PORAZI PARTIZANA I ZVEZDE NA STARTU JADRANSKE LIGE

Izvor: Kurir, 10.Okt.2010, 01:42   (ažurirano 02.Apr.2020.)

PORAZI PARTIZANA I ZVEZDE NA STARTU JADRANSKE LIGE

BEOGRAD - Košarkaši Budućnosti pobedili su u subotu u Beogradu Partizan sa 79:78 (17:26, 17:12, 23:13, 22:27), u utakmici prvog kola Jadranske lige.

Partizan je 12 sekundi pre kraja utakmice imao poen prednosti, posle čega je Nikola Otašević uzeo loptu i neometano prešao ceo teren i bez problema poentirao. Crno-beli su imali šest sekundi za napad, ali nisu >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << uspeli da organizuju dobar napad.

Najefikasniji u pobedničkom timu bio je Vladimir Dragićević sa 15 poena, a Marko Simonović ubacio je poen manje. U ekipi Partizana Dragan Milosavljević postigao je 15 poena, a Nejtan Džavai 12. Partizan je dobro počeo, imao sigurno vođstvo, ali nije mogao da slomi rivala i svojim greškama je pomogao podgoričkoj ekipi da se vrati u meč.

Crno-beli su već u prvoj četvrtini stekli 14 poena prednosti (24:10) i posle prvih 10 minuta i do sredine druge deonice delovalo je da Partizan rutinski kontroliše meč, ali je serijom grešaka omogućio ekipi Budućnosti da do kraja prvog poluvremena smanji zaostatak na četiri poena (34:38).

Drugo poluvreme donelo je preokret, pošto Partizan nije imao rešenja za šut Budućnosti za tri poena, što je gostujuća ekipa iskoristla i napravila potpuni preokret, pa je u završnici vodila i sa 11 razlike (55:44). Crno-beli su uspeli da smanje razliku na šest poena, pa su ekipe ušle u neizvesnih poslednjih 10 minuta.

Poenima Dušana Kecmana, Džavaija i Jana Veselija Partizan je uspeo da izjednači, a "trojkom" Milosavljevića i da vrati prednost - 60:58. Beogradski tim je pokušavao da prelomi utakmicu, ali nije uspeo, pošto su Budućnost u igri držali Simonović, Sead Šehović i Gintaras Kadzulis.

Partizan je, međutim, poenima Kecmana dva minuta pre kraja poveo sa 76:70, ali su Kadzulis i Marko Šćekić doneli izjednačenje. Crno-beli su propustili da steknu veću prednost, pošto je Jan Veseli promašivao slobodna bacanja. Češki reprezentativac završio je utakmicu sa 1/8 sa linije za slobodna bacanja.

Ipak, u poslednjem minutu, 14 sekundi pre kraja Kecman je od dva penala pogodio jedan za vođstvo od 78:77, a loptu u sledećem napadu Budućnosti dobio je omaleni Otašević, koji je pretrčao ceo teren, ušao u reket i položio loptu kroz obruč.

Košarkaši Partizana za poslednjih šest sekundi nisu uspeli da organizuju šut. Partizan će u sredu na svom terenu igrati protiv Hemofarma, dok će Budućnost u Podgorici igrati protiv Crvene zvezde

Crvena zvezda je takođe izgubila, na gostovanju kod češkog Nimbruka 94:73. Jedini tim iz Srbije koji je za sada pobedio je vršački Hemofarm, koji je juče bio bolji od Cibone 86:80.

Radnički iz Kragujevca u nedelju igra protiv Zagreba u gostima. U ostalim subotnjim utakmicama, Cedevita je na svom terenu pobedila Zadar sa 70:66 i tako dokazala ambicije da bude u uskom krugu favorita. Krka je u gostima pobedila Široki sa 72:62, dok je Olimpija na svom terenu savladala Igokeu sa 61:54.

Rezultati prvog kola: Partizan - Budućnost 78:79 Široki - Krka 62:72 Cedevita - Zadar 70:66 Nimburk - Crvena zvezda 94:73 Olimpija - Igokea 61:54. Petak: Hemofarm - Cibona 86:80 U nedelju: Zagreb - Radnički

Jovanović: Nema opravdanja za poraz

Trener Partizana Vlada Jovanović rekao je da mu je žao što je njegova ekipa porazom počela košarkašku sezonu, ali je istakao da ne postoji pravo opravdanje za izgubljenu utakmicu od Budućnosti u Beogradu.

"Žao mi je što nismo opravdali aplauze koje smo dobili na početku utakmice. Statistika pokazuje da smo promašili 10 slobodnih bacanja, da je (Petar) Božić igrao 30 minuta zbog nedostatka na poziciji plejmejkera, a igrači su neiskusni za takmičarske utakmice", rekao je Jovanović novinarima.

"Ali, ništa od toga ne opravdava ni mene ni ekipu. Nismo planirali da Pera igra 30 minuta. Igračima fali iskustvo. Mnogo mi je žao, ali nećemo pognuti glave, već ćemo okrenuti novi list i verujem da će biti bolje protiv Hemofarma, za koga mislim da će biti jači protivnik", kazao je trener Partizana.

Šampion Jadranske lige izgubio je 78:79, iako je vodio u prvom poluvremenu, a poražen je pošto je primio koš u poslednjim sekundama, kada je Nikola Otašević pretrčao ceo teren i ušao u reket. "Moja odluka je bila da se ne pravi faul na 12 sekundi pre kraja.

Nismo imali raspoloženog igrača za "jedan na jedan", (Dušan) Kecman je već pokazivao znake umora. Nisam planirao, međutim, da će igrač odmah posle preuzimanja stići do koša. Tada je trebalo da se pravi faul, kada je bilo viđeno da ćemo da primimo koš", objasnio je Jovanović.

Jedan od uzroka poraza su i brojni promašeni penali. Samo je Jan Veseli promašio sedam šuteva sa linije za slobodna bacanja. "Nemam racionalno objašnjenje za to. U pripremnom periodu imao je bolje šuteve. Prošle sezone je takođe imao krizu na početku sezone, ali je posle to došlo u normalu", rekao je Vujanović.

Trener Budućnosti Dejan Radonjić rekao je da je njegov tim bio u početku previše impresioniran rivalom, ali da je posle iskoristio i dobar šut i greške rivala. "Nismo imali normalan početak priprema zbog kvalifikacija za Evroligu, tako da nismo bili sasvim spremni za takmičenje i nismo adekvatno ušli u meč, bili smo previše impresionirani.

Vremenom je raslo samopouzdanje, a poslužio nas je izvanredno i šut za tri poena", rekao je Radonjić. "Ogromna je stvar za nas što smo dobili Partizan, ali svi znamo njihov status i da im fale igrači.

Ova dva boda su mnogo vredna, jer znamo da oni više neće gubiti u Pioniru. Nećemo da padamo u euforiju sada, što i nije baš tipično za Crnogorce", rekao je Radonjić.
Pogledaj vesti o: Zvezda - Partizan,   Večiti derbi

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.