Partizan i Liga Evrope: Nikad teži put do grupe

Izvor: Mondo, 23.Maj.2018, 13:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Partizan i Liga Evrope: Nikad teži put do grupe

Iza Partizana je uspešna evropska sezona, ali ispred crno-belih je izuzetno težak put do novog učešća u grupnoj fazi Lige Evrope. Partizan povlašćen u prva tri kola kvalifikacija, mada kad pročitate imena potencijalnih rivala...

Foto: MN Press

Novi sistem kvalifikacija za plasman u Ligu šampiona i u Ligu Evrope, koji će biti primenjen od predstojeće sezone, za posledicu će imati teži put za sve >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << učesnike, pogotovo za "autsajderske" zemlje, kakva je Srbija, odnosno njeni klubovi.

Partizan, najuspešniji srpski klub u poslednjih 15-ak godina u evropskim takmičenja, sa ubedljivo najvećim koeficijentom, nije mogao sam, pa je tako Srbija tek na 25. mestu, a to znači i mnogo, mnogo teži put do grupne faze nekog evropskog takmičenja.

Svi srpski klubovi koji ove godine budu igrali kvalifikacije za Ligu šampiona (Crvena zvezda - trenutno rangirana na 119. mestu UEFA liste klubova), odnosno Ligu Evrope (Partizan, niški Radnički i Spartak), morati da igraju SVA četiri kola kvalifikacija ne bi li stigli do grupne faze.

A kvalifikacije počinju već 12. jula!

Evropa u novom ruhu i šta to znači za naše timove! ZARADA 8 MILIONA EVRA

Partizan je samo od ovog poslednjeg učešća u Evropi i takmičenja u grupnoj fazi Lige Evrope "dobar" nekih 8 miliona evra (grubo računica), što je, uz prodaju igrača, najvažniji prihod kluba.

Da je Partizan odbranio titulu prvaka Srbije, recimo, u prva dva kola kvalifikacija za Ligu šampiona sigurno bi bio povlašćen, verovatno i u trećem kolu, a u plej-ofu za plasman u LŠ verovatno ne. U prethodnoj takmičarskoj sezoni nije bio povlašćen u 3. kolu kvalifkacija.

Partizanovo vredno prikupljanje bodova u Evropi, dovelo ga je do toga da sada može "mirnije" da čeka kvalifikacije za Ligu Evrope, odnosno biće povlašćen u 3. kola kvalifikacija za Ligu Evrope, dok mu je za taj status u plej-ofu nedostajalo malo (naravno, ako uspešno bude prelazio prepreke).

Ali, te prepreke nisu nimalo naivne. Štaviše!

U poslednjih 5 godina Partizan je prikupio 17 evropskih bodova, što beogradski klub svrstava visoko na lestvici klubova koji će igrati Ligu Evrope.

Partizan je trenutno na 78. mestu rang-liste evropskih klubova i sa te pozicije će startovati u kvalifikacijama. Iza crno-belih je vrlo uspešna evropska sezona, najbolja od 2005. godine, a da nije bila takva, bilo bi mu još teže da dođe do grupne faze.

Foto: kassiesa.home.xs4all.nl/screenshot

Celu RANG-LISTU pogledajte OVDE

U emisiji TV Partizan objavljeno je ko su sve potencijalni rivali crno-belih u kvalifikacijama za Ligu Evrope.

U 1. kolu među 47 potencijalnih rivala su i takvi klubovi poput: Levadije (Estonija), Ferencvaroša i Ujpešta (Mađarska), Dunajske strede (Slovačka)...

U 2. kolu je 37 potencijalnih rivala (igra se 26. jula i 2. avgusta) - Glazgov rendžers (Škotska), Hapoel Haifa (Izrael), Anortozis (Kipar), Gornjik i Jaglonija (Poljska), Vitorog (Rumunija), AIK Stokholm (Švedska), Dinamo Tbilisi (Gruzija), Željezničar (BiH), Nefči (Azerbejdžan), Žilina (Slovačka), Kairat (Kazahstan)...

U 3. kolu je 26 potencijalnih rivala. O tome sa kojim sve klubovima, Partizan može da se sastane (naravno, ako "dobaci" dotle), govori i podatak da su pet najslabije rangiranih: Brondbi (Danska), Slovan (Češka), Vardar (Makedonija), Beitar Jerusalim (Izrael), Univerzitatea Krajova (Rumunija). A tu su još i turski Bašakšehir, ruska Ufa, poljski Leh, kiparski Apolon...

Istina, mnogi favoriti su i u prethodnim sezonama "padali" ranije, bilo je tu raznih "seča" i iznenađenja, a s obzirom na to da kvalifikacije počinju vrlo rano, vrlo je moguće da će ih biti i sada.

Nastavak na Mondo...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.