PARTIZAN: Ne dugujemo 25 miliona evra

Izvor: Sportski Žurnal, 16.Avg.2013, 15:28   (ažurirano 02.Apr.2020.)

PARTIZAN: Ne dugujemo 25 miliona evra

Povodom teksta koji je objavio dnevni list „Politika“, FK Partizan se oglasio saopštenjem, demantujući da klub iz Humske duguje 25 miliona evra.
(FOTO: FK Partizan)
„Institucije jednog društva čuvaju se i brane radom i zalaganjem ljudi koji se u njima nalaze. Srbija ima nekoliko sportskih institucija i rezultati koje one postižu pokazatelj su očuvanja >> Pročitaj celu vest na sajtu Sportski Žurnal << njihovog ugleda.
U senzacionalističkom članku objavljena je neistina da FK „Partizan“ duguje 25 miliona evra, pozivajući se navodno na izveštaj o poslovanju za 2012. godinu objavljen od strane Agencije za privredne registre. Ne znamo struku i obrazovanje autora članka, ali su svakako mogli da se konsultuju sa ekspertima ako im objavljeni izveštaj nije bio jasan. Pogotovo su mogli i morali pre sačinjavanja članka da se konsultuju sa „optuženim“, to jest FK „Partizan“ i dobiju sva potrebna objašnjenja. Međutim, opredelili su se za metod osude bez dokaza, činjenica i suđenja, metod linča, obmane i prevare.

Tako su recimo cenjeni autori objavili da je FK „Partizan“ dugovao za porez 1,2 milijarde dinara. Zaboravili su da je naziv konta iz koga su utvrdili taj podatak „Obaveze po osnovu poreza, ostalih javnih prihoda i pasivna vremenska razgraničenja“ i da je na tom kontu evidentiran i prihod FK „Partizan“ u iznosu od 792.849.000 dinara. Tačan iznos poreskog duga na dan 31.12.2012. godine iznosio je, bez kamata, približno 460.000.000,- dinara, što je bilo lako utvrditi iz izveštaja na koji se autori pozivaju, a takođe i u poreskoj upravi Republike Srbije. Napominjemo da taj dug miruje na osnovu Zakona i da FK „Partizan“ u toku 2013. godine redovno izmiruje sve poreske obaveze.

Da su se umesto sabiranjem „baba i žaba“ bavili dobronamernom stručnom analizom, uz savesno prikupljanje činjenica, autori članka su mogli da izračunaju da je negativna razlika između obrtne imovine kluba i kratkoročnih obaveza iznosila približno 800 miliona dinara, odnosno višestruko manje od bombasto objavljenih 25 miliona evra. Naravno, radilo se o preseku na poslednji dan prethodne godine, pri čemu treba uzeti u obzir i dospeće pojedinih obaveza, buduće prihode i sl. Poslovanjem u toku 2013. godine FK „Partizan“ je negativnu razliku prepolovio, izmirujući pri tome novonastale obaveze.“

Nastavak na Sportski Žurnal...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Sportski Žurnal. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Sportski Žurnal. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.