se otvori pukotina za Takumu Asana, u Novom Sadu prekid. Sposobnost da se odstupi od sopstvenog stila može se smatrati i dodatnom vrednošću Stanojevića i njegovih saradnika u stručnom štabu jednako kao što su igrači naučili lekcije iz bliske prošlosti i nisu dozvolili da lako planu. Na završna tri međusobna susreta pod palicom prethodnog trenera zaradili su 11 žutih i jedan crveni karton (Sejduba Suma), uz napomenu da je i sam Savo Milošević isključen. Na Topčiderskom brdu početkom marta javno je opomenut samo Miloš Jojić (i to u nadoknadi), dok su na „Karađorđu“ u beležnicu sudije Srđana Jovanovića upisani Aleksandar Šćekić i Igor Vujačić.

Nije li to pokazatelj napretka, bar kad su kontrola emocija i fokus u pitanju?

Na suprotnoj strani duplo više kartona (Nemanji Čoviću, Momčili Mrkaiću, Nikoli Andriću i Slavku Braliću). Od čega čak tri još u prvom poluvremenu, što je posebno zasmetalo Nenadu Lalatoviću.

Teško je kada u 20 minuta dobijete tri žuta kartona, tako nam odseku agresiju na protivničkoj polovini. Onda moramo da vodimo računa o svakom duelu i klizećem startu. Sudija je, takođe, bio pod pritiskom, nije bila laka utakmica za suđenje“, govorio je trener Vojvodine, uz napomenu da su se crno-beli „valjali terenom i krali vreme“.

Što je, takođe, legitimno. I što su koristili Novosađani kad su dobijali neke od prethodnih mečeva. I što se uči, vežba, što ume da bude deo taktike i apsolutno je razumljivo posegnuti za takvim gestovima kad je rezultat povoljan. Atletiko Madrid to radi sve vreme pod palicom Dijega Simeonea, dok će se poklonici fudbala u Srbiji setiti namigivanja Njegoša Petrovića u pravcu klupe Crvene zvezde tokom 162. večitog derbija kad je iznudio žuti karton za Sumu. Opravdano.

Na kraju krajeva, Vladimir Stojković je zimus tokom priprema u Turskoj dobio žuti karton zbog zadržavanja vremena, što je znak da mu je stalo do ekipe, makar i u nebitnom susretu. Zamislite tek u takmičarskom, vrednom plasmana u finale.

„Samo jednom sam zadržao loptu duže od šest sekudi i sudija mi je odmah pokazao karton. Uradio sam to zato što sam video da su saigrači umorni. Hteo sam malo da ih rasteretim“, govorio je Stojković posle provere sa ukrajinskom Desnom.

Partizan je na „Karađorđu“ doakao Vojvodini i na drugi način. Napravio je manje prekršaja (15:24), s tim da su njegovi bili pametniji. Najčešće na centru igrališta, kako bi se smanjio uticaj prekida Nikole Drinčića. A na suprotnoj strani znao je i kako da koristi faulove Vojvodine. Samo u prvih 15 minuta domaćin je bio nerovzan i agresivan, praktično „zvao“ Miloša Jojića da centrira. Jedan takav ubačaj iskoristio je Svetozar Marković i pored statične odbrane crveno-belih trasirao Parnom valjku put u finale.

Niko se ne usuđuje da izgovori, ali suštinski, meč je bio gotov u tom 11. minutu. Jer, kad Partizan prvi postigne gol obavezno dobija utakmicu. Tako je bilo svaki put od oktobra, tako je bilo i u Novom Sadu. Tim pre što je ovog proleća matiran samo četiri puta.

Naučio je da se takmiči. Da igra na rezultat. Da ponekad zanemari estetski doživljaj. Jer, ne može baš svaki put i svuda na note. Tačno, nije u skladu sa Partizanovom tradicijom, ali videli smo kako izgleda kad se igra u belim rukavicama. Nekad mora i da se rve. Posebno kad je protivnik na to navikao.

Tagovi:

Favoriti i notifikacije:

Nastavak na MozzartSport.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta MozzartSport.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta MozzartSport.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.