POKUŠEVSKI U PARTIZANU? Evo kakve su šanse da Aleksej obuče crno-beli dres

Izvor: SrbijaDanas.com, 23.Feb.2024, 20:49

POKUŠEVSKI U PARTIZANU? Evo kakve su šanse da Aleksej obuče crno-beli dres

Narednih 48 sati su ključni...

Srpski košarakaš Aleksej Pokuševski i Oklahoma Siti Tanderi raskinuli su međusobnu saradnju, pa je košarkaš slobodan u potrazi nove sredine za nastavak karijere. Kao što se često i dešava kada poznato evropsko ime okonča saradnju sa NBA klubom, odmah se govori o povratku na Stari kontinent.

Pokuševski od početka sezone nije u planu Tandera, a nezvanično, nije želeo da obnovi ugovor sa klubom, i to je jedan od razloga što >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << je bio na klupi. Ove sezone nastupio je na 10 utakmica i imao 1,2 poena i 1 skok u proseku. Ove brojke svakako su ispod očekivanja za momka koji je važio za jednog od većih evrospkih i NBA talenata. Sa druge strane, tokom 150 mečeva u NBA imao je prosek 7,5 poena i 4,7 skokova, što je mnogim timovima primamljivo, i dovoljno, kako bi ga videli u svom timu.

Tokom karijere Aleksej Pokuševski je nastupao za Olimpijakos, pre odlaska u NBA. Takođe, nije tajna da je često bio gost na utakmicama Partizana, za koji navija i čiji bi navijači svakako voleli da obuće crno-beli dres. Naravno, na društvenim mrežama odmah je pokrenuta priča o njegovom dolasku u Beograd. Ali...

Prema NBA pravilima, raskid saradnje sa košarkašem koji je pod ugovorom podrazumeva da je tim obavezan da plati igraču novac koji je dogovoren u njihovom ugovoru čak i nakon što je otpušten. Ali, njegovo mesto u "rosteru" može biti popunjeno drugim igračem. Uz to, ugovor košarkaša nije " u potpunosti" raskinut, pošto je on na "listi za preuzimanje" drugih timova. Ako drugi tim preuzme igrača, tada se pridružuje tom timu pod istim uslovima svog trenutnog ugovora.

Shodno NBA pravilima svi timovi su obavešteni i imaju priliku da podnesu zahtev za igrača u roku od 48 sati. Ako više timova podnese zahtev tokom ovog perioda, tada tim sa najnižim rankingom zvanično preuzima igrača. To daje priliku slabije plasiranim timovima da poboljšaju svoj roster.

U slučaju srpskog košarkaša, ovo znači da će mnogo toga biti poznato baš u anrednih 48 sati kada klubovi imaju priliku da pošalju zahtev za preuzimanje ugovor košarkaša. Ako i posle 48 sati nema ponuda, košarkaš postaje "neograničeno slobodan" u izboru nove sredine i tada ostlai klubovi, među kojima su i evropski, mogu da raeguju i dovodu igrača.

Glavna prepreka za evroligaške kllubove za potencijalno dovođenje Pokuševskog jeste nemogućnost da se košarkaš registruje. Sezona je u punom jeku, a rok za registraciju novih košarkaša je probijen i istekao je sedmog februara u 18 sati.

Tako, u slučaju da Partizan, ili bilo koji drugi klub, pošalje ponudu košarkašu, to znači da on neće moći da se takmiči do kraja sezone u najelitnijem evropskom košarkaškom takmičenju.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.