Partizan će UVEK proizvoditi dobre igrače

Izvor: Mondo, 15.Nov.2017, 14:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Partizan će UVEK proizvoditi dobre igrače"

Omladinska škola FK Partizan uvek je bila baza kluba i glavni oslonac opstanka kluba u finansijskom smislu. Uprava Partizana odlučila - na svakoj sednici UO jedna od tema UVEK i rad Omladinske škole.

Tinejdžer Đorđe Jovanović poslednji je izdanak Partizanove škole fudbala koji se dočepao prvog tima crno-belih. Prošle sezone jednu od ključnih uloga u timu koji je osvojio "duplu krunu" imao je štoper Nikola Milenković, koji je odmah prodat Fiorentini >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << (5,1 milion evra).

Ono što je usud Partizana i ne samo srpskog šampiona, već svih klubova u regionu (i šire) jeste da talentovanu decu MORA da prodaje da bi opstao. Teško da će u doglednoj budućnosti neki fudbaler moći da potuče rekorde Saše Ilića i Momčila "Moce" Vukotića po broju utakmica odigranih za Partizan i godina nošenja crno-belog dresa.

Navijači Partizana poslednjih godina se sa setom prisećaju nekih boljih vremena kada su fudbaleri odlazili iz kluba tek kada su postali formirani igrači, kada su ostavili neizbrisiv trag.

Partizan, drugi fudbalski klub u regionu (po rezultatima, što u domaćem takmičenju, što u Evropi), ostao je bez mnoštva igrača koji sada uveseljavaju navijače velikih evropskih timova.

Prodao ih je kad su još bili golobradi, a neki od njih, koji su prošli Partizanovu školu, nisu odigrali NI MINUT za prvi tim, poput Matije Nastasića!

Tri sezone odigrao je Simon Vukčević, po dve sezone Stevan Jovetić, Adem Ljajić, Ivan Obradović i Lazar Marković. Napadač Aleksandar Mitrović je prodat posle samo godinu dana igranja za prvi tim. Miralem Sulejmani odigrao je samo jedan meč, Ivan Radovanović je odigrao dve u Kupu Srbije, a Matija Nastasić nijeu odigrao nijedan minut za prvi tim. Nikola Milenković je prodat Fiorentini posle samo jedne sezone u prvom timu. Njemu će se od januara pridružiti napadač Dušan Vlahović, takođe tinejdžer.

Osim pomenutog Đorđa Jovanovića, koji je direktno iz Partizanovog podmlatka ušao među seniore, na vrata prvog tima kucaju štoper Svetozar Marković, ofanzivni vezista Armin Đerlek, koga je londonski "Gardijan" uvrstio među 60 najtalentovanijih svetskih igrača rođenih 2000. godine, vezista Lazar Vujanić, levokrilni Jovan Kokir, krilni napadač Strahinja Jovanović... Svi oni su letos prošli pripreme sa prvim timom.

Partizanova deca: Ma, kakvo more, pripreme su vrh

U emisiji TV Partizan bilo je reči i o trenutnom stanju u Omladinskoj školi Partizana, koje je ocenjeno kao "zadovoljavajuće", a član Upravnog odbora Dragan Trailović obavestio je da je UO kluba odlučio da na svakoj sednici ubuduće jedna od obaveznih tačaka bude upravo Omladinska škola.

"Trenutna situacija u Školi je zadovoljavajuća. Malo su se vremena promenila, ja sam 1998. godine došao ovde kao zamenik direktora pokojnom Vladici Kovačeviću. Poslednjih 10 godina ušlo je mnogo negativnih stvari koje nikako ne mogu da uđu u moju glavu, ali sada polako sve dolazi na svoje mesto. Ono što mogu da kažem jeste da će Partizan uvek izbacivati igrače za prvi tim i da od njihove buduće prodaje živi", rekao je veteran Nedeljko Kostić, zadužen za rad Omladinske škole.

Trenutno Partizan ima 17 mlađih selekcija (uključujući i filijalu Teleoptik), i oko 410 dece.

"Mi hoćemo da se vratimo na stare puteve koje smo trasirali i stvorili smo mnogo kvalitetnih igrača u prošlosti. Ne mogu da kažem da je Omladinska škola bila zapostavljena prethodnih godina, ali  zbog raznih okolnosti smo došli gde smo došli, ali idemo korak po korak da se vratimo gde smo bili. Da to hoćemo govori i podatak da je Uprava odlučila da na svakoj sednici obavezno bude i tema - Omladinska škola",  kaže član UO Dragan Trailović.

Zamenik direktora Omladinske škole Goran Arnaut ističe da vrhovna struka kluba, pre svih sportski direktor, traže igrače koji treba da donesu mnogo Partizanu.

"Nije lako, ali uvek je bilo talentovane dece koja su izlazila iz naše škole i pravila razliku. Igrača ima i sada, ali potreban je trenutak kada će da uđu u prvi tim, da pokažu svoj kvalitet. Ima ih među mlađim kadetima, starijim kadetima... Partizan ne treba da brine za budućnost, a mi smo tu da pomognemo da budu što bolji, ne samo igrači, već i ljudi", kaže Arnaut, dodajući da mu u radu mnogo pomažu koordinator Vlada Čapljić, kao i skauti Srđan Karić i Dejan Ristić, uz prekaljene Miću Radovića, Iliju Zavišića i Acu Trifunovića.

Pročitajte ovo:

Simon Vukčević (2003–2006), ofanzivni vezni - 52 utakmice, 13 golova.

Stevan Jovetić (2006-2008), vezni - 51 utakmica, 13 golova. Otišao sa 18 godina.

Adem Ljajić (2008-2010), vezni - 38 utakmica, 9 golova. Otišao sa 18 godina.

Lazar Marković (2001-2013), napadač - 46 utakmica, 13 golova. Otišao sa 18 godina.

Aleksandar Mitrović (2012-2013), napadač - 27 utakmica, 14 golova. Odlazi sa 18 godina.

Ivan Obradović (2007-2009), odbrana - 55 utakmica, 1 gol. Otišao sa 21 godinom.

Miralem Sulejmani (2005-2006), vezni/napadač - 1 utakmica u prvom timu. Otišao sa 17 godina.

Matija Nastasić, štoper - 0 utakmica u prvom timu. Otišao sa 18 godina.

Ivan Radovanović, zadnji vezni - 2 utakmice u prvom timu. Otišao sa 19 godina.

Nikola Milenković, štoper - 43 utakmice u prvom timu. Otišao sa 19 godina.

Dušan Vlahović, napadač - 27 utakmica u prvom timu. Odlazi kad napuni 18 godina.

Ovde je samo reč o igračima koji su prošli Partizanovu školu (mogli smo da pomenemo i Nemanju Tomića, Radosava Petrovića...). Ili Stefana Savića, koji nije prošao Partizanovu školu, već je došao iz BSK Borče... Dodajte još nekog iskusnog golmana, štopera, po dva bočna igrača i dobija se tim, koji bi, bez problema, bio učesnik Lige šampiona i verujemo, ne samo učesnik koji služi kao "topovsko meso".

Teško je izračunati koliko je Partizan dobio novaca za sve ove igrače, jer, znate da je u srpskom fudbalu uobičajeno da se sume ne saopštavaju, uz opasku da je to "poslovna tajna", mada je gotovo svuda u Evropi običaj da se takvi detalji iznose u javnost.

Partizan je za ovih 11 pobrojanih igrača sigurno inkasirao nekih 40-ak miliona evra. A sada, maltene, samo jedan vredi toliko! Recimo Stevan Jovetić, koga je svojevremeno Mančester siti toliko platio. Treba podsetiti da je Fiorentina svojevremeno platila za Jovetića između osam i devet miliona evra, ali je Partizan dobio samo pola od tog novca. Ostalo je otišlo menadžeru.

Jovetić je 2007. godine potpisao profesionalni ugovor sa Partizanom na dve godine, uz opciju produženja za još godinu dana. Otišao je godinu dana posle potpisivanja ugovora...

Lazar Marković prodat je Benfiki. Tačnije, prodat je mnogo ranije izraelskoj menadžerskoj kompaniji Pinija Zahavija za sedam miliona evra.

Itd, itd...

Jasno je da su rashodi u Partizanu veliki, da je to veliki sistem, uz Sportski centar u Zemunu, održavanje terena, plate igrača, trenera, zaposlenih... Utisak je, međutim, da bi malo drugačije, pametnije poslovanje, za posledicu moglo da ima da pojedini od ovih pobrojanih igrača ostaju koju sezonu više u Partizanu, a potom im i cena na tržištu bude veća.
Pogledaj vesti o: Partizan

Nastavak na Mondo...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.